Tuittupäästä Rieväkylän rapsodiaan: Leena Härmä Komuutissa9.1.2019

tiedote

Näyttely Työväenmuseo Werstaan Komuutissa 10.1.-3.3.2019

Kirjailija Leena Härmän monipuolisesta elämäntyöstä avautuu näyttely Työväenmuseo Werstaalla Tampereella. Näyttely on avoinna tammi-helmikuun 2019.

Leena Härmä (1914-2008) muistetaan suosittujen lasten- ja nuortenkirjojen ja näytelmien kirjoittajana. Tamperelaiskuvaukset Pinsiön parooni sekä Virtaset ja Lahtiset ovat edelleen katsottuja elokuvaklassikoita DVD-videoina ja komediaklassikko Viekää tuhkakin pesästä on suomalaisen teatterihistorian esitetyimpiä näytelmiä. Härmä tavoitti niin näytelmiinsä kuin nuortenkirjoihinsa työväestön realistisia kokemuksia; vuonna 1945 käynnistynyt Pieni Tuittupää -sarja tallentaa elävästi tavallisten ihmisten arkea ja määrätietoista ponnistelua sodan jälkeisinä vuosina.

Werstaan näyttelyssä tuodaan esille Leena Härmän tärkeät kiinnostuksen kohteet: työväestön elämä, nouseva nuortenkulttuuri, vammaisten lasten elämä ja kaupunkimaiseman säilyttäminen. Härmä oli monessa asiassa ennakkoluuloton pioneeri. Näyttely koostuu mm. elokuva- ja teatterikuvista, julisteista, lehtihaastatteluista ja kaupunkikuvan muuttumista esittelevistä valokuvista. Nähtävänä on tuore haastatteluvideo, jossa legendaariset näyttelijät Eila Roine, Liisa Roine ja Seppo Mäki muistelevat monia roolejaan Leena Härmän näytelmissä ja kertovat myös muistojaan Leena Härmästä yksityishenkilönä.

Näyttelyn on koonnut IBBY Finland ry:n työryhmä Marketta Könönen, Maija Karjalainen, Maija Korhonen ja Ismo Loivamaa.

 

Lisätiedot: IBBY Finland, Marketta Könönen, puh. 040 824 2429 tai marke.kononen(at)gmail.com

 

Kuva: Leena Härmä, Kuvaaja E. M. Staf, Vapriikin kuva-arkisto

Lataa täysikokoinen kuva (jpg, 2,5 Mt) tästä