Työväenmuseo tarjoaa 25-vuotiskahvit koko kansalle 12.11.5.11.2018

tiedote

 

Työväenmuseo Werstaan perustamisesta tulee kuluneeksi tasan 25 vuotta. Juhlan kunniaksi museo on poikkeuksellisesti avoinna myös maanantaina 12.11. kello 12-15 ja tarjolla on kahvit. Merkkipäivän viettoon kuuluu myös historia-aiheista visailua sekä opastettu kierros Vapauden museoon.

 

Työväenmuseo avasi ovensa Tampereella Finlaysonin puuvillatehtaan entisessä laappihuoneessa. Ensimmäinen näyttely käsitteli sisällissotaa 1918. Valtakunnallisen erikoismuseon aseman museo sai vuonna 1996. Nykyiset toimitilat vihittiin käyttöön syksyllä 2001. Työväenmuseolla on entisessä Finlaysonin lankavärjäämössä tiloja neljässä kerroksessa. Näyttelytilojen lisäksi rakennukseen on sijoitettu kokoelmien säilytystiloja sekä henkilökunnan työtiloja.

 

Werstas tallentaa valtakunnallisesti työelämän ja sosiaalihistorian aihepiirejä. Museon kokoelmissa on tällä hetkellä noin 60 000 esinettä ja 360 000 valokuvaa. Työelämän puolelta tällä hetkellä ajankohtainen hanke on irtisanottujen kokemusten keruu, sosiaalihistorian puolella vietetään sateenkaarihistoriakuukautta. Werstas on huolehtinut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historian tallentamisesta 2000-luvun alusta lähtien. Museo ylläpitää myös kahta pienempää kohdetta: Kuurojen museo yhdistyi Werstaaseen 2012 ja Lenin-museo 2014.

 

Werstaan toiminta-ajatuksen ”reilusti historiaa” mukaisesti museoon on aina vapaa pääsy. Werstaalla vieraili vuonna 2017 lähes 48 000 kävijää. Näyttelyitä on avoinna useita. Päänäyttely Meirän kaupunki kertoo työväen elämästä tehdaskaupungissa, Vapauden museo kansalaisoikeuksien kehittymisestä itsenäisen Suomen sadan vuoden aikana ja Höyrykonemuseossa on Finlaysonin vanha voimanlähde alkuperäisellä paikallaan. Lisäksi museossa on vaihtuvia näyttelyitä, parhaillaan avoinna on loppiaiseen saakka näyttely Leningradin piirityksestä. Ensi vuonna museon uudet näyttelyt käsittelevät niin lastentarhanopettajien historiaa kuin sata vuotta sitten alkanutta kieltolakiakin. Lisäksi museolla on vilkasta tapahtumatoimintaa ympäri vuoden.

 

Lisätietoja: museonjohtaja Ulla Rohunen, puh. 050 440 1157 tai ulla.rohunen(at)tyovaenmuseo.fi

 

Lehdistökuvat:

Werstas toimii Finlaysonin historiallisella tehdasalueella. Väinö Linnan aukio museon edustalla on myös erilaisten tapahtumien näyttämö.

Kuva: Työväenmuseo Werstas

Lataa täysikokoinen kuva tästä (jpg, 6,8 Mt)

Werstaan päänäyttely Meirän kaupunki kertoo työväen elämästä tehdaskaupungissa 1900-luvulla. Kuvassa työväen osuuskauppa näyttelystä.

Kuvaaja Mikko Vares.

Lataa täysikokoinen kuva tästä (jpg, 9,6 Mt)

Vapauden museo kertoo kansalaisten vapauksien kehittymisestä Suomen itsenäisyyden sadan vuoden aikana. Poliittiset oikeudet ja sananvapaus olivat 1900-luvun alun Punaisen julistuksen tärkeimpiä asioita.

Kuvaaja: Olli-Pekka Latvala.

Lataa täysikokoinen kuva tästä (jpg, 1,8 Mt)

Vapauden museo on näyttely myös hyvinvointivaltion muodostamisesta 1900-luvun jälkipuoliskolla. Kuvassa Erkkolan invalidimopo.

Kuvaaja Olli-Pekka Latvala.

Lataa täysikokoinen kuva tästä (jpg, 4,5 Mt)

Höyrykonemuseossa on nähtävillä Finlaysonin vanha höyrykone vuodelta 1899 alkuperäisellä paikallaan.

Kuvaaja: Mikko Vares.

Lataa täysikokoinen kuva tästä (jpg, 7,4 Mt)