Punaisia lippuja -valokuvanäyttely 1970-luvun työväen joukkotapahtumista Werstaan Komuutissa4.6.2021

Tiedote

 

 

Valokuvaaja, FT Pertti Pitkäsen kuvia 1970-luvun työväen joukkotapahtumista on esillä Työväenmuseo Werstaan Komuutissa kesän ajan. Työväen joukkotapahtumat olivat 1970-luvulla laajoja ja näyttäviä ja niiden keskeinen viesti oli solidaarisuus.

 

Pertti Pitkänen on tehnyt pitkän uran työväenliikkeen ja aikuiskoulutuksen parissa. Hän on pitänyt aiemmin näyttelyitä myös Suomen valokuvataiteen museossa ja Valokuvakeskus Nykyajassa. Eläkkeelle jäätyään Pitkänen on työstänyt eräänlaista kuvallista elämänkertaa. Arkistossaan hänellä on noin 1600 negatiivia sekä runsaasti dia-aineistoa. Pitkänen on koostanut omille verkkosivuilleen muun muassa 1970-luvun alun innostuksen inspiroiman kokonaisuuden Street Photographs 1975–2000.

 

– Huomattava osa katukuva-aineistosta on peräisin erilaisista työväen tapahtumista, vappumielenosoituksista ja lakkokulkueista. Kokonaisuus osoittautui niin selkeäksi ja yhtenäiseksi, että jätin sen toistaiseksi suurimmaksi osaksi erilleen muuta mahdollista esitystapaa ajatellen. Osa tästä kokonaisuudesta onkin nyt esillä valokuvanäyttelyn muodossa. Näyttelytilan koon vuoksi Punaisia lippuja -näyttelyssä keskitytään värikuviin ja neljään työväen joukkotapahtumaan 1970-luvulla, kertoo Pertti Pitkänen.

 

Lahteen Fellmanin pellolle pystytettiin Punavankimuistomerkki vuonna 1978. Tapahtuma oli laaja ja huomiota herättävä. Pitkänen työskenteli tuolloin TUL:n seuran Lahden Kalevan toiminnanjohtajana ja osallistui myös tapahtuman järjestelyihin. Varsinaisena juhlapäivänä hän valokuvasi kaikkea tapahtuman alkukulkueesta Työväen marssiin saakka.

 

Lahden Kalevan toiminnanjohtajana hän kuvasi kolmen päivän ajan myös TUL:n liittojuhlia 1979. Pitkänen kuvasi opiskeluvuosinaan Tampereella myös työväen vappua. SKDL ja SKP marssivat Tammelantorilta tai Keskustorilta Pyynikille ja SDP työväentalolta Ratinan stadionille. Hän seurasi yleensä ensimmäistä kulkuetta Hämeenpuistoon ja sieltä taas toista kulkuetta Ratinaan.

 

Näyttely Punaisia lippuja on toteutettu Kansan Sivistysrahaston ja Riihi säätiön rahoituksella. Näyttelyn kuvat ovat jatkossa osa Työväenmuseo Werstaan kokoelmia.

 

Komuutti on Työväenmuseo Werstaan yhteisögalleria, joka on saanut nimensä kokeilevan museotoiminnan tilasta. Komuutissa järjestetään pienimuotoisia lyhytkestoisia näyttelyitä ja näyttelynjärjestäjät ovat useimmiten erilaisia yhteistyötahoja tai sidosryhmiä. Werstaalle yhteistyö erilaisten yhteisöjen kanssa on merkittävä osa museon toimintaa yhdenvertaisuuden, ihmisoikeuksien ja demokratian puolesta.

 

Museossa noudatetaan viranomaisten ohjeita ja suosituksia turvallisuuden takaamiseksi. Museokäynnillä vahvasti suositellaan kasvomaskin käyttöä. Museon tilat on käsitelty kevään aikana valokatalyysipinnoitteella ja käsien desinfiointimahdollisuuksia on eri puolilla yleisötiloja.

 

Punaisia lippuja – valokuvanäyttely
4.6.–29.8.2021
Työväenmuseo Werstas, Komuutti-tila
Vapaa pääsy

 

Lisätiedot: Pertti Pitkänen, puh. 0415013194, pertti.pitkanen@elisanet.fi
Verkkosivut: https://perttipitkanen.wordpress.com/

 

Lehdistökuvat: https://1drv.ms/u/s!AsAh_UHfY8RqvWJRAXlu1DaeLn9s?e=z6lwmM

 

Työväenmuseo Werstas
Väinö Linnan aukio 8, Tampere
www.tyovaenmuseo.fi
puh. 010 420 9220
Museo avoinna ti–su 11–18
AINA VAPAA PÄÄSY