Werstaan kesäopastukset alkavat lauantaina 5. kesäkuuta


Joukko ihmisiä pihassa museon oven edustalla. Keskellä on historialliseen pukuun pukeutunut opas.
31.5.2021

Tiedote

 

 

 

Työväenmuseo Werstas järjestää kesäkierroksia kesäkuusta elokuun loppuun asti. Ulkona järjestettävillä opastuksilla tutustutaan Finlaysonin historialliseen tehdasalueeseen ja Tammerkosken yläjuoksun teolliseen kansallismaisemaan.

 

Opastukset alkavat lauantaina 5.6. Pumpuliplikkain jäljillä -kierroksella Finlaysonin alueella. Puuvillatehtaalla oli aikoinaan paljon nuoria naisia eli pumpuliplikkoja töissä. He kehräsivät ja kutoivat Finlaysonin tehtaan langat ja kankaat. Tehdasta sanottiin kaupungiksi kaupungin sisällä: maan suurimmassa tehtaassa kun oli oma kirkkonsa, koulunsa ja sairaalansa. Tunnin mittaisella opastetulla kierroksella perehdytään tehdasalueeseen monesta eri näkökulmasta ja tutustutaan myös alueen nykypäivään.

 

Ennen juhannusta Pumpuliplikkain jäljillä astellaan lauantaisin kello 15. Juhannuksen jälkeen kierrokselle pääsee neljänä päivänä viikossa: tiistaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja lauantaisin samaan kellonaikaan aina elokuun loppuun saakka. Opastusta ei järjestetä juhannuksena.

 

Sunnuntaina kesäkuun 6. päivänä on vuorossa uusi Teollinen Tampere -kierros. Opastuksella kävellään Tammerkosken kansallismaisemassa yläjuoksun historiallisten tehdasalueiden Finlaysonin, Tampellan ja Frenckellin halki. Frenckell tuotti paperia, Finlayson kangasta ja lankoja, Tampella monialayrityksenä valmisti muun muassa tekstiilejä sekä erilaisia konepajatuotteita. Tehtaat rakennettiin vesivoiman äärelle ja saleissa ahersivat tuhannet tamperelaiset lähes 200 vuoden ajan. Puolitoista tuntia kestävällä kierroksella teemana on teollisuuden vaikutus ihmisiin ja ympäristöön.

 

Teollinen Tampere -kierroksia pidetään ennen juhannusta sunnuntaisin kello 15 ja juhannuksen jälkeen kaksi kertaa viikossa, perjantaisin ja sunnuntaisin niinikään kello 15 elokuun loppuun asti. Kierrosta ei pidetä juhannuksena.

 

Tehtaantyttö Hilma -lastenkierroksia puolestaan pidetään kesäkuun lopusta elokuun alkuun. Kierroksella tutustutaan leikkimällä ja asioita lasten näkökulmasta katsellen Finlaysonin alueeseen. Opastuksella esimerkiksi mitataan yhdellä jalalla hyppimällä tehdassalin pituutta ja samalla mietitään, millaista niin suurissa halleissa on töiden tekeminen ollut. Lastenkierros kestää puoli tuntia ja se sopii koko perheelle.

 

Kaikkien opastusten lähtöpaikka on Työväenmuseo Werstas, josta myös ostetaan liput kierroksille. Kierroksille mahtuu enintään 25 osallistujaa ja paikat täytetään saapumisjärjestyksessä.

 

 

Lippujen hinnat ja kierrosajat Työväenmuseo Werstaan sivuilla:
www.werstas.fi/nae-ja-koe/

 

Lehdistökuvia

Joukko ihmisiä pihassa museon oven edustalla. Keskellä on historialliseen pukuun pukeutunut opas.

Opastuskierrokset alkavat Työväenmuseo Werstaalta. Ensimmäinen pysähdyspaikka on Väinö Linnan aukio.

Kuva: Okko Sorma.

Lataa täysikokoinen kuva tästä.

Tehtaita Tammerkosken rannoilla 1920-luvulla

Tammerkosken tehtaita 1920-luvun lopulla.
Kuvaaja V. O. Kanninen. Työväenmuseo Werstaan kokoelmat.

Lataa täysikokoinen kuva tästä.

 

 

Lisätiedot:
Yleisöpalvelupäällikkö Anne Lahtinen, puh. 050 441 8692, anne.lahtinen(at)tyovaenmuseo.fi

 

 

 

Työväenmuseo Werstas

Väinö Linnan aukio 8, Tampere

 

www.tyovaenmuseo.fi

010 420 9920

 

Museo avoinna ti-su 11-18

AINA VAPAA PÄÄSY