paasylippu

Työväenmuseo

Tietoa Werstaasta


Werstas on opetus- ja kulttuuriministeriön nimeämä työelämän ja sosiaalihistorian valtakunnallinen erikoismuseo. Werstas avasi ovensa yleisölle Finlaysonin vanhalla tehdasalueella marraskuussa 1993. Lähtökohdat olivat tuolloin hyvin vaatimattomat, mutta kovan työn ja vuonna 2001 vihittyjen uusien tilojen myötä museosta on kasvanut mielenkiintoinen ja menestyvä museokeskus. Werstas luopui pääsymaksuista vuonna 2011. Ilmaisella sisäänpääsyllä haluamme taata laadukkaan museoelämyksen kaikille yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta. Ajattelemme Werstaan matalan kynnyksen kohtauspaikkana, jonne voi tulla nauttimaan monimuotoisesta kulttuurista – maksutta. Museota ylläpitää Työväen museoyhdistys ry. Vuodesta 2012 Werstas on ylläpitänyt Kuurojen museota, jonka näyttelyt ovat verkossa sekä Kuurojen liiton toimitiloissa Valkeassa talossa Helsingissä. Muutamaa vuotta myöhemmin, vuonna 2014, liittyi Lenin-museo Werstaaseen.

 

Reilusti historiaa 940 x 440

Mikä on työväenmuseo?

Työväenperinnöllä tarkoitetaan työväestöön liittyvää kulttuuriperintöä. Työväenperintö liittyy paljolti työn ja työväen historiaan, entisiin työympäristöihin, asuinalueisiin, työväenluokan jaettuihin kokemuksiin ja niistä syntyviin työväenkulttuureihin. Työväenkulttuuri on luonteeltaan rosoista, väljästi luokkasidonnaista kulttuuria, jossa on aina ollut valtakulttuurin, erilaisten alakulttuurien sekä populaarikulttuurin vaikutteita. Perustamisestaan lähtien museo on pyrkinyt tekemään työväenperinnöstä hyväksytyn osan suomalaista menneisyyttä. Werstas perustettiin kertomaan työväen elämästä sen kaikkine puolineen. Kulttuurilaitokset rakentavat ohjelmistonsa usein valtaväestön arvojen ja mieltymysten mukaan. Werstas on valinnut päinvastaisen tien. Olemme kiinnostuneita tavallisista kansalaisista, kovasta työstä, jokapäiväisestä elämästä, heikoista, sorretuista ja myös marginaalisiksi koetuista ilmiöistä. Werstas on perustamisajatuksensa mukaan antanut äänen niille menneiden sukupolvien yhteisöille ja ihmisille, joilta se aiemmin oli puuttunut.

 

Vaikka Werstaalla puhutaan myös vaikeista asioista, monille kävijöille museovierailu on ennen muuta myönteisen nostalginen kokemus. Lapsuudenmuistot palautuvat mieleen, kun näyttelyistä tavataan tuttuja, entisestä työpaikasta, omasta kodista tai mummolasta muistuttavia esineitä. Ja kun lasten kanssa tullaan museoon, välittyy tietoa luontevasti vaarilta pojanpojalle tai äidiltä tyttärelle. Museo kertoo menneiden sukupolvien elämästä ja mahdollistaa näin vuoropuhelun sukupolvelta toiselle.

 

Reilusti historiaa

Työväenmuseo Werstaan toiminta-ajatus kiteytyy sanapariin reilusti historiaa. Iskulauseella tarkoitetaan ensinnäkin museon tarjonnan laajuutta: runsaita näyttelyitä, monipuolisia kokoelmia sekä vilkasta tapahtumatoimintaa. Toiseksi reiluus on myös asennekysymys, joka näkyy parhaiten museon vapaassa sisäänpääsyssä ja siinä, miten Werstas toimii yhteistyökumppanina. Kolmas näkökulma korostaa työväenmuseon reilua historiankäsitystä, jossa äänen saavat niin tavalliset työläiset kuin erilaiset vähemmistöt ja historian marginaali-ilmiöt.


 

Hankkeet

Tutustu Werstaalla käynnissä oleviin hankkeisiin

Katso jo päättyneiden hankkeiden tietoja.


Työväen museoyhdistys

Yhdistys ylläpitää Työväenmuseo Werstasta Tampereella. Työväen museoyhdistyksen tarkoituksena on vaalia työväen perinteitä, tallentaa aineellista kulttuuriperintöä, edistää työelämän ja sosiaalihistorian tutkimusta sekä herättää mielenkiintoa teollistuneen ajan ja kansalaisyhteiskunnan historiaan. Yhdistys on poliittisesti sitoutumaton. Henkilöjäseniä yhdistyksellä ei ole, mutta yksityishenkilöt voivat liittyä museon ystäväyhdistykseen.

 

Hallitus

Työväen museoyhdistys ry:n hallitus 2016:

Kansanedustaja Jukka Gustafsson, puheenjohtaja

Tutkija Risto Hakomäki
Asiamies Aarno Karjalainen
Pääsihteeri Tiina Kivinen
Tutkija Pia Koivunen
Palvelutuottaja Veijo Laitinen
Johtaja Laura Pajunen
Yhteyspäällikkö Tuukka Salhoaho
Arkistonjohtaja Petri Tanskanen

Hallituksen ulkopuolisena sihteerinä ja esittelijänä toimii museonjohtaja Kalle Kallio.

 

 

Tietoa yhteistyökumppaneillemme:

Työväen museoyhdistys ry (Työväenmuseo Werstas) ottaa vastaan ensisijaisesti verkkolaskuja.

Nimi: Työväen museoyhdistys ry

y-tunnus: 0723761-7

Verkkolaskuosoite: FI2357317920023694

Välittäjä / välittäjän tunnus: OP-ryhmä / OKOYFIHH

Paperiset laskut ja laskujen liitteet lähetetään osoitteeseen Väinö Linnan aukio 8, 33210 TAMPERE.

Lisätietoja antaa toimistopäällikkö Hanna Hannila, puh. 050 4401 162, etunimi.sukunimi@tyovaenmuseo.fi

 

 Historiallisessa tehdasrakennuksessa toimiva Werstas toimii erilaisten kokouksien ja juhlien pitopaikkana. Lue lisää!