Werstas kannustaa työntekijöitä kuvaamaan tämän päivän työelämää


Etualalla puhelin, jonka näytöllä näkyy taustalla työskentelevä henkilö. Työntekijä sahaa puurimaa.
4.8.2021

Tiedote

(lehdistökuvat sivun lopussa)

 

Työväenmuseo Werstas kaipaa kipeästi kokoelmiinsa 2020-luvun työelämästä kertovia valokuvia. Kokonaiskuva nykypäivän työelämästä uhkaa jäädä tulevaisuudessa kapeaksi, sillä valtaosa kuvista otetaan älypuhelimilla, ja aniharva näistä kuvista säilyy tulevaisuuteen.

 

Museossa toivotaan ammattiliittojen jäsenten apua tallentamisessa. Kun työntekijät itse kuvaavat työtä, tulevaisuuteen tallentuu työntekijöiden kannalta oleellisia asioita. Osallistua voi jakamalla kuvan sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #duunikuva tai lähettämällä sähköpostilla osoitteeseen lahjoitukset@tyovaenmuseo.fi

 

Tietoa omasta ajastamme voidaan välittää tuleville sukupolville kuvilla tuiki tavallisesta työpäivästä: Miltä näyttää esimerkiksi kahvitauolla Kemijärvellä syksyllä 2021? Millaisella porukalla töitä tehdään Lieksassa? Entä kuinka taittuu työmatka Porissa? Ajallisesti ja aiheiltaan runsas valokuvakokoelma mahdollistaa työelämän muutosten ja ilmiöiden tutkimuksen. Vertaamalla eri aikoina otettuja kuvia voimme nähdä, mikä on muuttunut ja mikä säilynyt ennallaan.

 

Nykyajan työelämän tallentamisessa museon yhteistyökumppanina on SAK. Kehittämistyötä varten Werstas on saanut myös Museoviraston hankeavustuksen. Työelämän silmät -hankkeessa museo järjestää vuoden 2021 aikana koulutusta ja tietoiskuja, joiden tarkoituksena on kannustaa ja innostaa tallentamaan omaa työtä sekä kertoa mahdollisista työelämän tallentamisen kohteista. Museon projektitutkija Emilia Lemmetyinen voi tulla kertomaan aiheesta myös liittojen ja yhdistysten tilaisuuksiin. Aihetta esitellään lisäksi Työväenmuseo Werstaan Komuutissa 1.9.2021 avautuvassa pienoisnäyttelyssä.

 

Toivomme ammattiliittojen jakavan tietoa hankkeesta omissa kanavissaan.

Tallentamisesta on tietoa Werstaan verkkosivuilla osoitteessa:
www.werstas.fi/tee-tyostasi-historiaa/

Tallennusohjeita löytyy myös Werstaan YouTube-kanavalla julkaistulla videolla:
https://youtu.be/2g3n2yDrhzc

 

 

Lehdistökuvia:

 

Rakennustyöntekijä syö eväitään rakennustyömaalla

Lounastauko rakennustyömaalla Turussa. Lauri Soiluva syö eväitään. Julkaistu alunperin Instagramissa helmikuussa 2021.

Työväenmuseo Werstaan kokoelmat.

Puutarhatyöntekijä leikkaa pensasaitaa

Tampereen Infran työntekijä Eija Isoviita leikkaa pensasaitaa kesäkuussa 2021.

Työväenmuseo Werstaan kokoelmat

 Työntekijä kävelemässä tehtaan portista sisään Prosessityöntekijä Taina Kanerva kävelemässä sisään tehtaan portista UPM Tervasaaren paperitehtaalla Valkeakoskella syksyllä 2018. Työväenmuseo Werstaan kokoelmat.
 Ruokalan pesupisteen työntekijä työnä äärellä Keuruun vastaanottokeskuksen ruokalan palautus- ja pesupisteen työntekijä vuonna 2016. Työväenmuseo Werstaan kokoelmat.
 Työntekoa kuvataan älypuhelimella  Työntekoa voi kuvata älypuhelimella ja lähettää kuvan museon kokoelmiin. Kuva: Työväenmuseo Werstas

 

Lisätiedot:

Työväenmuseo Werstas, projektitutkija Emilia Lemmetyinen, puh. 050 440 1192, emilia.lemmetyinen(a)tyovaenmuseo.fi

 

Lue lisää hankkeesta: http://www.werstas.fi/tee-tyostasi-historiaa/