Naistenpäivänä naiset ilmaiseksi Lenin-museoon4.3.2019

Tiedote

 

Kansainvälisenä naistenpäivänä perjantaina 8. maaliskuuta kaikki naiset pääsevät museoon ilmaiseksi koko päivän eli kello 11-17. Päivän ohjelmassa on kello 15.30 Naistenpäivän teemaopastus, jossa nostetaan esiin naisten roolia Suomen ja Neuvostoliiton yhteisessä historiassa. Tunnin mittaisella opastuksella kerrotaan myös naistenpäivän vieton historiasta. Lisäksi museon naapurissa sijaitsevassa Ravitsemusliike Aistissa on museovieraille tarjoushinnalla naisten valmistamia viinejä.

 

 

Monissa maissa naistenpäivästä on muodostunut naisten hemmottelupäivä, mutta sen juuret ovat naisten äänioikeustaistelussa ja tasa-arvokamppailussa. Kansainvälistä naistenpäivää alettiin viettää 1900-luvun alussa, ja asiasta päätettiin kansainvälisessä työväenliikkeen kokouksessa Kööpenhaminassa vuonna 1910. Venäjällä naistenpäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1913, Suomessa seuraavana vuonna 1914. Neuvostoliitossa ja muissa sosialistisissa maissa naistenpäivää vietettiin näyttävin juhlallisuuksin ja se oli myös kansallinen vapaapäivä. Maailmanlaajuisesti naistenpäivää alettiin viettää vuonna 1975, kun YK julisti naistenpäivän myös YK:n teemapäiväksi.

 

 

Lisätiedot:

Työväenmuseo Werstas, museolehtori Hanna Yli-Hinkkala,
puh. 050 440 1158 tai hanna.yli-hinkkala(at)tyovaenmuseo.fi

 

Kuvia

 

Neuvostoliittolainen juliste ”Alas keittiöorjuus! Tilalle uudenlainen elämäntapa!” vuodelta 1931. Julisteesta tehty postikortti Lenin-museon kokoelmista.

Lataa täysikokoinen kuva tästä

Lenin-museon näyttelyn vuosittain vaihtuvassa osiossa käsite

llään vielä tänä keväänä neuvostoarkea. Jonottaminen ja kulutustavaroiden vaikea saatavuus oli erityisesti neuvostonaisten elämänpiiriin olennaisesti kuulunut asia.

Kuva: Työväenmuseo Werstas.

Lataa täysikokoinen kuva tästä

Naistenpäivän opastuksella tutustutaan naisten historiaan, arjen ilmiöihin sekä naistenpäivän vieton historiaan. Kuva: Olli-Pekka Latvala

Lataa täysikokoinen kuva tästä

 

 

 

 

————

 

Lenin-museo
Hämeenpuisto 28, Tampere

 

puh. 010 420 9222

www.lenin.fi

 

Avoinna talvikaudella ti-su 11-17

Liput 8/6 euroa, naistenpäivänä naiset ilmaiseksi