Luiden tie -kirjan tekijä Ville-Juhani Sutinen puhuu Lenin-museolla perjantaina Mustan nauhan päivässä20.8.2019

Tiedote, vapaa julkaistavaksi

 

 

Tampereella muistetaan perjantaina 23. elokuuta totalitarismin uhreja Mustan nauhan päivänä Lenin-museolla. Stalinismin ja natsismin uhrien muistopäivää vietetään 80 vuotta sitten 23.8.1939 solmitun Saksan ja Neuvostoliiton hyökkäämättömyyssopimuksen vuosipäivänä.

 

Lenin-museolla puhumassa on kirjailija Ville-Juhani Sutinen, joka yhdessä Ville Ropposen kanssa on tutkinut Neuvostoliiton vankileirien historiaa ja niiden jättämiä jälkiä nyky-Venäjällä. Heidän tietokirjansa Luiden tie – Gulagin jäljillä ilmestyi tämän vuoden keväällä. Ropponen ja Sutinen ovat kulkeneet tuhansia kilometrejä Karjalasta Siperiaan ja Kaukoidän Kolymaan etsimässä muistomerkkejä, hautausmaita ja raunioita vankileirien saaristosta, joka peitti aikoinaan laajoja alueita Neuvostoliitosta. He ovat jututtaneet gulagin kanssa tekemisiin joutuneita ihmisiä, joilla on kaikilla oma tarinansa kerrottavanaan, ja taustoittaneet teosta lähdekirjallisuudella.

 

Mustan nauhan päivänä museoon on koko päivä ilmainen sisäänpääsy kello 11-18. Ohjelma alkaa kello 15. Aluksi kuullaan laulu Buchenwaldin hälytys, minkä jälkeen Ville-Juhani Sutinen puhuu Gulagin tahattomista muistomerkeistä. Luennon jälkeen on mahdollisuus esittää kysymyksiä ja keskustella aiheesta. Lopuksi on opastettu kierros Lenin-museon näyttelyssä.

 

Lisätiedot:

Työväenmuseo Werstas,

museolehtori Hanna Yli-Hinkkala,

puh. 050 440 1158 tai

hanna.yli-hinkkala(at)tyovaenmuseo.fi

 

KUVIA

 

Ville-Juhani Sutinen.

Lataa täysikokoinen kuva tästä

Vorkutan kehällä sijaitseva entinen Gulagin eristysselli. jota käytettiin myöhemmin varastona. Kuva: Ville-Juhani Sutinen

 

Lataa täysikokoinen kuva tästä

Lenin-museon näyttelyssä on Stalinin kauden vankileiriä esittävä pienoismalli. Kuva: Työväenmuseo Werstas

 

Lataa täysikokoinen kuva tästä

Vankileiripienoismalliin tutustutaan myös opastetulla kierroksella Mustan nauhan päivänä. Kuva: Työväenmuseo Werstas

 

Lataa täysikokoinen kuva tästä

 

Lenin-museo
Hämeenpuisto 28, Tampere

www.lenin.fi

Museo avoinna kesällä joka päivä kello 11-18, 1.9.-31.5. ti-su klo 11-17
Liput 8/6 euroa, Mustan nauhan päivänä vapaa pääsy koko päivän.