Vapauden museon rakentaminen on alkanut29.8.2017

Tiedote

 

Finlaysonin historiallisella tehdasalueella rakennetaan nyt itsenäisyyden juhlavuoden koskettavinta nähtävyyttä. Uusi Vapauden museo avataan marraskuussa osana Työväenmuseo Werstaan museokokonaisuutta. Reilun 500 neliön suurnäyttelyä on suunniteltu yli kolmen vuoden ajan ja näyttelyyn on tulossa runsaasti nähtävää viimeisen vuosisadan varrelta. Käytössä on myös paljon lähimenneisyyttämme mielenkiintoisella ja toiminnallisella tavalla avaavaa esitysteknologiaa.

 

Myös Vapauden museon tunnuskuva on julkistettu. Itsenäisyyden juhlavuoden hengessä tyyliteltyyn logoon on kuvattu lentoon nouseva laulujoutsen. Tunnus ilmentää pienen kansan vapauden kaipuuta ja suomalaisen kansanluonteen periksiantamattomuutta.

 

Vapauden museo tarkastelee itsenäisyyden aikaa tavallisen kansan, vapauden ja yhdessä rakennetun Suomen näkökulmasta. Näyttely käy läpi suomalaisen yhteiskunnan vaiheita innostavasti ja kertoo, miten keisarinvallan alla eläneestä luokkayhteiskunnasta kasvoi vauras ja tasa-arvoinen hyvinvointivaltio. Menneisyyden rinnalla Vapauden museo herättää pohtimaan, millaisia vapauksia tämän päivän Suomessa kaivataan.

 

Vapauden museon teemat ovat vahvasti esillä myös Työväenmuseo Werstaan syksyn ohjelmassa. Näyttelyn aihealueisiin keskittyvä yleisöluentosarja alkaa syyskuun lopussa. Lisäksi työväenmuseo järjestää paikallisten kulttuuritoimijoiden kanssa Vapauden museon esineistöön ja valokuvamateriaaliin pohjaavan kirjoituskilpailun kaikille Pirkanmaan 6–8-luokkalaisille. Juhlavuosi huipentuu kaikille avoimeen itsenäisyyspäivän kansanjuhlaan Väinö Linnan aukiolla ja Työväenmuseo Werstaalla 6.12.2017.

 

Median edustajat ovat tervetulleita tutustumaan Vapauden museon näyttelyyn perjantaina 24.11. Avajaisia vietetään maanantaina 27.11. ja yleisölle näyttely avautuu tiistaina 28.11.2017.

 

Lukuisat työväenliikkeen toimijat ovat tukeneet museon toteuttamista ja juhlavuoden ohjelmaa. Vapauden museo on myös suurin Suomi100-juhlavuoden rahoittamista hankkeista Tampereella.

 

Vapauden museon joutsentunnus on ladattavissa tältä sivulta.

 

Lisätietoa Vapauden museosta antaa museonjohtaja Kalle Kallio, puh. +358 40 716 7520 tai kalle.kallio@tyovaenmuseo.fi

 

Lisätietoa Työväenmuseo Werstaan syksyn ohjelmasta antaa museolehtori Olli Nordling, puh +358 50 440 1158 tai olli.nordling@tyovaenmuseo.fi

 

Lehdistökuvat

 

Vapauden museon tunnus valkoinen musta tausta

 

 

Vapauden museon tunnuskuva.
Lataa täysikokoinen kuva tästä
(30kt, .png)