Työväenmuseo

Ympäristöliikkeen historian digitointihanke 2021


Harmaalla taustalla puhekupla, jossa lukee "Haluan vahvan ilmastolain"Museoiden valtakunnallisessa tallennustyönjaossa ympäristöliikkeen tallentaminen on määritelty Werstaan vastuualueeksi. Werstaan ympäristöliikeaiheista kokoelmaa on kartutettu vuodesta 2011 saakka, jolloin järjestettiin laaja keruu. Kokoelmaan saatiin vuonna 2019 merkittävä lisä, kun Vihreä Lanka -lehden aineisto luovutettiin museolle. Ainutlaatuisen kokoelman digitointiin ei ole kuitenkaan ollut riittävästi resursseja.

 

Hankkeessa digitoidaan ympäristöliikkeen historiaan liittyviä valokuvia ja esineitä. Ne julkaistaan arjenhistoria.fi -kokoelmaportaalissa, Finna.fi-sivustolla ja Europeanassa cc-lisenssillä. Aineistot ovat tekijänoikeusopimustensa mukaisesti verkossa kaikkien aiheesta kiinnostuneiden saavutettavissa.

 

Pahvilaatikko, jonka kyljessä teksti: ALLEKIRJOITA kansalaisaloite turkistarhauksen kieltämiseksiHankkeessa digitoiduista Vihreä Lanka -lehden kuvista järjestetään Werstaalla myös näyttely, joka avautuu yleisölle 19.11.2021. Vihreän Langan aineisto tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman suomalaisen ympäristötietoisuuden kehitykseen.

 

Hankkeeseen on saatu Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustusta digitaalisen kulttuuriperinnön saatavuuden ja säilyttämisen tukemiseen, yhteisiin palveluihin yleisille kirjastoille sekä museoiden digitaalisiin palveluihin ja hankkeisiin.

 

Lisätiedot: projektitutkija Sanni Penttinen, puh. 050 441 8697 etunimi.sukunimi@tyovaenmuseo.fi