Sateenkaarihistorian aineistopaketti kouluille on julkaistu Finna Luokkahuoneessa


Pridekulkue, ilmapalloja ja sateenkaarilippu.
1.11.2021

 

 

Finna-palvelun Luokkahuoneessa on julkaistu Sateenkaarielämää-aineistopaketti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiasta Suomessa. Kokonaisuus käsittelee arkea, kulttuuria, itseilmaisua ja kansalaisvaikuttamista. Sateenkaarielämää on suunniteltu yläkoulujen ja lukioiden opetukseen muun muassa yhteiskuntaopin, historian, katsomusaineiden, kuvataiteen ja terveystiedon tunneilla käytettäväksi.

 

Aineistopaketissa on kolme osaa. Jokaisessa osassa on kuvia tai esinekuvia ja niihin liittyviä tehtäväideoita sekä pohdittavaa oppitunneille. Kansalaisvaikuttamiseen keskittyvässä osassa käsitellään muun muassa Setan järjestämiä mielenosoituksia ja tasa-arvoisen avioliiton puolesta käytyä kamppailua.

 

Perhettä ja ihmissuhteita käsittelevässä osassa tutkitaan perhe- ja ihmissuhdekäsitysten moninaisuutta kuvien kautta. Sateenkaareva katse -osuudessa puolestaan tarkastellaan symboleja, merkkejä ja tapoja tuoda omaa identiteettiä esiin sekä myös sukupuoliin liitettyjen ilmaisutapojen karnevalisoimista.

 

Marraskuu on Sateenkaarihistoriakuukausi. Kulttuuriperintötoimijat nostavat kuukauden aikana kokoelmistaan esiin aihepiiriin liittyvää aineistoa.

 

Tänä vuonna on myös tullut kuluneeksi 50 vuotta homoseksuaalisuuden dekriminalisoinnista ja 40 vuotta homoseksuaalisuuden poistamisesta tautiluokituksesta.

 

Kolmiosaisen paketin ovat koonneet yhteistyössä Työväen Arkisto, Työväenmuseo Werstas ja Sateenkaarihistorian ystävät ry. Työväen Arkisto ja Työväenmuseo Werstas tallentavat suomalaista sateenkaarihistoriaa.

 

Klikkaa tästä Sateenkaarielämää -aineistopakettiin

 

Lehdistökuvat:

Aineistopaketissa on muun muassa seuraavat aineistot:

 

Pridekulkue, ilmapalloja ja sateenkaarilippu.

Pridekulkue Jyväskylässä 2000-luvun alussa.

Kuva Työväen Arkiston kokoelmista.

Rintanappi jossa teksti "closets are for clothes" Rintanappi Työväenmuseo Werstaan kokoelmista.

 

 

Lisätiedot:

 

Työväenmuseo Werstas, yleisöpalvelupäällikkö Anne Lahtinen, 050 441 8692, anne.lahtinen(a)tyovaenmuseo.fi

 

Työväen Arkisto, tutkija Iris Olavinen, 040 455 6975, iris.olavinen(a)tyark.fi

 

Sateenkaarihistorian ystävät ry, sihteeri Kaura Raudaskoski, 045 783 17571, sihteeri(a)sateenkaarihistoria.fi