Uusi Lenin-museo16.6.2016

tiedote:

Lenin-museo uudistui perinpohjin

Tampereella toimiva Lenin-museo avautuu huomenna perjantaina yleisölle kokonaan uudistettuna. Museo on muuttunut sisällöltään sekä tiloiltaan täysin. Aikaisemmin museo keskittyi lähes yksinomaan Leninin vaiheisiin: nyt henkilöpalvonta on karistettu pois, eikä uuden neuvostokriittisen näyttelyn voi väittää vaikenevan mistään. Museo kertoo kaunistelemattoman tarinan Neuvostoliiton noususta ja tuhosta. Lenin-museon uudistamiseen on panostettu kaikkiaan 1,3 miljoonaa euroa. Hanketta tukivat taloudellisesti opetus-ja kulttuuriministeriö, Koneen Säätiö sekä Museovirasto.

 

– Suomessa on nyt viimein museo, joka käsittelee tasapainoisesti Suomen ja Neuvostoliiton yhteistä mutta vaikeaa historiaa. Uusi Lenin-museo perustuu uusimpaan neuvostohistorian tutkimukseen ja kestää kriittisenkin tarkastelun. Tamperelaiset voivat olla ylpeitä uudesta museostaan, vakuuttaa uudistusta johtanut museonjohtaja Kalle Kallio. Museo on nyt myös teknisesti tätä päivää: vanhan näyttelyn kellastuneet monisteet ovat vaihtuneet monipuoliseen museotekniikkaan.

 

Näyttely alkaa lyhytelokuvalla, joka muistuttaa, miksi Lenin-museo toimii Tampereella. Filmi kertoo Leninin ja Stalinin ensikohtaamisesta Tampereen työväentalossa pidetyssä bolsevikkien salaisessa kokouksessa joulukuussa 1905. Matka halki kuohuvan 1900-luvun jatkuu suurlakon ja vallankumousten äänimaisemista kahden uuden valtion synnytystuskiin. Stalinin ajan vankileirien todellisuus huokuu Gulag-pienoismallista, joka tuo näkyviin terrorin ajan kauhut. Sota-aikaa esittelevät rivimiesten perspektiivistä niin Suomi-konepistooli, sotavangin reppu kuin aito desanttiradio.

 

Ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimuksen aikakautta käsitellään iloisen idänkaupan, suomettumisen, itäturismin sekä neuvostoarjen kautta. Museossa voi istahtaa neuvostoliittolaisen olohuoneen sohvalle katselemaan televisiota ja lukemaan lehtiä. Neuvostoliiton hajoamisesta kerrotaan monipuolisin kuva-aineistoin ja potkua antavat muun muassa Mato Valtosen Leningrad Cowboys -kengät pitkine terävine kärkineen. Uuden näyttelyn aineisto perustuu omien kokoelmien lisäksi useiden suomalaisten museoiden ja yksityishenkilöiden aarteisiin. Lisäksi yhteistyötä on tehty venäläisten museoiden kanssa ja kierretty ahkerasti itänaapurin kirpputoreilla.

 

Uusi museo on yhtä aikaa sekä vakava että viihdyttävä, museo moneen makuun. Yleisö voi katsoa Stalinia silmästä silmään ja poseerata Leninin kanssa: hätkähdyttävät näköisnuket yhdessä Dnepr-moottoripyörän kanssa muodostavat ikimuistoisen paikan selfiekuvaajille. Tiedonjanoisia kävijöitä odottavat monipuoliset ja runsaat multimediat asia-artikkeleineen ja henkilögallerioineen. Neuvostovitsien jukebox naurattaa kaikkia, mutta museo valottaa myös toisinajattelijoiden kohtaloa ennen ja nyt. Lenin-museo on Neuvostoliiton alkukoti, monien kertomusten leikkauspiste, joka itkettää ja naurattaa hyvän draaman tavoin.

 

Museo on avoinna perjantaista 17. kesäkuuta lähtien elokuun loppuun päivittäin kello 11-18. Syyskuun alussa museo siirtyy talvikaudelle, jolloin ovet ovat avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 11-17. Ryhmille järjestetään opastuksia tilauksesta, ja tavallisen opastuksen lisäksi museoon voi tutustua myös draamallisella Matka halki neuvostohistorian -kierroksella. Asiakkaita palvelee myös entistä monipuolisempi museokauppa ja tiloissa voidaan järjestää yksityistilaisuuksiakin.

