Työväenmuseo

Näyttelyt


Vapauden museo

 

Vapauden museo kertoo, miten keisarivallan alla eläneestä luokkayhteiskunnasta kasvoi vauras ja menestyvä hyvinvointivaltio. Näyttelyssä tutustutaan tavallisen kansan ja suomalaisen elämänmenon muutoksiin erilaisten vapauksien näkökulmasta. Lue lisää

 

Meirän kaupunki

 

Werstaan päänäyttely kertoo työelämän muuttumisesta, työväen asumisesta ja kansalaisyhteiskunnan vaiheista 1900-luvulla. Näyttelyssä voi tutustua muun muassa osuuskauppaan, työväen säästöpankkiin, kirjapainoon ja työväentaloon.

 

Höyrykonemuseo

 

Pysyvä näyttely esittelee suurimman Suomessa  käytetyn  höyrykoneen. Vuonna 1900 käyttöön otettu Sulzer-höyrykone on toiminut Finlaysonin tehtaan voimanlähteenä, ja se sijaitsee yhä alkuperäisellä paikallaan.

 


 

Vaihtuvat näyttelyt

Lastentarhanopettajien tarina
4.4.-8.12.2019

 

Näyttelyssä kerrotaan lastentarhanopettajien työstä ja sen muutoksista 1800-luvun lopusta ensimmäisten lastentarhojen perustamisesta aina nykypäivän tilanteeseen saakka. Näyttelyssä olevien valokuvien ja esineiden välityksellä voi eläytyä eri vuosikymmenten arkeen ja juhlaan lastentarhoissa ja päiväkodeissa.

 

Näyttelyssä on myös lapsille paljon nähtävää ja tekemistä: voi kokeilla 1900-luvun alun työkasvatuksen pyykinpesua ja pihatöitä, pelata muistipeliä tai rakennella Fröbelin palikoilla. Näyttelystä löytyy myös kokonainen pieni leikkikaupunki taloineen, puistoineen ja hahmoineen leikittäväksi.

 

Näyttely juhlistaa samalla sata vuotta täyttävää Lastentarhanopettajien liittoa ja se on tehty yhteistyössä Pohjois-Hämeen Lastentarhanopettajat ry:n kanssa.

 


 

Yllätyksellinen Komuutti

Kokeilevan museotoiminnan tila Komuutti on pieni, 16 neliön tila. Komuutissa on vuosittain useita näyttelyitä, jotka ovat usein kantaaottavia ja menevät aiheessaan pintaa syvemmälle. Yhteisöllisiä näyttelyitä tehdään lyhyelläkin varoitusajalla yhdessä vapaaehtoisten, yksittäisten tutkijoiden, taiteilijoiden ja pienyhteisöjen kanssa. Tällainen yhteisögalleria on tavallinen ulkomaisissa museoissa, mutta Suomessa vastaava toiminta on harvinaista.

 

KOMUUTISSA NYT:

Muutokset äänet – Sounds of Changes
18.5.-25.8.2019

Miltä Suomi kuulosti vuonna 2018? Werstaalla tallennettiin suomalaisia äänimaisemia maaseudulla ja kaupungeissa, toreilla, isoissa yleisötapahtumissa, työpaikoilla ja harrastusten parissa. Äänten tallennus oli osa kansainvälistä kuuden eri eurooppalaisen museon yhteistyöhanketta. Kaikki hankkeessa tallennetut äänet löytyvät netistä äänipankista soundsofchanges.eu