Minna Canthin kadonnut näytelmä löytyi tutkimusvapaalla4.12.2019

viestimille

 

Museonjohtaja Kalle Kallio palasi tällä viikolla töihin Työväenmuseo Werstaalle, kun hänen 1.9.2018–30.11.2019 kestänyt tutkimusvapaansa päättyi. Kallion sijaisena toiminut Ulla Rohunen siirtyi vastaavasti takaisin aiempaan varajohtajan ja yleisöpalvelupäällikön tehtäväänsä.

 

Kallio on kirjoittanut Tampereen yliopistossa väitöskirjaa suomalaisista rautatienrakentajista vuosina 1857–1940. Kirjoitustyö on nyt puolivälissä ja ensimmäiset tulokset valmiina. Tutkimusvapaan ehdottomasti mielenkiintoisimpana löytönä Kallio mainitsee Minna Canthin kadonneen näytelmäkäsikirjoituksen.

 

Kun Savon rataa rakennettiin Kuopioon, Canth kirjoitti ratatöihin liittyvän Köyhää kansaa -novellin (1886) ja Kovan onnen lapsia -näytelmän (1888), joka heti ensi-illan jälkeen kiellettiin vallankumouksellisena. Tässä välissä hänen tiedetään valmistelleen myös kahdesta insinööristä kertovaa näytelmää, mutta käsikirjoituksen on luultu kadonneen.

 

– Löysin Kokkolan Lehdestä Insinöörin konttoorissa -nimisen ilveilyn, joka ilmestyi tammikuussa 1887. Minna Canth julkaisi sen nimettömänä, eikä sitä ole aiemmin osattu yhdistää häneen. Pilanäytelmän tyyli, sisältö, lehden linja ja kirjoittajan perehtyminen ratatyömaiden oloihin puhuvat vahvasti sen puolesta, että kyseessä todella on tämä kadonnut näytelmä. Ilveilyn päähenkilöt, juopot insinöörit Kiukkuliin ja Möyrenius sopivat mainiosti osaksi Canthin rakastettua henkilögalleriaa, Kallio kertoo.

 

Jalmari Finnen Säätiö myönsi marraskuun lopulla Kalliolle vuoden tutkimusapurahan. Kalle Kallio työskentelee tällä erää museonjohtajana 1.12.2019–30.4.2020 välisen ajan ja aloittaa vappuna uuden tutkimusjakson. Minna Canthin kadonneesta käsikirjoituksesta ja sen taustoista hän kertoo tarkemmin tänään julkaistussa blogikirjoituksessaan Miten löysin Canthin kadonneen näytelmän?

 

Museonjohtaja Kallion tavoittaa puhelimitse numerosta 040 716 7520 tai sähköpostilla kalle.kallio(at)tyovaenmuseo.fi.

Lisätietoa Työväenmuseo Werstaan toiminnasta löytyy museon kotisivuilta