Työväenmuseo

Heritages of Hunger


Nälkä ja nälänhädät eurooppalaisena kokemuksena 2019-2024

Tunnus jossa kaksi viljantähkää ja kaksi piirrettyä ihmishahmoa sekä teksti "Heritages of Hunger"

Heritages of Hunger: Societal Reflections on Past European Famines in Education, Commemoration and Musealisation -tutkimushankkeessa vertaillaan nälkää ja nälänhätää sekä siihen liittyviä kokemuksia Euroopan eri maissa erilaisina historiallisina aikoina. Hankkeessa tutkitaan myös sitä, miten nälästä ja siihen liittyvästä historiasta on kerrottu kouluissa ja museoissa.

 

Suomesta mukana ovat Työväenmuseo Werstas ja Kuopion kulttuurihistoriallinen museo. Kuopiossa kartoitetaan 1860-luvun suurten nälkävuosien tapahtumia Pohjois-Savossa, Werstaalla nälkävuosien vaikutusta työväestön elämään. Molemmat museot järjestävät aiheistaan esitelmät kansainvälisen tutkimushankkeen käyttöön sekä testaavat hankkeen aikana luotuja pedagogisia aineistoja opettajille suunnatuissa työpajoissa.

 

Hankkeessa perustetaan pedagoginen kuva- ja tarinapankki verkkoon. Aineisto kertoo nälästä ja nälänhädästä jaettuna eurooppalaisena kokemuksena ja tulee palvelemaan koulujen ja museoiden opetusta. Lisäksi laaditaan raportti lainsäädännön, koulutuksen ja opetuksen sekä kulttuuriperintöalan toimijoiden tueksi. Raportissa annetaan suosituksia nälästä ja nälänhädästä kertomiseen ja opettamiseen.

 

Tutkimusprojektissa on yhteistyökumppaneita Alankomaista, Belgiasta, Irlannista, Iso-Britanniasta, Suomesta, Espanjasta, Ukrainasta ja Kanadasta. Yhteistyökumppanit edustavat yliopistoja sekä erilaisia kulttuuriperintöalan toimijoita, kuten museoita. Hanketta vetävät Radboudin yliopisto (Nijmegen) ja NIOD Institute for War, Holocaust and Genocide Studies (Amsterdam). Hanke on saanut 1,6 miljoonan euron rahoituksen hollantilaiselta Dutch National Research Agenda:lta (NWA).

Hankkeen verkkosivut