Viittomakielen päivä Werstaalla 12.2.5.2.2020

Viestimille

 

Työväenmuseo Werstaalla vietetään keskiviikkona 12. helmikuuta kello 16-17.30 viittomakielen päivää. Kuurojen museon erikoistutkija Tiina Naukkarinen haastattelee viittomakielistä kirjapainoalan konkaria Pekka Rissasta Työväenmuseo Werstaan museokirjapainossa. Rissanen teki työuransa Savon kirjapainossa, kuurojen omassa kirjapaino Surduksessa ja Valtioneuvoston Kirjapainossa. Tilaisuudessa on paikalla tulkki. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

 

Kuurojen museon näyttelytilassa Helsingissä Valkeassa talossa on puolestaan nähtävillä Kuurot kirjatyöntekijät -näyttely 4.9.2020 asti. Näyttely kertoo kuurojen toiminnasta kirjapainoalalla, muun muassa kuuron Oskar Wetzellin toiminnasta. Hän perusti kirjansitomon ja palkkasi töihin kuuroja sekä teki aloitteen kuurojen oman kirjapainon perustamisesta.

 

Viittomakielen päivä on suomalaisen ja suomenruotsalaisen viittomakielen juhlapäivä. Viittomakielen päivää vietetään kuurojenopetuksen isän Carl Oscar Malmin syntymäpäivänä. Malm perusti Suomen ensimmäisen kuurojenkoulun 1846 Porvooseen. Koulussa annettiin opetusta viittomakielellä ja kirjoitetulla kielellä.

 

Kuurojen museo on tallentanut suomalaisen viittomakielisen yhteisön kulttuuriperintöä 1900-luvun alusta lähtien. Ensimmäiset lahjoitukset museo otti vastaan 1907 ja ensimmäinen näyttely avattiin 1915. Museo on toiminut vuodesta 2012 lähtien osana Työväenmuseo Werstasta. Kokoelmat ja toimipiste sijaitsevat Werstaalla Tampereella, näyttelytila ja Carl Oscar Malmin museohuone ovat Kuurojen Liiton toimitiloissa Valkeassa talossa Helsingissä. Lisäksi museo ylläpitää laajaa verkkonäyttelyä osoitteessa www.kuurojenmuseo.fi

 

Lisätiedot:
erikoistutkija Tiina Naukkarinen,
puh. 040 528 6982 tai
tiina.naukkarinen(at)tyovaenmuseo.fi

 

Lehdistökuvia

 

Pekka Rissanen kirjasinten äärellä 2000-luvun alussa Editan kirjapainomuseossa.

Kuva: Kuurojen Lehti.

Lataa täysikokoinen kuva tästä.

Kuva Surduksen painosalista. Keskellä Aura Ahlbäck, joka sai Kirjapaino Surduksessa koulutuksen tiikelipainajaksi. Kuva: Kuurojen museo.

Lataa täysikokoinen kuva tästä.

Walter Stadiuksen tekemä puinen painolaatta vuodelta 1891. Laatassa on kuvattuna sormiaakkoset. Kuva: Kuurojen museo.

Lataa täysikokoinen kuva tästä.

Oskar Wetzellin kirjansitomo 1900-luvun alussa. Kuva: Kuurojen museo.

Lataa täysikokoinen kuva tästä.

Työkaluja Oskar Wetzellin kirjansitomosta. Kuva: Kuurojen museo.

Lataa täysikokoinen kuva tästä.