Naistenpäivää juhlitaan Werstaalla Minna Canthin juhlavuoden merkeissä26.2.2019

Tiedote

 

Kansainvälistä naistenpäivää vietetään Työväenmuseo Werstaalla perjantaina 8.3. kello 13 Minna Canthin 175-vuotisjuhlavuoden merkeissä. Werstaalla esitetään ennakkonäytöksenä otteita Minna & Fredrika -dialoginäytelmästä, jonka kantaesitys on Werstaalla Minna Canthin päivänä 19. maaliskuuta. Näytelmä kertoo Minna Canthin ja Fredrika Runebergin kuvitteellisesta kohtaamisesta tuonpuoleisessa. Näytelmän ohjaa Virva Itäranta, Minnan roolissa on Kirsi Nurminen ja Fredrikaa esittää Sirke Lääkkölä. Tilaisuudessa kuullaan myös ohjaaja Virva Itärannan puheenvuoro. Lisäksi tarjolla on kahvia ja Työväenmuseon ystäväyhdistys jakaa juhlaan osallistuville naisille ruusuja. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

 

Minna & Fredrika -näytelmässä naiset tapaavat kuoleman jälkeen, välitilassa. He ovat saaneet some-koulutusta ja tehtävän keksiä ja lähettää katsojille viesti, jolla maailman voi pelastaa nykytilasta. Tietoja etsitään googlettamalla. Syntyy hauskoja väärinkäsityksiä, koska nykyään eletään hyvin erilaista elämää kuin ennen vanhaan. Huomataan kuitenkin, että yhteiskunnalliset epäkohdat ja naisen asema eivät ole juuri muuttuneet. Näytelmä on osin fiktiivinen, osin elämäkerrallinen, koominen, hauska ja liikuttava, jopa karnevalistinen.

 

Molemmat naiset viettävät juhlavuottaan 2019: Minnan syntymäpäivästä tulee kuluneeksi 175, Fredrikan kuolemasta 140 vuotta. Kumpikin kuului Suomen ensimmäisiin naisjournalisteihin: Fredrika ruotsinkielisiin, Minna suomenkielisiin. Molemmat olivat myös aikansa ensimmäisiä naisasianaisia, kielipoliittisia ja yhteiskuntakriittisiä. Fredrika perusti Porvooseen varattomien tyttöjen koulun, Minna taisteli koulutuksen, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta koko ikänsä.

 

Minna & Fredrika
Kantaesitys

 

Ohjaus: Virva Itäranta

Näyttelijät:
Minna: Kirsi Nurminen
Fredrika: Sirke Lääkkölä

 

Kesto 1 h 20 min

 

Ensi-ilta tiistaina 19.3. klo 19 Työväenmuseo Werstaalla.

 

Muut esitykset Werstaalla:
La 23.3. klo 19
To 25.4. klo 19
Pe 26.4. klo 19
La 27.4. klo 19

 

 

Lisätiedot naistenpäivän ohjelmasta: Työväenmuseo Werstas, yleisöpalvelupäällikkö Anne Lahtinen, puh. 050 441 8692 tai anne.lahtinen@tyovaenmuseo.fi

 

Lisätiedot Minna & Fredrika –näytelmästä: ohjaaja Virva Itäranta, puh. 040 8433 980

 

KUVIA

   

Minna & Fredrika -näytelmässä esiintyvät Minna Nurminen ja Sirke Lääkkölä.

Kuva: Virva Itäranta.

Lataa täysikokoinen kuva tästä

   

Naistenpäivän ruusut jakaa Työväenmuseon ystäväyhdistys.

Kuva: Työväenmuseo Werstas

Lataa täysikokoinen kuva tästä