Työväenmuseo

Näyttelyt


Meirän kaupunki

 

Werstaan päänäyttely kertoo työelämän muuttumisesta, työväen asumisesta ja kansalaisyhteiskunnan vaiheista 1900-luvulla. Näyttelyssä voi tutustua muun muassa osuuskauppaan, työväen säästöpankkiin, kirjapainoon ja työväentaloon.

Lue lisää


 

Höyrykonemuseo

 

Pysyvä näyttely esittelee suurimman Suomessa  käytetyn  höyrykoneen. Vuonna 1900 käyttöön otettu Sulzer-höyrykone on toiminut Finlaysonin tehtaan voimanlähteenä, ja se sijaitsee yhä alkuperäisellä paikallaan.

 


Kaleidoskooppi – Kylmän sodan lapset

26.2.-24.10.2021

Kisälli-sali

 

”Koulurakennuksen toisessa kerroksessa oli puinen Leninin rintakuva. Veistoksen tyhjät silmäkuopat olivat juuri sopivan kokoiset pyöreille karamelleille. Pää oli riittävän korkealla, etteivät koulun pääosin naispuoliset opettajat yltäneet kaivamaan niitä omiin taskuihinsa.”

 

Kaleidoskooppi – Kylmän sodan lapset kertoo kylmän sodan ajan lasten maailmasta. Kylmä sota päättyi 30 vuotta sitten Neuvostoliiton hajoamiseen, mutta sen jäljet näkyvät edelleen. Kylmän sodan aikana maailma oli jakautunut kahteen keskenään kilpailevaan leiriin: lännen demokraattisiin markkinatalousmaihin ja itäblokin sosialistisiin valtioihin. Molemmissa leireissä uskottiin kuitenkin yhtälailla ihmisen kykyyn hallita maapallon muuta elämää ja valloittaa jopa avaruus.

 

Näyttely pohjautuu lapsuusmuistoihin, joita on kerätty eri puolilla maailmaa vuosina 2019–2020. Työpajoihin osallistui 77 tutkijaa ja taiteilijaa 31 eri maasta. Muistoista näkyy, kuinka kylmän sodan politiikka vaikutti kokonaisvaltaisesti myös lapsiin.

 

Lue lisää

 

 


 

Tauon paikkoja ja juhlan hetkiä

29.1.-29.8.2021

Mestari-sali

 

Työ tarkoittaa tekijälleen ennen muuta arkista puurtamista, mutta mukanaan se tuo usein myös työyhteisön ja työtoverit. Näyttely Tauon paikkoja ja juhlan hetkiä kertoo työpaikkojen sosiaalisista suhteista. Työtovereiden kanssa vietetään hauskoja hetkiä niin tauoilla, juhlissa, retkillä kuin muissa työyhteisön tapahtumissa. Onkin tutkittu juttu, että työpaikan sosiaaliset kontaktit edistävät työhyvinvointia ja vaikuttavat työssä jaksamiseen.

 

Näyttely Tauon paikkoja ja juhlan hetkiä esittelee valokuvia työn sivusta. Kuvissa juodaan kahvia, syödään eväitä, heitetään huulta ja otetaan muuten vain tuokio rennommin hyvien työtovereiden kesken. Näyttelyssä on esillä valokuvia myös työyhteisöjen juhlahetkistä, kesäretkistä ja muusta virkistystoiminnasta aina 1800-luvulta alkaen. Kuvat on koottu pääosin Työväenmuseo Werstaan, Kansan Arkiston ja Työväen Arkiston kokoelmista.

 

 


Miespari laiturilla, taustalla meri. TYöväenmuseo Werstaan kokoelmat.Martti rakkaani
pienoisnäyttely näyttelykerroksen aulassa
3.11.2020-31.12.2021

 

Martti ja Uolevi tapasivat vuonna 1956 Helsingissä ravintola Royalissa, joka oli homomiesten suosima kohtauspaikka. Martti työskenteli merillä, eivätkä he voineet tavata toisiaan usein. Suhde oli myös pidettävä salassa, koska homoseksuaalisuus oli tuolloin voimassa olleen rikoslain mukaan rangaistavaa. Miehet pitivät yhteyttä toisiinsa 2000-luvulle asti Uolevin kuolemaan saakka.

 

Lue lisää

 


Yhteisögalleria Komuutti

Kokeilevan museotoiminnan tila Komuutti on pieni, 16 neliön tila. Komuutissa on vuosittain useita näyttelyitä, jotka ovat usein kantaaottavia ja menevät aiheessaan pintaa syvemmälle. Yhteisöllisiä näyttelyitä tehdään lyhyelläkin varoitusajalla yhdessä vapaaehtoisten, yksittäisten tutkijoiden, taiteilijoiden ja pienyhteisöjen kanssa. Tällainen yhteisögalleria on tavallinen ulkomaisissa museoissa, mutta Suomessa vastaava toiminta on harvinaista.

 

Komuutissa nyt:

Seljalta maailman ääriin – Rauha S. Virtanen

3.3.-2.5.2021

 

Seljalta maailman ääriin -näyttely sukeltaa kotimaisen tyttökirjallisuuden klassikoiden maailmaan. Rauha S. Virtanen (1931–2019) on nuortenkirjallisuutemme luetuimpia kirjailijoita. Ensimmäinen Seljan tytöt ilmestyi jo vuonna 1955, mutta Virtanen jatkoi kirjoittamistaan läpi elämänsä.  Näyttely avaa Virtasen ajatusmaailmaa ja poliittista heräämistä haastattelujen ja arkistoaineiston kautta.