Viittomakielen päivänä 12.2. puhutaan urheilun merkityksestä kuuroille9.2.2021

tiedote

 

 

Perjantaina 12. helmikuuta vietetään viittomakielen päivää. Työväenmuseo Werstas järjestää kello 16.30-18 kaikille avoimen verkkotapahtuman, jossa aiheena on suomalaisten kuurojen urheilutoiminnan historia. Urheilulla on ollut kuurojen elämässä tärkeä yhteiskunnallinen rooli, sillä se on ollut väylä tuoda esiin kuurojen oikeuksia ja edistää yhdenvertaisuutta.

 

Kuurojen museon erikoistutkija Tiina Naukkarinen esittelee Helsingin kuurojen urheiluseura HERO:sta kertovan näyttelyn, joka on esillä museon näyttelytilassa Helsingin Valkeassa talossa 18.6. saakka. Kuurojen urheilun 100-vuotista historiaa tutkinut Salla Fagerström kertoo valittuja paloja kuurojen urheilun värikkäästä historiasta. Kuka kuuro saunoi presidentti Mauno Koiviston kanssa Kultarannassa? Mitä tapahtui pitkänmatkanjuoksija Matti Mölsälle Helsingissä 1944? Entä millainen trilleri oli Vesa Hannun pituushyppykulta Belgradissa 1969? Puheenvuorojen jälkeen on varattu aikaa kysymyksille ja keskustelulle. Tilaisuudessa on suomenkielisen viittomakielen tulkkaus ja puhetulkkaus suomeksi.

 

Ohjelma kellonaikoineen ja osallistumislinkki Työväenmuseo Werstaan sivuilla:
http://www.werstas.fi/event/viittomakielen-paiva-2/

 

Viittomakielen päivää vietetään vuosittain 12. helmikuuta suomalaisen viittomakielisen yhteisön isän Carl Oscar Malmin (1826-1863) syntymän vuosipäivänä. Malm oli itsekin kuuro ja sai koulutuksensa Tukholman kuurojenkoulussa. Hän perusti Porvooseen vuonna 1846 Suomen ensimmäisen kuurojenkoulun, jossa käytettiin opetuksessa viittomakieltä ja kirjoitettua kieltä. Malmin toiminta oli merkittävää suomalaisen viittomakielisen kuurojenyhteisön kehittymisen kannalta.

 

Kuurojen museo on perustettu vuonna 1907 ja se pitää yllä suomalaisen viittomakielisen yhteisön kulttuuriperintöä. Museon näyttelytila on Helsingissä Kuurojen liiton toimitiloissa Valkeassa talossa. Kokoelmia säilytetään Tampereella Työväenmuseo Werstaalla, joka on hoitanut Kuurojen museota vuodesta 2012. Kuurojen kulttuuriperintöön voi tutustua myös verkossa osoitteessa kuurojenmuseo.fi

 

Lisätiedot: Kuurojen museon erikoistutkija Tiina Naukkarinen, puh. 040 528 6982, tiina.naukkarinen(a)tyovaenmuseo.fi

 

 

Työväenmuseo Werstas
Väinö Linnan aukio 8, Tampere

 

puh. 010 420 9220
www.tyovaenmuseo.fi

 

Museo avoinna ti-su 11-18
AINA VAPAA PÄÄSY