Työväenmuseo

Näyttelyt


Teollisuusmuseo

Edessä nainen uusissa suojavarusteissa, takana mies vanhassa työhaalarissa ison koneen äärellä.

 

Tamperelaisen teollisuuden koko 200-vuotinen tarina.
Miten Tampereesta tuli Suomen Manchester ja kuinka teollistuminen muutti koko elämänmenon?

Lue lisää näyttelystä

 


Meirän kaupunki

 

Werstaan päänäyttely kertoo työelämän muuttumisesta, työväen asumisesta ja kansalaisyhteiskunnan vaiheista 1900-luvulla. Näyttelyssä voi tutustua muun muassa osuuskauppaan, työväen säästöpankkiin, kirjapainoon ja työväentaloon.

 

Lue lisää


 

Höyrykonemuseo

 

Pysyvä näyttely esittelee suurimman Suomessa  käytetyn  höyrykoneen. Vuonna 1900 käyttöön otettu Sulzer-höyrykone on toiminut Finlaysonin tehtaan voimanlähteenä, ja se sijaitsee yhä alkuperäisellä paikallaan.

 


Korallinpunaisella pohjalla punainen teksti "Etsitkö töitä? Searchinf fo a Job?"Etsitkö töitä?
24.9.2021-3.4.2022
Mestari-sali

 

Millaista työtä sinä tekisit, jos voisit tehdä mitä tahansa?
Millainen työ on merkityksellistä ympäristökriisien ajassa?

 

Etsitkö töitä? -nykytaideteos etsi ihmisiä töihin kahden kuukauden apurahajaksoille, tekemään juuri sitä työtä mitä he haluavat. Nyt koettava näyttely avaa videoiden, äänien ja tekstien kautta näkymän tehtyihin töihin sekä hakemusmateriaalista koostetun kirjan muodossa ehdotettujen töiden moninaisuuteen.

 

Lue lisää näyttelystä.

 

 


Rusettipäinen tyttö pöydän ääressä venäjänkielinen aapinen kädessäään, vasemmalla karttapallo, oikealla puolella kukkia maljakossaKaleidoskooppi – Kylmän sodan lapset
26.2.-24.10.2021
Kisälli-sali

 

”Koulurakennuksen toisessa kerroksessa oli puinen Leninin rintakuva. Veistoksen tyhjät silmäkuopat olivat juuri sopivan kokoiset pyöreille karamelleille. Pää oli riittävän korkealla, etteivät koulun pääosin naispuoliset opettajat yltäneet kaivamaan niitä omiin taskuihinsa.”

 

Näyttely pohjautuu lapsuusmuistoihin, joita on kerätty eri puolilla maailmaa vuosina 2019–2020. Työpajoihin osallistui 77 tutkijaa ja taiteilijaa 31 eri maasta. Muistoista näkyy, kuinka kylmän sodan politiikka vaikutti kokonaisvaltaisesti myös lapsiin.

 

Lue lisää

 


Miespari laiturilla, taustalla meri. TYöväenmuseo Werstaan kokoelmat.Martti rakkaani
pienoisnäyttely näyttelykerroksen aulassa
3.11.2020-31.12.2021

 

Martti ja Uolevi tapasivat vuonna 1956 Helsingissä ravintola Royalissa, joka oli homomiesten suosima kohtauspaikka. Martti työskenteli merillä, eivätkä he voineet tavata toisiaan usein. Suhde oli myös pidettävä salassa, koska homoseksuaalisuus oli tuolloin voimassa olleen rikoslain mukaan rangaistavaa. Miehet pitivät yhteyttä toisiinsa 2000-luvulle asti Uolevin kuolemaan saakka.

 

Lue lisää

 


Yhteisögalleria Komuutti

Kokeilevan museotoiminnan tila Komuutti on pieni, 16 neliön tila. Komuutissa on vuosittain useita näyttelyitä, jotka ovat usein kantaaottavia ja menevät aiheessaan pintaa syvemmälle. Yhteisöllisiä näyttelyitä tehdään lyhyelläkin varoitusajalla yhdessä vapaaehtoisten, yksittäisten tutkijoiden, taiteilijoiden ja pienyhteisöjen kanssa. Tällainen yhteisögalleria on tavallinen ulkomaisissa museoissa, mutta Suomessa vastaava toiminta on harvinaista.

 

Komuutissa nyt:

Meistä – About us
21.9.-10.10.2021

 

Aleksandra Lemken valokuvia etnisiin vähemmistöihin kuuluvista ja rodullistetuista LHBTIQ+-ihmisistä Suomessa

Näyttelyn omalle verkkosivulle