Työväenmuseo

Verkossa


 

Irtisanottu perintö -verkkonäyttely

Vuonna 2018 kerättyjä irtisanomiskokemuksia: työntekijöiden ja esimiesten muistoja ja niihin liittyviä esineitä eri aloilta teknologiateollisuudesta media-alalle. Jokaiseen irtisanomiseen liittyvä inhimillinen tarina on luettavissa ja osa myös kuunneltavissa äänitallenteena.

www.tyovaenliike.fi/irtisanottuperinto

 


 

tyovaenliike.fi

Mikä on ollut työväenliikkeen rooli suomalaisen yhteiskunnan kehityksessä sadan itsenäisen vuoden aikana? .  Sivustolle on koottu runsaasti Suomen historiaa valottavia artikkeleita sekä tietoa, valokuvia ja tarinoita työväenliikkeen arkistojen ja museoiden kokoelmista. Lisäksi oppimateriaaleja koulujen historian opetukseen.

 

Sivuston on tuottanut Vapauden museo -työryhmä, joka koostuu Työväenmuseo Werstaan, Työväen Arkiston ja Kansan Arkiston asiantuntijoista. Työryhmän taustalla on Työväenliikkeen neuvottelukunta, jossa on mukana suuri joukko työväenliikkeen organisaatioita kaikilta sektoreilta. Sivusto on saanut taloudellista tukea Suomi100 -toimikunnalta sekä useilta työväenliikkeen toimijoilta.

www.tyovaenliike.fi

 


 

Punaisten muistomerkit

Vuoden 1918 tapahtumia käsiteltiin Suomessa aina 1960-luvulle saakka sodan voittaneen, valkoisen osapuolen näkökulmasta. Punaisten tarinoista, muistoista ja kokemuksista vaiettiin pitkään. Punaisten muistomerkit -tietopankki on yksi tapa olla unohtamatta ja kunnioittaa sodan hävinneen osapuolen menetyksiä. Tietopankkiin on kartoitettu kattavasti vuoden 1918 punaisten muistomerkit sekä monet syrjäiset hauta- ja teloituspaikat.

 


 

kuurojenmuseo.fi

Suomalaisten kuurojen ja viittomakielisten kulttuuriperintöä. Laajasti tietoa kuurojenopetuksen vaiheista, kuurojen järjestötoiminnasta, hengellisestä elämästä, työelämästä ja erilaisissa ammateissa toimimisesta, perhe-elämästä sekä lukuisia henkilöhistorioita.

Lisäksi oppimateriaalia sekä verkkoversiot Kuurojen museon näyttelyistä Helsingin Valkeassa talossa. Teemoina ovat muun muassa Carl Oscar Malm, tekniikka, kuurojen kulttuuripäivät sekä viittomakielen sanakirja – josta myös oheinen kuva. Fritz Hirn esittää kuvassa viittoman ”parantaa, parannus”

www.kuurojenmuseo.fi

 


Satu maailman parhaasta tehtaasta

 

Työväenmuseo Werstaan vapaaehtoistyöntekijöiden dokumenttielokuva viimeisestä toimivasta Tammerkosken partaalla sijaitsevasta suuryrityksestä, TAKO:n kartonkitehtaasta.

 

 


 

Juuret maailmalla, koti Suomessa

Verkkonäyttely Juuret maailmalla, koti Suomessa kertoo maahanmuuttajien elämästä. Kaikille avoimen verkkonäyttelyn tavoitteena on suvaitsevaisuuden lisääminen ja maahanmuuton ymmärtäminen sekä maahanmuuttajakäsitteen laajentaminen. 

 

Verkkonäyttelyssä voi selata ja lukea maahanmuuttajien elämäntarinoita, kuunnella heidän omaäänisiä kokemuksiaan ja tehdä aiheeseen liittyviä tehtäviä

 

 

 


 

Leipä Tampereella

Leipä Tampereella -verkkonäyttely on osa yhteispohjoismaista Norsam: Bröd i Norden -hanketta, missä kuuden eri maan museot tarkastelevat leipää osana omaa kulttuuriaan. Vuonna 2009 Museokeskus Vapriikki ja Työväenmuseo Werstas tuottivat hankkeessa yhteisen digitaalisen kertomuksen, jossa teemana on tamperelainen leipäkulttuuri ennen ja nyt.