Tamperelainen työpaikkakulttuuri näkyy Werstaan Tauon paikkoja ja juhlan hetkiä -näyttelyssä28.1.2021

Tiedote

 

Miltä näytti Lokomon työmaaruokalassa 1960-luvulla? Kuinka osuuskauppaväki juhli pikkujouluja Voiman suurravintolassa Hämeenkatu 10:ssa vuonna 1959? Entä kuinka Tampereen verkatehtaan työntekijät kahvittelivat elonkorjuutalkoissa sodan aikana?

 

Työväenmuseo Werstaalla avautuu huomenna 29. tammikuuta Tauon paikkoja ja juhlan hetkiä -valokuvanäyttely, joka kertoo työyhteisön ja työtovereiden merkityksestä ja sosiaalisesta elämästä työpaikoilla. Korona-ajan turvavälien, porrastettujen taukojen ja etätöiden maailmassa työnteon sosiaalinen ulottuvuus näyttäytyy myös aivan uudessa valossa. Näyttelyssä on 80 kuvaa, vanhimmat 1800-luvun lopulta ja uusimmat 2000-luvun alusta. Kuvia on Werstaan omien kokoelmien lisäksi muun muassa Työväen Arkistosta ja Kansan Arkistosta. Valokuvista noin neljäsosa on otettu Tampereella ja lähikunnissa.

 

Näyttelyn kuvissa juodaan kahvia, syödään eväitä, heitetään huulta ja otetaan muuten vain tuokio rennommin työtovereiden kesken. Taukokuvia näyttelyssä on muun muassa Tampereen postitalosta 1800-luvun loppuvuosilta sekä Klingendahlin villatehtaan parsimosta ja OTK:n Tampereen tulitikkutehtaan tuliterästä ruokalasta 1920-luvulta. Lapinniemen puuvillatehtaan miehet kuuntelevat keskittyneesti radiosta Melbournen olympialaisia 1956 ja Tampereen kaupungin leivissä olevat miehet hörppivät parakissaan termospulloista kahvia 1970-1980-luvulla. Lisäksi näyttelystä löytyy tamperelainen taukojumpan tyylinäyte 1980-luvulta.

 

Esillä on myös valokuvia työyhteisöjen juhlahetkistä, kesäretkistä ja muusta virkistystoiminnasta. Tamperelaisia 1950-luvun kesäretkeläisiä kuvissa on esimerkiksi Suomen Trikoon työntekijöitä Viikinsaaressa ja Tampereen työväenyhdistyksen ravintolan henkilökuntaa poseeraamassa retkibussinsa vierellä matkalla kohti Mallasjuoman tehdasta Lahdessa. Urheilujuhlan tunnelmaa puolestaan löytyy muun muassa Tampereen Verkatehtaan urheilukilpailuista Hippoksella 1947. Saman firman ulkoilupäivänä vuonna 1995 väki ikuistettiin uusissa Tamfelt-ulkoilupuvuissa.

 

Näyttelyn arkistofilmeissä kansansuosikki Tapio Rautavaara viihdyttää rakennustyöläisiä harjannostajaisissa ja vanha kahvimainos muistuttaa luovien taukojen merkityksestä.

 

Näyttely Tauon paikkoja ja juhlan hetkiä on esillä Työväenmuseo Werstaalla 29.1.–29.8.2021. Museoon on vapaa pääsy, mutta kävijämäärä on rajoitettu koronatilanteen vuoksi. Kasvomaskin käyttöä museon tiloissa suositellaan.

 

Lisätiedot:  näyttelypäällikkö Linda Heinonen, puh. 050 440 1163 tai linda.heinonen(at)tyovaenmuseo.fi

 

Lehdistökuvia:

Ladattava kuva joko klikkaamalla kuvaa tai kuvan vierestä tekstilinkistä.

Tampereen postilaisia kahvitauolla 1900-luvun taitteessa.

Tampereen postin henkilökuntaa 1900-luvun taitteessa. Kuva: Työväenmuseo Werstas.

Lataa täysikokoinen kuva tästä.

OTK:n Helsingin varaston väkeä kahvilla vuonna 1950. Kuvaaja: Yrjö Lintunen. Kansan Arkisto.

Lataa täysikokoinen kuva tästä.

Tampereen Verkatehtaan elonkorjuutalkoiden kahvitauko 1943 Tampereen Verkatehtaan työntekijät kahvitauolla elonkorjuutalkoissa Vesilahdella vuonna 1943. Kuva: Työväenmuseo Werstas
Lokomon ruokala 1966 Lokomon työmaaruokala Tampereella vuonna 1966. Kuva: Työväenmuseo Werstas.
Voiman pikkujoulut vuonna 1959 Marius-orkesteri Voiman henkilökunnan pikkujouluissa vuonna 1959 Voiman suurravintolassa Hämeenkatu 10:ssa Tampereella.
Kuvaaja E.M. Staf. Kuva: Työväenmuseo Werstas