Werstaalle kävijäennätys sisällissodan muistovuonna2.1.2019

 

Työväenmuseo Werstas Tampereella rikkoi kaikki aiemmat kävijäennätyksensä. Vuoden 2018 aikana museossa vieraili 50 169 kävijää. Edellisenä vuonna museossa kävi 47 571 ihmistä, joten lisäystä edelliseen vuoteen oli 2598 kävijää. Vuonna 2018 ihmisiä kiinnosti museossa erityisesti sisällissodan muistovuoden ohjelma sekä Vapauden museo.

 

Sisällissodan muistovuoden ohjelmistoon Werstaalla kuului yleisöluentosarja sekä koululaisille suunnattu Sota ja sata -kokonaisuus. Kahdeksanosainen Sisällissodan muistot -luentosarja käsitteli sisällissodan kokemuksia ja muistoja arkipäivän näkökulmasta. Luennoitsijoina olivat muun muassa kirjailija Anneli Kanto, tutkija Ulla-Maija Peltonen sekä VTT Tiina Lintunen. Luennot olivat niin suosittuja, että osalle yleisöstä jouduttiin järjestämään kuuntelumahdollisuus museon muihin tiloihin.

 

Tamperelaisille seitsemäsluokkalaisille suunnattu Sota ja sata -kokonaisuus sisälsi teatteriesityksen ja museonäyttelyyn tutustumisen. Ohjaaja Jukka-Pekka Rotkon käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä Punapaula ja Valkoville esitettiin alkuvuodesta noin 2000 koululaiselle.  Mieleenpainuva kokonaisuus toteutettiin yhteistyössä Tampereen kaupungin kulttuurikasvatusyksikkö Taiten ja Tukkateatterin kanssa.

 

Werstaan näyttelyistä suosituin vuonna 2018 oli Vapauden museo, joka sai eniten positiivista palautetta kävijöiltä. Näyttely kertoo kansalaisten vapauksien kehittymisestä itsenäisyyden aikana ja miten köyhästä ja eriarvoisesta maasta muodostettiin yksi maailman vauraimmista hyvinvointivaltioista. Teema koettiin merkitykselliseksi ja ajankohtaiseksi. Myös Werstaan muut näyttelyt löysivät yleisönsä: alkuvuodesta päättynyt osuustoiminnan historiasta kertonut Oman liikkeen leivissä -näyttely oli erityisesti kotimaisten kävijöiden mieleen, keväällä päättynyt Rana Plaza Fashion herätti ajatuksia pikamuodin lopullisesta hinnasta, kesällä ihmisiä ihastutti pirkanmaalaisten ITE-taiteilijoiden yhteisnäyttely ja syksystä lähtien museolla on voinut tutustua Leningradin piiritys -näyttelyssä valokuviin ja muistoihin saarretun Leningradin elämästä.

 

– Yhteiskunnallisesti kantaaottavalle kulttuuritalolle on selvästi tilausta, ihmiset ovat kokeneet museon ohjelmiston merkitykselliseksi ja tärkeäksi. Pidämme tärkeänä myös sitä, että vapaa pääsy tuo sisällöt myös kaikkien ulottuville, iloitsee museonjohtaja Ulla Rohunen.

 

Werstaan ylläpitämässä Lenin-museossa oli vuoden 2018 aikana 11 252 kävijää, mikä oli 2971 vähemmän kuin vuonna 2017, jolloin Lenin-museoon tutustui 14 223 kävijää. Museo on edelleen kaupungin omaleimaisimpia matkailukohteita. Toukokuussa 2018 museo pääsi eurooppalaisen museokilpailun European Museum of the Year Awardin finaaliin, ja vaikka museo ei yltänytkään palkintosijoille EMYA:n loppukilpailussa, jo finaaliin pääsy oli tärkeä tunnustus vuonna 2016 valmistuneelle museon täydelliselle uudistamiselle.

 

Lisätiedot: museonjohtaja Ulla Rohunen, puh. 050 440 1157 tai ulla.rohunen@tyovaenmuseo.fi

 

Lehdistökuvia on ladattavissa osoitteessa www.tyovaenmuseo.fi/jotakin

 

Ystävällisin terveisin,

 

Olli Nordling
Museolehtori / Museum Educator
Työväenmuseo Werstas,
Väinö Linnan aukio 8, Tampere
www.tyovaenmuseo.fi
Avoinna ti-su 11–18
AINA VAPAA PÄÄSY

 

 

 

Lehdistökuvat

 

Werstaan suosituin näyttely vuonna 2018 oli itsenäisyyden ajan historiasta kertova Vapauden museo.
Kuva: Työväenmuseo Werstas
Lataa täysikokoinen kuva tästä. [.jpg /5.3Mt]

 

 

 

 

 

Museon vaihtuvissa näyttelyissä käsiteltiin vuonna 2018 niin kepeitä kuin vaikeitakin aiheita. Yleisöä suuresti kiinnostanut Leningradin piiritys -näyttely on nähtävissä Werstaalla 6.1.2019 saakka.
Kuva: Työväenmuseo Werstas
Lataa täysikokoinen kuva tästä. [.jpg /3.7Mt]

 

 

 

 

Alkuvuodesta toteutetussa Sota ja sata -kokonaisuudessa Tampereen kaikki seiskaluokat tutustuivat sisällissotaan Työväenmuseo Werstaalla ja Museokeskus Vapriikissa. Museokierroksen jälkeen ryhmille esitettiin Punapaula ja Valkoville -näytelmää Werstaalla.
Kuva: Työväenmuseo Werstas
Lataa täysikokoinen kuva tästä. [.jpg/6.3Mt]

 

 

 

 

 

 

 

 

Werstaan Sisällissodan arvet -luentosarja oli paikoin niin suosittu, että luentoja suoratoistettiin luentosalin ulkopuolelle. Anneli Kanto täytti auditorion lisäksi museon Bertel-salin. 
Kuva: Työväenmuseo Werstas
Lataa täysikokoinen kuva tästä.[.jpg/ 6.0Mt]

 

 

 

 

 

Lenin-museon kävijöitä kiinnosti vuonna 2018 erityisesti neuvostoarkea käsittelevä osio. Toukokuussa avautunut osio toteutettiin yleisöltä saadun palautteen ja toiveiden pohjalta.
Kuva: Työväenmuseo Werstas
Lataa täysikokoinen kuva tästä. [.jpg/5.5Mt]