Siirtolapuutarhanäyttelyn tiedote ja lehdistökuvat7.4.2016

 

 

viestimille 7.4.2016

 

Siirtolapuutarhaelämää Werstaan Komuutissa

 

 

Suomen vanhin yhä edelleen toimiva siirtolapuutarha perustettiin Hatanpäälle Tampereelle vuoden 1916 keväällä. Työväenmuseo Werstaan Komuutti-tilaan avataan tänään aiheesta kertova 100 vuotta siirtolapuutarhaelämää Hatanpäällä ja Niihamassa -näyttely. Näyttelyssä voi astella siirtolapuutarhapalstan ja -mökin tunnelmaan, jonne johdattavat valokuvat, puutarhanhoitoon liittyvät esineet ja siirtolapuutarhamökin kalustus. Näyttelyn on koonnut Niihaman ryhmäpuutarhayhdistys ry. Siirtolapuutarhaelämään voi tutustua museossa 29.5. saakka. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

 

Siirtolapuutarhatoiminta alkoi 1800-luvulla Saksassa, ja levisi Tanskan ja Ruotsin välityksellä Suomeen 1900-luvun alussa. Tavoitteena oli saada kaupunkien vähävaraisille asukkaille terveellinen mahdollisuus kesänviettoon. Siirtolapuutarhojen tarvetta perusteltiin myös kiireiseksi ja kuluttavaksi koetun elämäntavan vastapainona.

 

Hatanpään palstoilla keskityttiin tuottamaan vihanneksia, juureksia ja marjoja, sillä ruoka oli tiukalla. Sato kiinnosti myös muita nälkäisiä ja niinpä viljelijöiden joukosta jouduttiin alkuaikoina valitsemaan vartijat, jottei sato päätynyt vääriin käsiin. Vähitellen alueelle alettiin rakentaa majoja Ruotsin mallin mukaan. Palstaviljelijöistä suurin osa oli tehtaiden työntekijöitä, rautatieläisiä ja palokuntalaisia. Toiminta siirtyi Hatanpäältä Kaupin metsän itäpuolelle Niihamaan 1970-luvulla. Niihamassa painopiste on siirtynyt viljelystä puutarhanhoitoon: kukkaloistoon ja hetken herkkuihin.

 

Siirtolapuutarhan toiminta on perustunut koko sadan vuoden ajan pitkälti talkootyöhön. Yhteisö on rakentanut savisista pelloista kaksi kukoistavaa puutarhaa oheistiloineen ja ylläpitänyt niitä. Yhteiset juhlat ja urheilukisat ovat kuuluneet toimintaan tiiviisti. Yhdistyksen väki on kokoontunut juhlimaan juhannusta ja joulua sekä järjestänyt runsaasti erilaisia tansseja, iltamia, naamiaisia ja laulutilaisuuksia. Oma laulukuoro perustettiin 1990-luvulla.

 

Urheilun kenttäpelikisat alkoivat jo 1930-luvulla ja jatkuvat edelleen nimellä Matin kisat. Lajeina on tikan-, renkaan-, saappaan- ja rahanheitto. Nimensä kisat ovat saaneet Matti Jokiselta, joka on pitkäaikainen siirtolapuutarhuri ja yhdistyksen puuhamies. Jokinen perusti myös Niihamassa sijaitsevan Tampereen siirtolapuutarhamuseon, jonka kokoelmaan näyttely perustuu. Matin kisojen lisäksi yhdistyksen väki mittelee paremmuudesta niin kolmiottelussa, lentopallossa kuin petankissakin sekä kokoontuu yhdessä jumppaamaan ja pelaamaan erilaisia palloilulajeja.

 

100 vuotta siirtolapuutarhaelämää Hatanpäällä ja Niihamassa
Työväenmuseo Werstas, Komuutti
8.4.-29.5.2016

 

Lisätiedot: Niihaman ryhmäpuutarhayhdistys, Raija Ruuskanen, puh. 050 5342 953, raija.ruuskanen(a)netti.fi

 

Ladattavia kuvia:

005-4_talkookahvit1926_160

Talkookahvit Hatanpään siirtolapuutarhalla 1926.

Kuva: Niihaman siirtolapuutarhamuseo

Ladattava kuva (JPG, 229 kt)

 

 

 

 

007 hatanpaa_7661_160

Sadonkorjuuta Hatanpäällä 1920-luvulla.

Kuva: Niihaman siirtolapuutarhamuseo

Ladattava kuva (TIF, 8,65 Mt)

 

 

 

 

012_kartano_maalausMaalaustalkoot Niihamassa 1983.

Kuva: Pekka Jokisen kotialbumi.

Ladattava kuva: (TIF, 3,8 Mt)

 

 

 

 

 

 

Työväenmuseo Werstas
Väinö Linnan aukio 8, Tampere

 

puh. 010 420 9220
www.tyovaenmuseo.fi

 

Avoinna ti-su 11-18
Vapaa pääsy