Työväenmuseo

Vapauden museo


 

 

 

 

 

Kuva: Kansan Arkisto
Kuva: Työväenmuseo Werstas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vapauden museo kertoo itsenäisyyden ajan historiasta tavallisen kansan, vapauden ja yhdessä rakennetun Suomen näkökulmasta. Puhuttelevassa näyttelyssä selviää, miten keisarinvallan alla eläneestä luokkayhteiskunnasta kasvoi vauras ja menestyvä hyvinvointivaltio. Historiasta nousevat esiin poliittisten vapauksien, äänioikeuden, sananvapauden ja maksuttoman koulutuksen merkitys Suomen kehittymiselle. Menneisyyden rinnalla Vapauden museo herättää pohtimaan, millaisia vapauksia tämän päivän Suomessa kaivataan.

 

 

Kuva: Työväen Arkisto
Kuva: Kansan Arkisto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vielä 1800-luvulla suuri osa suomalaisista pyrki vapautumaan nälästä, taudeista ja pohjoisen luonnon ankarista oloista. Vaatimukset sananvapaudesta, järjestäytymisenvapaudesta ja oikeudesta osallistua politiikkaan alkoivat kuitenkin vahvistua vuosisadan vaihteessa. Itsenäistymisen jälkeen suomalaiset ovat kamppailleet muun muassa maksuttoman koulutuksen, päivähoidon, terveyspalveluiden, matkustamisvapauden sekä vapaan seksuaalisuuden puolesta.

 

 

Kuva: Työväenmuseo Werstas
Kuva: Työväenmuseo Werstas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vapauden museossa pääset juhlimaan keisarin kaatumista ja kokemaan sisällissodan kahtia repimän Suomen kauhut. Myös II maailmansodan aikainen kotirintamaelämä ilmahälytyksineen ja pommisuojineen tulee museossa tutuksi, jälleenrakennuksen toiveikkuutta ja 1960- ja 1970-lukujen suuria murroksia unohtamatta. Lähihistorian osalta pohditaan muun muassa kansalaisaktivismin, yhteiskunnallisen avautumisen, vapaan liikkuvuuden, tiedonvälityksen ja kuluttamisen merkityksiä.

 

Lue lisää näyttelystä.

 

Tervetuloa!

 

 

Vapauden museon ystävät ja tukijat:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

    

 

AKT, PAU, Puuliitto, SEL, Veturimiesten liitto.