Werstas avaa ovensa ja aloittaa kesäkierrokset Finlaysonilla tiistaina 2.6.28.5.2020

tiedote

 

Tampereella toimiva Työväenmuseo Werstas avaa ovensa yleisölle jälleen tiistaina 2. kesäkuuta. Museon kaikki näyttelyt ovat avoinna ja samana päivänä alkavat myös ilmaiset kesäopastukset Finlaysonin alueella. Finlaysonin 200-vuotisjuhlavuoden kierroksilla tutustutaan historialliseen tehdasalueeseen muun muassa työväenhistorian, muistitiedon ja rakennusperinnön näkökulmista. Opastusten teemana on myös Väinö Linnan työskentely Finlaysonilla. Ohjelmassa on myös runsaasti koko perheelle sopivia kierroksia.  Alueen kiinteistöt omistava työeläkeyhtiö Varma tarjoaa maksuttomat kierrokset.

 

Finlaysonin alueen historia alkaa vuodesta 1820, jolloin skotlantilainen koneenrakentaja James Finlayson perusti tehtaan. Puuvillatehdas oli aikoinaan Suomen suurin tehdas ja työntekijöitä oli enimmillään 1900-luvun alussa yli 3000. Lankojen ja kankaiden valmistus alueella päättyi vuonna 1995. Nyt vanhat tehdasrakennukset palvelevat jälleen 3000 ihmisen työpaikkana. Alueen teollisuusperintö on runsas ja historiallisesti merkittävä.

 

Kesäopastuksia pidetään elokuun loppuun saakka tiistaista sunnuntaihin. Eri päivinä on omat teemansa. Pumpuliplikkain perhekierros on tiistaisin, keskiviikkoisin ja lauantaisin. Koko perheelle sopivalla opastetulla kierroksella kuullaan tarinoita tehtaan toiminnasta sekä työnteosta lankojen ja kankaiden valmistuksessa. Tehtaantyttö Hilma -lastenkierros keskiviikkoisin johdattaa koko perheen puuvillatehtaan historiaan lasten näkökulmasta.

 

Finlaysonin alueen rakennusperintöön tutustutaan torstaisin. Alueen rakennuksista vanhin, Kuusvooninkinen valmistui 1837 ja se on kansainvälisestikin arvokas teollisuusperintökohde. Kutomoksi rakennettu Plevna ja kehräämöksi tehty Siperia puolestaan rakennettiin 1800-luvun lopulla ja ne olivat myös oman aikansa ihmeitä.

 

Väinö Linnan syntymästä tulee tänä vuonna sata vuotta. Väinö Linnan jäljillä -kierroksella perjantaisin tutustutaan kirjailijan kokemuksiin tehdastyössä Finlaysonilla 1930-50-luvuilla.

 

Muistoja Finlaysonilta –tarinakierroksella lauantaisin puolestaan kuullaan otteita tehtaalta eri aikoina kerätyistä muistoista. Teemana on työntekijöiden arki ja kokemukset tehdastyössä.

 

Pumpuliplikkain jäljillä -kierros sunnuntaisin on monipuolinen historiakävely. Opastuksella tutustutaan työväenhistoriaan, vanhoihin tehdasrakennuksiin sekä tehtaan omistajien maailmaan palatseineen ja puistoineen.

 

Koronatilanteen vuoksi opastettujen kierrosten osallistujamäärä on rajattu enintään 25 henkilöön ja opastuksilla liikutaan ainoastaan ulkotiloissa. Opastuksilla noudatetaan myös turvavälejä. Museon sisätiloissa on tehostettu siivousta ja noudatetaan hygieniaohjeita.

 

Katso koko kierrosohjelma tästä:

Ilmaiset kesäopastukset 2.6.-30.8. Finlaysonin alueella

 

 

Lisätiedot:

yleisöpalvelupäällikkö Anne Lahtinen, puh. 010 420 9237 tai anne.lahtinen(at) tyovaenmuseo.fi

 

Lehdistökuvia
(saat kuvaa klikkaamalla ladattavan täysikokoisen kuvan näkyviin)

 

Kierroksilla tutustutaan Finlaysonin tehdasalueeseen Tampereen keskustassa. Tehdastoiminnan päättyessä työntekijä kuvautti itsensä tehtaan katolla olevan kyltin juurella 1990-luvun alussa. Kuva: Työväenmuseo Werstas.
Pumpuliplikkain jäljillä -kierroksilla alueeseen tutustutaan museon oppaiden johdattamana. Kuva: Työväenmuseo Werstas
Lastenkierroksella historialliseen tehdasalueeseen tutustutaan lasten näkökulmasta ja myös leikitään. Kuva: Työväenmuseo Werstas.
Väinö Linnan aukiolta avautuu näkymä Päämääränkujalle. Kumpikin on nimetty kirjailijan mukaan. Väinö Linnan jäljillä -kierroksella kuljetaan hänen tehdastyönsä aikaisissa maisemissa. Kuva: Työväenmuseo Werstas.