Muistoja Finlaysonilta -näyttely juhlistaa 200-vuotiasta tehdasaluetta20.2.2020

Viestimille

Muistoja Finlaysonilta -näyttely juhlistaa 200-vuotiasta tehdasaluetta

 

Muistoja Finlaysonilta -näyttelyn pääosassa ovat aktiiviset naiset, jotka tuovat esille tunnettuja ja tuntemattomampia puolia tehdasalueen 200 vuoden mittaisesta historiasta. Tehdasalueella työskennelleistä ihmisistä ja paikan historiasta kertova näyttely avautuu Työväenmuseo Werstaalla Finlaysonin alueella yleisölle perjantaina 21. helmikuuta.

 

Finlaysonin puuvillatehtaan perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 200 vuotta. Skotlantilaisen James Finlaysonin perustamasta kehräämöstä sukeutui Suomen ensimmäinen suuryritys, joka oli maan suurin tehdas noin sadan vuoden ajan. Yli 3000 ihmistä valmisti lankoja ja kankaita ja tuotanto Tammerkosken rannalla jatkui aina vuoteen 1995 saakka. Nykyisin alue on jälleen noin 3000 ihmisen työpaikka, mutta nyt eri alojen työnantajia on noin sata.

 

Muistoja Finlaysonilta -näyttely on elämyksellinen matka tehdasalueen menneisyyteen ja nykypäivään. Vanha portinvartijan koppi, tarina sekä harvinainen filmi 1900-luvun alusta tehtaan portilta ottavat kävijän vastaan. Näyttely kuljettaa halki vuosikymmenten kertoen tehtaalaisista. Nähtävillä on muun muassa ensimmäistä kertaa julkisesti esitettävä kaitafilmi tehtaalta 1950-luvulta sekä pukukaapin ovi, johon on kirjattu Näsijärven jäätilanne vuodesta 1921 vuoteen 1962 asti. Näyttelyn aineistot ovat pääosin Werstaan omista kokoelmista.

 

Kehruun ja kutomon naiset muodostivat tehtaalaisten enemmistön koko tehdastoiminnan ajan. Alkuaikoina lähiseudulta virtasi torppien ja palkollisten tyttäriä työnhakuun. Heistä kerrotaan näyttelyssä lyhyellä videolla, missä kutoja kertoo tehdastyöstä vuonna 1850. Esitys on tutkimustietoon perustuva dramatisointi. Tehdas oli 1800-luvulla kaupunki kaupungin sisällä omine kirkkoineen, kouluineen ja sairaaloineen. Yhtiön järjestämä monimuotoinen sosiaalitoiminta jatkui aina 1980-luvulle saakka.

 

Työväki alkoi toimia alkoi 1900-luvun vaihteessa. Perustettiin oma osuuskauppa ja ammattiosasto. Aikakaudelle antaa kasvot näyttelyssä Ida Vihuri, lapsena töihin tullut yhdistysaktiivi, joka puhui ja kirjoitti itsensä lopulta kansanedustajaksi asti. Hänen elämäntyönsä katkesi kuitenkin kesken hänen menehdyttyään höyrylaiva Kurun haaksirikossa vuonna 1929.

 

Vaikka aktiiviset naiset ovatkin näyttelyssä keskeisellä sijalla, tehtaalla työskennelleitä miehiäkään ei ole unohdettu. Miehet hoitivat muun muassa värjäämöä sekä asensivat ja korjasivat koneita. Heistä nimekkäin oli Väinö Linna, jonka syntymästä tulee tänä vuonna sata vuotta. Näyttelyssä on katsottavissa Tuntemattoman sotilaan tunnettu tekijä -lyhytelokuva, missä nähdään kirjailija työmaallaan tehdassaleissa.

 

Halpatuonti alkoi vaikeuttaa tekstiiliteollisuutta 1960-luvulta lähtien. Tehdastoimintaa alettiin ajaa alas 1980-luvulla ja viimeinen osasto sulki ovensa 1995. Tämän ajan silminnäkijänä näyttelyssä kuullaan pääluottamusmies Airi Mäkisen muistelemana asiaa työturvallisuudesta. Nykypäivän finlaysonilaiset puolestaan kertovat videoilla omasta työstään Finlaysonin historiallisella tehdasalueella vuonna 2020.

 

Näyttely on osa Finlaysonin 200-vuotisjuhlavuoden runsasta ja monipuolista ohjelmistoa. Werstaalla ohjelmistoon kuuluu myös yleisöluentoja, joista seuraava on englannin kielen professori Jukka Tyrkön luento monikielisyydestä torstaina 27.2.. Museo järjestää myös runsaasti yleisöopastuksia erityisesti kesäkaudella.

 

Näyttelyn toteuttamista on taloudellisesti tukenut Finlaysonin osakasten perustama avustussäätiö.

 

Muistoja Finlaysonilta – tehdasalueen 200 vuotta -näyttely on avoinna Työväenmuseo Werstaalla 21.2.2020 -6.1.2021. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

 

Lisätiedot: näyttelypäällikkö Ulla Jaskari, puh. 010 420 9263 tai ulla.jaskari.at.tyovaenmuseo.fi

 

Kuvia

Finlaysonin työntekijöitä
Puuvillatehtaankadun portilla
1900-luvun alussa.

Kuva: Työväenmuseo Werstaan kokoelmat.

Lataa täysikokoinen kuva tästä.

Finlaysonin tehdas Tammerkoskelta päin nähtynä vuonna 1877.
Kuvaaja Svante Lagergrén, Kuurojen museon kokoelma,
Työväenmuseo Werstas.

Lataa täysikokoinen kuva tästä.

Finlaysonin työntekijöitä 1930-luvulla tehtaan portilla.
Kuvaaja: Aarne Pietinen.
Matkailun edistämiskeskuksen kokoelma, Museovirasto.

Lataa täysikokoinen kuva tästä

 

 Ida Vihuri 1920-luvulla.
Vihuri oli työssä Finlaysonin tehtaalla ja
valittiin 1922 kansanedustajaksi.

Kuva: Työväenmuseo Werstaan kokoelmat.

Lataa täysikokoinen kuva tästä