Sateenkaarihistoriakuukausi alkaa Werstaalla pienoisnäyttelyllä miesparin koskettavasta rakkaustarinasta


Miespari laiturilla, taustalla meri. TYöväenmuseo Werstaan kokoelmat.
3.11.2020

 

Tiedote

 

Marraskuussa vietetään Sateenkaarihistoriakuukautta koko Suomessa. Työväenmuseo Werstaalla tänään avautuva Martti rakkaani -pienoisnäyttely kertoo miesparin 1950-luvulla alkaneesta rakkaustarinasta. Näyttely on esillä vuoden 2021 loppuun saakka.

 

Martti ja Uolevi tapasivat vuonna 1956 Helsingissä ravintola Royalissa, joka oli homomiesten suosima kohtauspaikka. Martti työskenteli merillä, eivätkä he voineet tavata toisiaan usein. Suhde oli myös pidettävä salassa, koska homoseksuaalisuus oli tuolloin voimassa olleen rikoslain mukaan rangaistavaa. Miehet pitivät yhteyttä toisiinsa 2000-luvulle asti Uolevin kuolemaan saakka.

 

Martin ja Uolevin suhteesta on säilynyt kuusikymmentä Uolevin kirjoittamaa rakkauskirjettä vuosilta 1956-1961. Pienoisnäyttelyssä on esillä otteita kirjeistä sekä nähtävillä ja kuunneltavissa yksi kokonainen kirje kesältä 1958 Uolevi kirjoittaa siinä kaipuustaan sekä haaveistaan yhteisestä kodista.

 

Homoseksuaalisuus poistettiin Suomen rikoslaista eli dekriminalisoitiin puoli vuosisataa sitten vuonna 1971. Lakiin kirjattiin kuitenkin edelleen niinsanottu kehotuskieltopykälä, minkä mukaan homoseksuaalisiin tekoihin kehottaminen oli rikollista. Lisäksi suojaikäraja asetettiin 18 vuoteen, kun se heteroseksuaalisissa suhteissa oli tuolloin 16 vuotta. Homoseksuaalisuus säilyi tautiluokituksessa vuoteen 1981 asti.

 

Martti rakkaani -näyttelyn aineisto on Työväenmuseo Werstaan omasta sateenkaarikokoelmasta. Werstas on sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden tallentamisen valtakunnallinen vastuumuseo Suomessa ja sateenkaarihistoriaa on tallennettu Werstaalla 2000-luvun alusta lähtien. Ensimmäinen näyttely Vaarin paketti ja sateenkaarinappi oli esillä vuonna 2005.

 

Sateenkaarihistoriakuukautta vietetään nyt kolmatta kertaa marraskuussa. Kuukauden aikana museot, arkistot ja kirjastot nostavat esiin kokoelmistaan lesbojen, homojen bi- ja transihmisten historiaan liittyviä esineitä, valokuvia ja muita aineistoja, tarjoavat queer-opastuksia ja järjestävät erilaisia tilaisuuksia. Vetovastuu Sateenkaarihistoriakuukauden tapahtumien tiedottamisesta on tänä vuonna uudella Sateenkaarihistorian ystävät -yhdistyksellä yhteistyössä Työväenmuseo Werstaan kanssa.

 

Lisätiedot
Työväenmuseo Werstas
yleisöpalvelupäällikkö Anne Lahtinen,
puh. 050 441 8692,
anne.lahtinen@tyovaenmuseo.fi

 

Lehdistökuvia

Täysikokoinen kuva avautuu klikkaamalla kuvaa.

 

Miespari laiturilla, taustalla meri. TYöväenmuseo Werstaan kokoelmat.

Martti ja Uolevi kesälomailivat sukulaisten huvilalla Vaasan saaristossa 1960-luvulla. Homoseksuaaliset suhteet piti usein salata jopa lähipiiriltä.

Kuva: Työväenmuseo Werstas.

Martti laivan kannella 1950-luvulla. Työväenmuseo Werstaan kokoelmat.

Martti M/S Gripsholmilla 1950-luvulla. Hän työskenteli Tukholman ja New Yorkin väliä seilanneella laivalla muun muassa tarjoilijana. Liikkuva työ piti miehen pitkiä aikoja pois Suomesta, eikä mahdollisuuksia Uolevin tapaamiseen löytynyt usein.

Kuva: Työväenmuseo Werstas.

 

Työväenmuseo Werstas
Väinö Linnan aukio 8, Tampere

 

puh. 010 420 9220
www.tyovaenmuseo.fi

 

Avoinna ti-su 11-18
AINA VAPAA PÄÄSY