Työväenmuseo

Verkossa


Irtisanottu perintö -verkkonäyttelyIrtisanottu perintö -verkkonäyttely

Vuonna 2018 kerättyjä irtisanomiskokemuksia: työntekijöiden ja esimiesten muistoja ja niihin liittyviä esineitä eri aloilta teknologiateollisuudesta media-alalle. Jokaiseen irtisanomiseen liittyvä inhimillinen tarina on luettavissa ja osa myös kuunneltavissa äänitallenteena.

www.tyovaenliike.fi/irtisanottuperinto

 

Satu maailman parhaasta tehtaasta

Työväenmuseo Werstaan vapaaehtoistyöntekijöiden dokumenttielokuva viimeisestä toimivasta Tammerkosken partaalla sijaitsevasta suuryrityksestä, TAKO:n kartonkitehtaasta.

 

Ihan epäNormaalia – Vammaisuuden historiaa

Vammaisuuden historian aikajana ja kuumat perunat eli puheenaiheita vammaisten ihmisten oikeuksien vaiheista Suomessa.

 

kuurojenmuseo.fi

Suomalaisten kuurojen ja viittomakielisten kulttuuriperintöä.

 

tyovaenliike.fi

Tyovaenliike.fi -verkkosivusto kertoo työväenliikkeen roolista suomalaisen yhteiskunnan kehityksessä sadan itsenäisen vuoden aikana. Verkkopalvelun kalenteriin kootaan työväenjärjestöjen merkkivuosien aikana järjestämiä tilaisuuksia. Lisäksi sivustolle on koottu runsaasti Suomen historiaa valottavia artikkeleita sekä tietoa, valokuvia ja tarinoita työväenliikkeen arkistojen ja museoiden kokoelmista. Sivustolla on myös oppimateriaaleja koulujen historian opetukseen.

 

Sivuston on tuottanut Vapauden museo -työryhmä, joka koostuu Työväenmuseo Werstaan, Työväen Arkiston ja Kansan Arkiston asiantuntijoista. Työryhmän taustalla on Työväenliikkeen neuvottelukunta, jossa on mukana suuri joukko työväenliikkeen organisaatioita kaikilta sektoreilta. Sivusto on saanut taloudellista tukea Suomi100 -toimikunnalta sekä useilta työväenliikkeen toimijoilta.

 

Punaisten muistomerkit

Vuoden 1918 tapahtumia käsiteltiin Suomessa aina 1960-luvulle saakka sodan voittaneen, valkoisen osapuolen näkökulmasta. Punaisten tarinoista, muistoista ja kokemuksista vaiettiin pitkään. Punaisten muistomerkit -tietopankki on yksi tapa olla unohtamatta ja kunnioittaa sodan hävinneen osapuolen menetyksiä. Tietopankkiin on kartoitettu kattavasti vuoden 1918 punaisten muistomerkit sekä monet syrjäiset hauta- ja teloituspaikat.

 

Juuret maailmalla, koti Suomessa

Verkkonäyttely Juuret maailmalla, koti Suomessa kertoo maahanmuuttajien elämästä. Kaikille avoimen verkkonäyttelyn tavoitteena on suvaitsevaisuuden lisääminen ja maahanmuuton ymmärtäminen sekä maahanmuuttajakäsitteen laajentaminen. Verkkonäyttelyssä voi selata ja lukea maahanmuuttajien elämäntarinoita, kuunnella heidän omaäänisiä kokemuksiaan ja tehdä aiheeseen liittyviä tehtäviä

 

 

 

Leipä Tampereella

Leipä Tampereella -verkkonäyttely on osa yhteispohjoismaista Norsam: Bröd i Norden -hanketta, missä kuuden eri maan museot tarkastelevat leipää osana omaa kulttuuriaan. Vuonna 2009 Museokeskus Vapriikki ja Työväenmuseo Werstas tuottivat hankkeessa yhteisen digitaalisen kertomuksen, jossa teemana on tamperelainen leipäkulttuuri ennen ja nyt. Tutustu verkkonäyttelyyn täällä.