Työväenmuseo

Kiertonäyttelyt


Werstas tuottaa sosiaalihistoriallisia kiertonäyttelyitä suomalaisille museoille. Näyttelyt ovat yleensä ensin esillä Werstaalla ja sen jälkeen ne voidaan avata muissa museoissa. Kiertonäyttely on toimintamuoto, joka nojaa Werstaan laajoihin kokoelmiin ja tamperelaiseen museo-osaamiseen. Kiertonäyttelytoiminta on saanut rahoitusta elinkeinopoliittisesta Luova Tampere -ohjelmasta.

 

Werstas tuottaa erityisalueeseensa liittyviä näyttelyitä myös tilauksesta muihin tiloihin.

 

Tällä hetkellä saatavilla olevia näyttelyitä:


Afrikka Suomessa
Yhä useammalla nykysuomalaisella on juuret myös Afrikassa. Millaista heidän elämänsä on ja miten he ovat muuttaneet Suomea ja suomalaisuutta? Afrikka Suomessa on ensimmäinen näyttely, joka käsittelee laaja-alaisesti afrikkalaisten diasporaa Suomessa. Näyttely oli esillä Werstalla vuonna 2015.

Näyttely on tehty yhdessä Suomen afrikkalaisyhteisöjen kanssa ja sen tekemiseen on osallistunut yhteensä noin kaksisataa henkilöä. Näyttelyn materiaali on koottu toimintatutkimuksen menetelmin työpajoissa vuosina 2013-2014 ja näyttelyn on käsikirjoittanut African Presence in Finland -tutkimushankkeen johtaja YTT Anna Rastas Tampereen yliopistosta. Kiertonäyttelynä ovat lainattavissa näyttelyn tekstitaulut. Näyttelyn hinta on 500 euroa. 

 

Amerikan lapset 

Koskettava valokuvanäyttely 1900-luvun alun lapsityöläisten arjesta sekä työ- ja asumisoloista. Näyttelyyn kuuluu 75 valokuvaa, jotka yhdysvaltalainen sosiologi ja valokuvaaja Lewis Hine (1874–1940) on ottanut vuosina 1908 ja 1924. Näyttely kuvaa teollistumisen ja modernisaation synkkiä puolia ja kannustaa myös pohtimaan lasten oikeuksien toteutumista nykypäivänä.

Amerikan lapset on koostettu Yhdysvaltojen kongressin kirjaston National Child Labor Committee -kokoelmasta, jossa on 5500 Hinen ottamaa valokuvaa. Työväenmuseo Werstaan vapaaehtoisista koostuva Museosakki on osallistunut näyttelyn suunnitteluun ja toteutukseen.

 

 

Julistetaidetta neuvostomaasta
Lainattavissa on 70 kpl julisteita Lenin-museon kokoelmista.  Julisteet olivat esillä Werstaalla Taidetta neuvostomaasta -näyttelyssä vuosina 2015 ja 2016. 

Julistetaide kuvastaa Neuvostoliiton vaiheita lokakuun vallankumouksesta järjestelmän kaatumiseen asti. Esillä on alkuvuosien avantgradististisia kuvia ja 1980-luvun neuvostojärjestelmän ilmiöitä kuvaavia humoristisia julisteita.

 

 

 

 

 

Kauneimmat koulutaulut
Koulujen opetuksessa käytettiin suurikokoisia havainnollisia opetustauluja 1960-luvun puoleen väiin saakka. Aiheet ulottuivat matematiikasta luonnontieteisiin ja kristillisiin hyveisiin. Näyttely on koottu Porvoon kuurojen koulussa käytetyistä opetustauluista. Näyttely oli esillä Werstaalla vuosina 2015-2016. Näyttelyn hinta on 1500 euroa.

 

 

 

 

 

Lisätietoja:
Linda Heinonen
näyttelypäällikkö
puh. 010 420 9263, 050 440 1163