 

Ladattavia lehdistökuvia:

uusilenin6_P4_6539

Leninin ja Stalinin kohtaamispaikan vieressä voi ottaa ikimuistoiset matkamuistokuvat. Hätkähdyttävät näköisnuket, neuvostoliittolainen moottoripyörä, punaiset verhot ja ikkunoiden näkymät Moskovaan luovat unohtumattomat puitteet.

Kuva: Olli-Pekka Latvala

Ladattava kuva (3,67 Mt, jpg)

uusiLenin_OP4_6461

Uusi Lenin-museo johdattaa kävijät tunnelmasta toiseen läpi 1900-luvun. Museossa käsitellään seikkaperäisesti myös Stalinin kauden vankileirejä. Ryhmä vankileiripienoismallin äärellä.

Kuva: Olli-Pekka Latvala

Ladattava kuva (5,6 Mt, jpg)

uusilenin2_OP4_6481

Vankileiripienoismalli.

Uutta Lenin-museota varten tilaustyönä teetetty vankileiripienoismalli kuvaa tyypillistä Stalinin ajan pakkotyöleiriä asuinparakkeineen ja työkohteineen. Stalinin kuollessa 1953 leireillä virui 2,5 miljoonaa vankia eri puolilla Neuvostoliittoa.

Kuva: Olli-Pekka Latvala

Ladattava kuva (3,4 Mt, jpg)

uusilenin3_OP4_6501

Neuvostoliittolainen olohuone

Uudessa Lenin-museossa voi astella 1960-luvun neuvostoliittolaiseen olohuoneeseen, istahtaa nojatuoliin, katsella televisiota ja lukea, mitä lehdet silloin kirjoittivat. Kirjahyllyä ja lipaston laatikoita voi tutkia ja eläytyä neuvostokansalaisen arkeen.

Kuva: Olli-Pekka Latvala

Ladattava kuva (5,3 Mt, jpg)

uusilenin4_OP4_6522

Esineitä neuvosto-olohuoneen kirjahyllyssä

Kuva: Olli-Pekka Latvala

Ladattava kuva (4 Mt, jpg)

uusiLenin7OP4_6584

Kaadettuja Leninin pienoispatsaita.

Uuden Lenin-museon näyttely kertoo myös neuvostovaltion hajoamisesta ja ulottuu 2000-luvulle saakka. Neuvostoliiton hajotessa monet Leninin henkilöpalvontaan oleellisesti  kuuluneista patsaista poistettiin julkisilta paikoilta.

Kuva: Olli-Pekka Latvala

Ladattava kuva (3 Mt, jpg)

uusiLenin8_OP4_6588

Lenin-museon naulakon lokerikko

Lenin-museolla itselläänkin on värikäs ja poliittinen historia. Museokävijä voi jättää tavaransa museossa vuosien varrella käyneiden merkkihenkilöiden mukaan nimikoituihin lokeroihin.

Kuva: Olli-Pekka Latvala

Ladattava kuva (4,2 Mt, jpg)

uusilenin5_OP4_6529

Soviet Shop

Lenin-museon museokauppa jatkaa toimintaansa myös uudistuneena. Monipuolisessa valikoimassa on erilaisia neuvostohistoriaan liittyviä tuotteita.

Kuva: Olli-Pekka Latvala

Ladattava kuva (4,2 Mt)

 

Lisätiedot: Työväenmuseo Werstas, museonjohtaja Kalle Kallio, puh. 040 716 7520 tai kalle.kallio@tyovaenmuseo.fi

 

Lenin-museo
Hämeenpuisto 28, 2½ krs, Tampere
Avoinna 17.6.-31.8. joka päivä kello 11-18, talvikaudella 1.9. alkaen ti-su 11-17
Liput 8/6 euroa, alle 18-vuotiaat maksutta. Lenin-museossa käy myös Museokortti.
puh. 010 420 9222
www.lenin.fi