Werstaan tämän vuoden näyttelyissä vaihdetaan vapaalle, rakennetaan rataa ja palataan ysärille


Keltainen Lada vihreällä pellolla. Auton katolla seisoo lapsi vaalenapunainen turbaani päässä. Etuovi on auki ja siitä näkyy kuljettajan penkillä lapsi. Ikkunasta näkyy kaksi lasta takapenkillä.
11.1.2022

Tiedote

 

Työväenmuseo Werstaalla avataan tänä vuonna kolme laajempaa kulttuurihistoriallista näyttelyä. Lisäksi yhteisögalleria Komuutissa nähdään useita pienoisnäyttelyitä. Myös Lenin-museota  päivitetään uudella näyttelyosiolla.

 

Kuvajournalisti Touko Hujasen näyttely Lomakansa on avoinna 8.4.–28.8.2022. Valokuvanäyttely kokoaa yhteen palkitun työn tulokset ja näyttää työssään ahkeroivista suomalaisista toisen puolen, vapaalle heittäytyvän Lomakansan. Kuvissa muun muassa ajetaan peltoautoilla, käydään peikkometsässä ja maistellaan perinneherkkuja kotiseutujuhlilla.

 

Ratajätkät valloittavat Werstaan kuuppavaunuineen ja junttalauluineen toukokuussa. Museonjohtaja Kalle Kallion väitöstutkimuksen tuloksiin perustuva näyttely kertoo rautatien rakentajista ja armottomasta työstä ratalinjoilla. Tarinat ratatyömaiden arjesta ilmestyvät keväällä myös SKS Kirjojen kustantamana teoksena. Näyttely tehdään yhteistyössä Suomen Rautatiemuseon kanssa ja se on esillä molemmissa museokohteissa. Werstaalla näyttely on avoinna 6.5.2022– 6.1.2023.

 

Syksyllä yleisö pääsee aikamatkalle 1990-luvulle, kun Ysäri avaa ovensa 7.10.2022. Kotiviininmakuinen näyttely kertoo suurten muutosten vuosikymmenestä pintaa syvemmältä. Ysäri alkoi syvästä lamasta ja päättyi nousuhuumaan ja IT-kuplaan. Siinä välissä Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden ja liittyi Euroopan unioniin. Näyttelyyn on tulossa runsas esineistö ja kuva-aineisto puhuttelemaan erityisesti lapsuuttaan ja nuoruuttaan 1990-luvulla eläneitä.

 

Ysäriä muistetaan myös Lenin-museossa, jossa avataan keväällä näyttelyosio Venäjän 1990-luvusta. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Venäjä hapuili kohti demokratiaa, mutta vuosikymmen päättyi hallinnon keskittymiseen ja autoritaarisuuden vahvistumiseen. Boris Jeltsinin johtamasta Venäjästä kerrotaan kuvin ja tekstein.

 

Lehdistökuvia

Keltainen Lada vihreällä pellolla. Auton katolla seisoo lapsi vaalenapunainen turbaani päässä. Etuovi on auki ja siitä näkyy kuljettajan penkillä lapsi. Ikkunasta näkyy kaksi lasta takapenkillä.

Peltoauto.

Kuva: Touko Hujanen.

Rautatienrakentajia 1900-luvun alussa.

Rautatien rakentamista 1900-luvun alussa. Ratajätkiä tarvittiin työmailla paljon ja työ oli rankkaa.

Kuva: Suomen Rautatiemuseo.

Nelihenkinen perhe ulkoiluasuissa tiilitalon pihamaalla. Helena Rissasen eduskuntavaaliehdokkuuteen liittyvä kuva vuodelta 1991.

Vuoden 1991 eduskuntavaaleissa ehdokkaana olleen Helena Rissasen perhe ulkoiluasuissa pihamaalla.

Kuva: Veikko Seppänen, Työväenmuseo Werstas.

 

Lisätiedot:
Työväenmuseo Werstas
näyttelypäällikkö Linda Heinonen
puh. 050 440 1163
linda.heinonen(at)tyovaenmuseo.fi

 

 

Työväenmuseo Werstas
Väinö Linnan aukio 8, Tampere

 

010 420 9220
www.tyovaenmuseo.fi

 

Museo avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 11-18

VAPAA PÄÄSY