paasylippu

Työväenmuseo

Näyttelyt tulossa


 

Amerikan lapset

16.6. – 3.12.2017

Amerikan lapset tunnuskuva_pieniNäyttely esittelee koskettavalla tavalla lapsia amerikkalaisen unelman rakentajina ja tarjoaa dokumentaarisen näkökulman työväenluokan perheiden elämään, asuinoloihin ja koulutukseen kaupungeissa ja maaseudulla viime vuosisadan alkupuolella. Näyttelykokonaisuus kertoo myös eurooppalaistaustaisten maahanmuuttajien ponnistelusta kohti parempaa elämää. Tutkiva valokuvaaja ja sosiologi Lewis Hine (1874-1940) dokumentoi lasten työ- ja elinoloja Yhdysvalloissa vuosina 1908 ja 1924. Kongressin kirjastossa säilytetään tuota noin 5500 valokuvaa käsittävää kokoelmaa, josta näyttelyn kuvat on koottu.

 

Vapauden museo

28.11.2017-

Vapauden_museo_pieni_tunnus

Meill’ vapauden kaiho soi, lauloi Hiski Salomaa puutteen ja kovan työnteon sävyttämällä 1920-luvulla. Itsenäisyyden juhlavuonna Werstaalla avataan Vapauden museo, joka kertoo köyhän kansan tarinan koskettavasti ja innostavasti. Matka Venäjän vallan alla elävästä luokkayhteiskunnasta meidän päiviimme on ollut pitkä ja vaiherikas: vapautuminen nälästä ja sorrosta on mahdollistanut myös osallistumisen, vaikuttamisen, opiskelunja turvaverkkojen tuomat vapaudet.

 

Itsenäisyyden historiasta esiin nousevat niin sisällissodan kauhut, sopimusyhteiskunnan synty kuin kamppailut julkisesta päivähoidostakin. Museossa on runsaasti nähtävää ja koettavaa koko perheelle: pääset myös itse ottamaan kantaa, millaista vapautta tänään kaivataan. Näyttely perustuu Työväenmuseo Werstaan, Työväen Arkiston ja Kansan Arkiston mittaviin kokoelmiin ja se toteutetaan yhteistyössä itsenäisyyttä juhlivan työväenliikkeen kanssa. Upouusi museo avataan 28.11.2017, kun kahdeksantuntinen työpäivä täyttää sata vuotta.

 

Museon tueksi on avattu verkkosivusto www.tyovaenliike.fi, jossa jaetaan oppimateriaalia, historiallisia aineistoja ja tapahtumatietoja työväenliikkeen historiaan liittyen. Vapauden museo on osa Suomi100 –ohjelmaa.

 

Søren Zeuth: Rana Plaza Fashion

14.12.2017-

Rana_Plaza_pieniTanskalaisen valokuvaajan Søren Zeuthin näyttely Rana Plaza Fashion nostaa esiin globaalin vaatetuotannon nurjan puolen ja kannustaa vastuulliseen kulutukseen. Tekstiiliteollisuuden historian pahin katastrofi koettiin Dhakassa Bangladeshissa, kun Rana Plaza -rakennus romahti 24.4.2013 surmaten yli 1100 työntekijää. Zeuth on kuvannut tehtaasta pelastuneita ihmisiä ja menehtyneiden sukulaisia, jotka vielä vuotta myöhemmin etsivät raunioista läheistensä ruumiita. Näyttelyssä on henkilömuotokuvien lisäksi esillä myös valokuvia sortuneesta rakennuksesta ja työntekijöiden vaatteiden jäännöksiä.

 


Vuoden 2017 näyttelykalenteri (PDF, 2,9 Mt)