Arbetarmuseum

Välkommen till Werstas


Arbetarmuseet Werstas har alltid fritt inträde. Du kan antingen göra ett kort spontant besök eller begrunda våra utställningar hela dagen lång. Vi har öppet hus oberoende av om det regnar eller kölden knäpper i knutarna – Werstas är ditt vardagsrum mitt i stadens hjärta.

 

Vårt museum har specialiserat sig på socialhistoria och på att dokumentera, forska i och presentera arbetets och arbetarbefolkningens historia.

 

Werstas har alltid fritt inträde

Våra mångsidiga utställningar och vårt rika evenemangsutbud garanterar att Werstas ständigt kan bjuda på mycket att se och uppleva. Werstas är det största museet i Finland som har infört fri entré.

Varmt välkommen!

 

 

Museet är öppet från tisdag till söndag kl. 11.00- 18.00

Museet är stängt (år 2021):

13.5.2021

25.-27.6.2021

6.12.2021

24.-26.12.2021

 

Museibutiken är öppet:

måndag 8.30- 15.30

tisdag- fredag 8.30- 18

lördag och söndag 11- 18

 

Närmare information om tillgängligheten

Adressen

Väinö Linnan aukio 8 (Väinö Linnas plats)

33210 Tammerfors

Finland

tfn +358 10 420 9220

info@tyovaenmuseo.fi

 

Werstas ligger på Finlaysons historiska fabriksområde i Tammerfors.

Ta reda på hur du enklast hittar hit!

 

Personalens kontaktuppgifter

 


Utställningarna

Stig in i den intagande andelshandeln från 1910-talet, upplev vår jättelika ångmaskin eller begrunda våra utställningar som borrar sig ner under ytan. Det är alltid fri entré till våra utställningar – välkommen!

 

Edessä nainen uusissa suojavarusteissa, takana mies vanhassa työhaalarissa ison koneen äärellä.Industrimuseet (Teollisuusmuseo)
11.6.2021-

Tammerfors har varit den viktigaste industriella staden i Finland och “Finlands Manchester”. Tusentals människor arbetade i fabriker och verkstäder som producerade tyg, papper, skor, maskiner, cyklar, flygplaner, medicin och vad som helst. Utställningen visar den hela industriella utvecklingen i Tammerfors.

 

Industrimuseet är producerat tillsammans med Vapriikki och projekten har fått Museovisio-stipendium från Finska Kulturfonden.


Våran stad (Meirän kaupunki)

Museets huvudutställning beskriver förändringarna i arbetslivet, men också arbetarbefolkningens bostäder och olika skeden inom det civila samhället/medborgarsamhället under 1900-talet. I utställningen får man bland annat besöka en andelshandel, en arbetarsparbank och ett Folkets hus från tidigt 1900-tal.

 

 


Ångmaskinsmuseet

 

Den största ångmaskin som någonsin varit i bruk i Finland. Den jättelika ångmaskinen av märket Sulzer, som togs i bruk år 1900, var i tiden kraftkällan i Finlaysons fabrik. Den står fortfarande kvar på sin ursprungliga plats.