Werstaan uusi museolaukku herättelee muistoja Finlaysonista


Avonainen matkalaukku, jossa kankaita, lankarullia, kukkaro, iso avain ja muuta tavaraa.
24.3.2021

Tiedote

 

Työväenmuseo Werstaalla on tuotettu muistelutuokioita varten uusi museolaukku. Muistatko Finlaysonin? -laukussa on Finlaysonin tehtaaseen liittyviä kuvia ja esineitä vuosien varrelta. Laukkua lainataan museolta esimerkiksi päivätoimintakeskusten ryhmille ja sen käyttö on maksutonta. Laukkua on mahdollista lainata myös korona-aikana.

 

Finlaysonin puuvillatehtaaseen liittyy monilla ihmisiä muistoja, sillä tehdas työllisti aikoinaan valtavan määrän tamperelaisia. Vuonna 1820 perustettu tehdas oli sata vuotta sitten Suomen suurin teollisuuslaitos. Jotkut viettivät tehtaalla lyhyen ajan, toiset muodostivat usean sukupolven tehtaalaissukuja. Vielä 1970-luvulla yhtiön palveluksessa Tampereen tehtaalla oli parituhatta työntekijää, mutta tehdastoiminta Tammerkosken rannoilla päättyi 1990-luvun puolivälissä. Tehdas muistetaan myös kankaistaan ja tekstiileistään, jotka ovat olleet käytössä monissa kodeissa.

 

Muistatko Finlaysonin? -museolaukussa on muun muassa valikoima valokuvia. Kuvissa tehdään töitä kehruussa, kutomossa ja muualla tehtaalla 1900-luvun eri vuosikymmenillä. Niissä näkyy myös, kuinka asuttiin Amurissa ja millaista tehtaan järjestämä laaja sosiaalinen toiminta on ollut urheilukilpailuineen ja Julkujärven vapaa-ajanviettopaikan rientoineen. Laukusta löytyy myös esimerkiksi vanhoja työvaatteita, työsäännöt 1970-luvulta sekä kulkulupa tehdasalueelta poistumiseen. Tehtaan tuotteista kertovat vanhat mainokset sekä näytteet erilaisista kankaista, esimerkiksi värikkäät froteetilkut 1970-luvulta.

 

Museolaukku on eräänlainen pienoisnäyttely, mutta kaikkiin sen esineisiin saa koskea. Aineisto herättänee eniten muistoja varttuneemmassa väessä, mutta sen tutkiminen sopii kaikenikäisille. Materiaalia voi käyttää vaikkapa muisteluun palvelukeskusten tai hoivakotien ryhmätoiminnassa, mutta myös esimerkiksi ammatillisessa opetuksessa. Mukana on myös ohjeita ja vinkkilistoja erilaisista keskusteluaiheista.

 

Laukun voi lainata Työväenmuseo Werstaalta ottamalla yhteyttä museolle ja sopimalla noutamisesta. Lainaaminen on maksutonta ja laukkua on mahdollista lainata myös korona-aikana. Lainojen välissä pidetään taukoa, jotta mahdolliset taudinaiheuttajat eivät aiheuta haittaa.

 

Muistatko Finlaysonin -museolaukun on tuottanut Työväenmuseo Werstas Finlaysonin tehtaan osakasten perustaman avustussäätiön tuella.

 

Lehdistökuvia (klikkaamalla kuvaa saat ladattavan kuvan)

Avattu matkalaukku jonka sisällä ja ympärillä kankaita, lehtiä ja muita esineitä.

Muistatko Finlaysonin? -museolaukussa on valikoima kuvia ja esineitä, joiden avulla voi muistella ja keskustella puuvillatehtaaseen liittyvistä asioista.

Kuva: Työväenmuseo Werstas

Avonainen matkalaukku, jossa kankaita, lankarullia, kukkaro, iso avain ja muuta tavaraa.

Museolaukun kaikkiin esineisiin saa koskea. Tutkittavana on esimerkiksi kangasnäytteitä eri vuosikymmeniltä.

Kuva: Työväenmuseo Werstas

Ryhmä ihmisiä istuu pöydän ääressä ja tutkii museolaukun sisältöä

Mielen ry:n kulttuuriryhmä tutustumassa Muistatko Finlaysonin? -museolaukun sisältöön.

Kuva: Työväenmuseo Werstas

 

Lisätiedot:
Työväenmuseo Werstas,
yleisöpalvelupäällikkö Anne Lahtinen
puh. 050 441 8692
anne.lahtinen(at)tyovaenmuseo.fi