Valokuvanäyttely tauoista ja työpaikkojen juhlista avataan Werstaalla28.1.2021

Tiedote

 

Työväenmuseo Werstaalla Tampereella avautuu huomenna 29. tammikuuta Tauon paikkoja ja juhlan hetkiä -valokuvanäyttely, joka kertoo työyhteisön ja työtovereiden merkityksestä ja sosiaalisesta elämästä työpaikoilla. Korona-ajan turvavälien, porrastettujen taukojen ja etätöiden maailmassa työnteon sosiaalinen ulottuvuus näyttäytyy myös aivan uudessa valossa. Näyttelyssä on 80 kuvaa, vanhimmat 1800-luvun lopulta ja uusimmat 2000-luvun alusta. Kuvia on Werstaan omien kokoelmien lisäksi muun muassa Työväen Arkistosta ja Kansan Arkistosta.

 

Näyttelyn kuvissa juodaan kahvia, syödään eväitä, heitetään huulta ja otetaan muuten vain tuokio rennommin työtovereiden kesken. Esillä on myös valokuvia työyhteisöjen juhlahetkistä, kesäretkistä ja muusta virkistystoiminnasta. Lisäksi mukana on arkistofilmejä: ”luovien taukojen” merkitystä korostava kahvimainos sekä pari esimerkkiä kansansuosikki Tapio Rautavaaran esiintymisistä harjannostajaisissa.

 

Ennen vuonna 1918 voimaan tullutta kahdeksan tunnin työaikalakia tehtaissa painettiin pitkää päivää. Työaika 1800-luvulla oli tavallisesti 12-tuntinen ja lisäksi päivän aikana oli kaksi ruokatuntia. Monet tehtaalaiset kuittasivat aterian kuitenkin kahvilla ja leivällä. Kahvi maistui suomalaiselle rahvaalle 1800-luvulla niin hyvin, että pannu oli kuumana kaikenlaisilla työmailla, myös maalla heinätalkoista tervahaudoille. Isot yritykset perustivat ruokaloita jo 1800-luvulla, mutta työpaikkaruokailusta tuli valtavirtaa vasta 1900-luvun puolivälin jälkeen. Terveellistä lounasruokailua pyrittiin kehittämään myös 1970-luvulla käyttöön otetuilla lounasseteleillä.

 

Retket ja juhlat ovat rytmittäneet monen työpaikan vuodenkiertoa jo pitkään. Vuotuisjuhlista yleisimmin työpaikoilla on vietetty joulujuhlia. Teollisuuslaitoksissa juhlan aihetta on löytynyt myös esimerkiksi tuotantotavoitteiden ylittämisestä ja rakennustyömailla on vietetty harjannostajaisia. Työpaikoilla on muistettu myös työntekijöiden syntymäpäiviä. Eläkkeellelähdöt ovat työyhteisöjen omia, haikeita juhlan hetkiä.

 

Näyttely Tauon paikkoja ja juhlan hetkiä on esillä Työväenmuseo Werstaalla 29.1.–29.8.2021. Museoon on vapaa pääsy, mutta kävijämäärä on rajoitettu koronatilanteen vuoksi. Kasvomaskin käyttöä museon tiloissa suositellaan.

 

Lisätiedot:
näyttelypäällikkö Linda Heinonen, puh. 050 440 1163 tai linda.heinonen@tyovaenmuseo.fi

 

Lehdistökuvia:

 

Työntekijät kahvitauolla OTK:n tehtaan varastossa Helsingissä vuonna 1950. Kuvaaja Yrjö Lintunen. Kansan Arkisto.

Lataa täysikokoinen kuva tästä

Tampereen postilaisia kahvitauolla 1900-luvun taitteessa.

Tampereen postin henkilökuntaa kahvitauolla 1800-1900-lukujen vaihteessa. Kuva: Työväenmuseo Werstas.

Lataa täysikokoinen kuva tästä

OTK:n munapakkaamo Turussa 1938.

OTK:n Turun munapakkaamon henkilökuntaa kahvilla 1938. Kuva: Työväenmuseo Werstas.

Lataa täysikokoinen kuva tästä

Rautatienrakentajat tauolla Uuraassa 1925.

Rautatienrakentajat tauolla Uuraassa vuonna 1925. Kuva: Työväenmuseo Werstas.

Lataa täysikokoinen kuva tästä

OTK:n varaston harjannostajaiset Helsingissä 1939.

OTK:n Katajanokan varaston harjannostajaiset vuonna 1939. Kuva: Työväenmuseo Werstas.

Lataa täysikokoinen kuva tästä.

OTK:n joulujuhla Helsingin työväentalolla 1945.

OTK:n väki riisipuurolla joulujuhlassa Helsingin työväentalolla vuonna 1945. Kuvaaja: Atte Hyvärinen. Työväenmuseo Werstas.

Lataa täysikokoinen kuva tästä.