Muutoksen ääniä Werstaan Komuutissa21.5.2019

tiedote

 

Muutoksen ääniä Komuutissa

Työväenmuseo Werstas on tallentanut muutokseen liittyviä ääniä ja äänimaisemia eri puolilla Suomea. Tavoitteena on tallentaa aineetonta kulttuuriperintöämme, joka muuttuu teknologisen kehityksen myötä nopealla vauhdilla ja samalla osittain myös katoaa.

 

Äänten tallentaminen on osa kansainvälistä Sounds of Changes –hanketta. Werstaan lisäksi mukana on viisi muuta museota Ruotsista, Saksasta, Puolasta ja Sloveniasta. Kaikissa hankkeeseen osallistuneissa museoissa on nyt samaan aikaan avoinna hankkeen tuloksia esittelevät näyttelyt, kussakin museossa omansa.

 

Werstaan näyttelyssä on tallennetuista äänistä koostettu ääni-installaatio, 34 minuutin mittainen äänimatka kasvukeskusten ulkopuolella elettävään arkeen ja tapahtumiin. Erilaisten kulkuvälineiden äänet toimivat siirtyminä paikoista ja äänimaisemista toiseen ja jokaiseen ääneen liittyy myös kuva.

 

Kaikki hankkeessa tallennetut äänet ovat verkossa osoitteessa soundsofchanges.eu ja äänipankin sisältö kasvaa edelleen koko ajan. Tallennushanke päättyy tämän vuoden syksyllä, mutta tavoitteena on kartuttaa äänimaisemia myös sen jälkeen. Sivustolla voi myös vertailla eri maiden äänimaisemia keskenään, sillä jokaisesta hankkeeseen osallistuneesta maasta on tallennettu muun muassa mielenosoitusten tai joulutorien äänimaailmaa. Tallenteet ovat kaikkien käytettävissä maksuttomasti ja ne ovat myös teknisesti korkeatasoisia, mikä mahdollistaa niiden käytön esimerkiksi peliteollisuudessa tai musiikin tekemisessä.

 

Hankkeeseen on saatu taloudellista tukea Euroopan unionin Luova Eurooppa -ohjelmasta.

Muutoksen äänet – Sounds of Changes Werstaan Komuutti-tilassa 25.8.2019 asti.

Komuutti on Työväenmuseo Werstaan yhteisögalleria. Nimi Komuutti on lyhenne sanoista kokeilevan museotoiminnan tila. Kompakti noin 16 neliömetrin tila mahdollistaa erilaisten yhteisöjen pienimuotoisen näyttelytoiminnan. Sisältö Komuutissa vaihtuu noin kerran kuukaudessa.

 

Lisätiedot: Työväenmuseo Werstas, kokoelmapäällikkö Leena Ahonen, puh. 050 440 1164 tai leena.ahonen(at)tyovaenmuseo.fi

 

KUVIA

Puunkaato.

Kuva: Antti Makkonen, Työväenmuseo Werstas

Lataa täysikokoinen kuva tästä

Lada 1200L autokyyti

Kuva: Antti Makkonen, Työväenmuseo Werstas.

Lataa täysikokoinen kuva tästä

Torikävely Joensuussa

Kuva: Antti Makkonen, Työväenmuseo Werstas.

Lataa täysikokoinen kuva tästä

 Festarijuna Ilosaarirockiin

Kuva: Antti Makkonen, Työväenmuseo Werstas.

Lataa täysikokoinen kuva tästä

Muutoksen äänet – Sounds of Changes Werstaan Komuutti-tilassa 25.8.2019 asti.