Werstas kannustaa ihmisiä tekemään työstään historiaa


Etualalla puhelin, jonka näytöllä näkyy taustalla työskentelevä henkilö. Työntekijä sahaa puurimaa.
1.9.2021

Tiedote

 

Tampereella toimiva työelämän valtakunnallinen vastuumuseo Työväenmuseo Werstas kerää kokoelmiinsa valokuvia nykypäivän työelämästä. Tavoitteena on tallentaa monipuolinen otos suomalaisilta työpaikoilta tulevaisuuden sukupolvia varten. Tee työstäsi historiaa, kannustetaan 16.9. saakka myös Werstaan yhteisögalleria Komuutissa.

 

Komuutti-näyttelytilassa nykypäivän työelämän tallennuksesta ja sen merkityksestä kerrotaan työelämän muutoksia ja jatkuvuuksia havainnollistavilla kuvasarjoilla. Nähtävillä on kuvia esimerkiksi tehtaan portilta 1900-luvun alusta, 1980-luvulta ja tältä vuodelta sekä kuvasarja kaupan alan työympäristön muutoksesta.

 

Kattava ja monipuolinen kuvakokoelma mahdollistaa työelämän muutosten ja ilmiöiden tutkimisen. Nykypäivän ilmiöiden tallentaminen tässä hetkessä on tärkeää, sillä digitaaliset kuvat eivät säily samalla tavalla kuin paperiset kuvat kaappien ja laatikoiden kätköissä. Vaikka työtä kuvataan tänä päivänä enemmän kuin koskaan, vain harva kuvista päätyy museoon ja säilyy tulevaisuuteen.

 

Museo kannustaa kaikkia työntekijöitä tekemään työstään historiaa. Kuva tuiki tavallisesta työpäivästä on tärkeä. Kuinka taittuu työmatka Porissa, millaisella porukalla töitä paiskitaan Lieksassa, miltä näyttää kahvitauko Kemijärvellä syksyllä 2021? Osallistua voi kuka vain jakamalla omaan työhönsä liittyvän kuvan sosiaalisessa mediassa tunnisteella #duunikuva tai vaihtoehtoisesti lähettämällä sähköpostilla osoitteeseen lahjoitukset@tyovaenmuseo.fi

 

Nykypäivän työelämän tallennuksessa museon yhteistyökumppanina on SAK. Tallennuksen kehittämiseen on saatu myös Museoviraston hankeavustus ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin. Työväenmuseo Werstas on työelämän ja sosiaalihistorian valtakunnallinen vastuumuseo, joka toimii Finlaysonin historiallisella alueella Tampereella. Komuutti on Werstaan yhteisögalleria, jossa järjestetään pienimuotoisia lyhytkestoisia näyttelyitä.

 

Lehdistökuvia

 

Työntekoa kuvataan älypuhelimella

Työelämää kuvataan tänä päivänä enemmän kuin koskaan. Kuvaaminen puhelimella on helppoa, mutta kuvien pitkäkestoinen tallentaminen hankalampaa.

Kuva: Työväenmuseo Werstas.

Puutarhatyöntekijä leikkaa pensasaitaa

Pensasaidan leikkaamista Tampereella kesällä 2021.

Työväenmuseo Werstaan kokoelmat.

Rakennustyöntekijä syö eväitään rakennustyömaalla

Kahvitauko Turussa 2021.

Työväenmuseo Werstaan kokoelmat.

Työntekijä leikkaa raidallista neulosta ison työpöydän päällä.

Neuloksen leikkuuta Tampereella Agtuvi Oy:n tuotantotiloissa vuonna 2018.

Kuva: Työväenmuseo Werstas.

Ruokalan pesupisteen työntekijä työnä äärellä

Ruokalan pesupisteen työntekijä vastaanottokeskuksessa Keuruulla 2016.

Kuva: Työväenmuseo Werstas.

Työntekijä kävelemässä tehtaan portista sisään

 Tehtaan portti, UPM Valkeakoski vuonna 2021.

Kuva: Työväenmuseo Werstas.

 

Lisätiedot: Työväenmuseo Werstas, projektitutkija Emilia Lemmetyinen, 050 440 1192 emilia.lemmetyinen(at)tyovaenmuseo.fi

 

Tee työstäsi historiaa!

1.9.-16.9.2021

Komuutti-tila

 

Työväenmuseo Werstas

Väinö Linnan aukio 8, Tampere

 

puh. 010 420 9220

www.tyovaenmuseo.fi

 

Avoinna ti-su 11-18

AINA VAPAA PÄÄSY