Punainen perintö -videoteos Komuutissa21.11.2018

tiedote

 

Punainen perintö -videoteos Werstaan Komuutissa
20.11.2018-6.1.2019

 

Työväenmuseo Werstaalla Tampereella on loppiaiseen saakka esillä Punainen perintö -videoteos. Dokumentaarinen videoteos kertoo yhden suvun näkökulmasta Suomen sisällissodasta ja sodan vaikutuksesta tämän päivän Suomessa. Teos perustuu taiteilija Carl Sebastian Lindbergin isoäidin isän Antti Meritähden elämäntarinaan. Meritähden elämää kuvataan arkistolähteiden sekä sukulaisten haastatteluiden kautta. Meritähden punakaartilaisuus on ollut tabu suvussa, eikä taiteilijan setä halua näyttäytyä kuvissa, vaan pelkästään hänen kätensä on näkyvissä.

 

Antti Meritähti toimi Espoon Leppävaaran eli Albergan punaisessa kaartissa ja oli sodan loppuvaiheessa lyhyen aikaa myös Albergan punaisen kaartin esikuntapäällikkö. Saksalaiset joukot vangitsivat hänet huhtikuussa 1918 ja hän joutui Suomenlinnan vankileirille, josta hänet myöhemmin siirrettiin Tammisaaren vankileiriin. Toisin kuin monet muut hän selvisi vankileireiltä elossa, ja sai jatkaa elämäänsä viiden lapsen isänä. Hän kuoli 1933.

 

Carl Sebastian Lindberg (s.1978 Helsinki) on kuvataiteilija, joka käsittelee teoksissaan nationalismia, historiaa ja yhteiskuntaluokkia. Hänen teoksiaan on viime vuosina ollut esillä muun muassa Galleri Elverketissä Tammisaaressa, Tampereen Backlight international Photo Festivalilla, Kunsthal Charlottenburgissa Kööpenhaminassa, Rauman Taidemuseossa, MK Galleryssa Milton Keynesissä Iso-Britanniassa sekä Eybeamilla New Yorkissa.

 

Videon kieli on ruotsi ja se esitetään suomenkielisellä tekstityksellä. Teoksen on tuottanut Pro Artibus-säätiö ja taloudellista tukea ovat antaneet myös Avek Mediataide, Uudenmaan taidetoimikunta / Taike sekä Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse.

 

Punainen perintö
Videoteos 2018
Kesto 22 min.

 

Lisätiedot ja haastattelut: Carl Sebastian Lindberg, puh. 045-6511441, lindberg1978@gmail.com
www.sebastianlindberg.net

 

Lehdistökuvat:

 

Albergan eli Espoon Leppävaaran punakaarti 1918.

Lataa täysikokoinen kuva tästä (TIFF, 24 Mt)

Ann-Mari Lindbergin haastattelu.
Kuva: Carl Sebastian Lindberg

Lataa täysikokoinen kuva tästä (TIFF, 64 Mt)

Sedän haastattelu, hän ei halunnut nimeään ja kuvaansa näkyviin.

Kuva: Carl Sebastian Lindberg
Lataa täysikokoinen kuva tästä (TIFF, 64 Mt)

Christian Lindberg tulossa haastatteluun.

Kuva: Carl Sebastian Lindberg

Lataa täysikokoinen kuva tästä (TIFF, 64 Mt)