Arbetarmuseum

Välkommen till Werstas


Arbetarmuseet Werstas har alltid fritt inträde. Du kan antingen göra ett kort spontant besök eller begrunda våra utställningar hela dagen lång. Vi har öppet hus oberoende av om det regnar eller kölden knäpper i knutarna – Werstas är ditt vardagsrum mitt i stadens hjärta. Werstas är ett av museerna i Tammerfors. Vårt museum har specialiserat sig på socialhistoria och på att dokumentera, forska i och presentera arbetets och arbetarbefolkningens historia. Våra mångsidiga utställningar och vårt rika evenemangsutbud garanterar att Werstas ständigt kan bjuda på mycket att se och uppleva. Werstas är det största museet i Finland som har infört fri entré. Varmt välkommen!

 

Adressen är

Väinö Linnan aukio 8 (Väinö Linnas plats)

33210 Tammerfors

tfn +358 10 420 9220

info@tyovaenmuseo.fi

Personalens kontaktuppgifter

 

Werstas ligger på Finlaysons historiska fabriksområde i Tammerfors.

Ta reda på hur du enklast hittar hit!

 

Hittegods lämnar vi till Pirkanmaan Löytötavaratoimisto (Hittegodsbyrån i Birkaland). Ange din aktuella position och leta fram den bästa rutten!

Museet är öppet tisdag till söndag kl. 11.00- 18.00. Werstas har alltid fritt inträde. 

 

Museet är stängt (år 2019): 1.1., 19.4., 22.4., 21.-23.6., 6.12. och 24.-26.12.

 

Museibutiken är öppet

måndag 8.30- 15.30

tisdag- fredag 8.30- 17.45

lördag och söndag 11.00- 17.45

Du kan också besöka vår museibutik på webben (på finska och engelska)

Vi har också lagt ut närmare information om tillgängligheten.

 

Utställningarna

Stig in i den intagande andelshandeln från 1910-talet, upplev vår jättelika ångmaskin eller begrunda våra utställningar som borrar sig ner under ytan. Det är alltid fri entré till våra utställningar – välkommen!

 

Frihetsmuseet

Utställningen berättar om självständiga Finlands historia och hur ett klasssamhälle under ryska regeln utvecklade till ett välfärdsstat.

 

Våran stad

Museets huvudutställning beskriver förändringarna i arbetslivet, men också arbetarbefolkningens bostäder och olika skeden inom det civila samhället/medborgarsamhället under 1900-talet. I utställningen får man bland annat besöka en andelshandel, en arbetarsparbank och ett Folkets hus från tidigt 1900-tal.

 

Ångmaskinsmuseet

Den största ångmaskin som någonsin varit i bruk i Finland. Den jättelika ångmaskinen av märket Sulzer, som togs i bruk år 1900, var i tiden kraftkällan i Finlaysons fabrik. Den står fortfarande kvar på sin ursprungliga plats.

 

Temautställningar

 

 

Utställningslokalen Komuutti
Månadsvis växlande utställningar hittar man i ett rum för experimentell museiverksamhet.