Luentosarja Finlaysonin tehdasalueen historiasta alkaa Työväenmuseo Werstaalla torstaina 13.2.11.2.2020

Viestimille

 

Finlaysonin puuvillatehdas oli aikoinaan Suomen suurin teollisuusyritys, työntekijöitä oli enimmillään reilut 3300. Tehdas sai alkunsa vuonna 1820 ja nimensä perustajansa, skotlantilaisen James Finlaysonin mukaan. Lankoja ja kankaita tuottanut tehdas oli erityisesti nuorten naisten työpaikka. Tehdastoiminta Tammerkosken rannoilla päättyi vuonna 1995. Historiallinen tehdasalue on säilytetty ja alueella on edelleen noin 3000 ihmistä töissä, mutta nyt heillä on noin sata eri alojen työnantajaa. Yksi alueen toimijoista on Työväenmuseo Werstas.

 

Finlaysonin 200-vuotisjuhlavuoden ohjelma on runsas ja monipuolinen. Työväenmuseo Werstaalla juhlavuoden tapahtumat alkavat yleisöluennoilla. Kevään aikana pidetään yhteensä viisi luentoa, jotka käsittelevät tehdasalueen vaiheita eri näkökulmista. Luentoihin liittyy myös opastettu kierros Finlaysonin alueen historiasta. Sekä luennolle että opastukselle on vapaa pääsy. Luentosarja on toteutettu yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa.

 

Ensimmäisellä luennolla torstaina 13.2. kello 17 Werstaan museolehtori Hanna Yli-Hinkkala puhuu 1800-luvun alkupuoliskolla vaikuttaneista uskonveljien verkostoista Finlaysonin tehtaalla. James Finlaysonin jälkeen tehtaan omisti yhtiö, jossa vaikutti kolme pietarilaista liikemiestä: William Wheeler, Georg Rauch ja Carl Samuel Nottbeck. Luennolla käydään läpi, millaiset vaikutukset Wheelereiden kveekariverkostolla oli tehtaan varhaisvaiheen kehitykseen, ja millainen merkitys oli tehdasta johtaneella saksalaisella Ferdinand Uhdella. Ennen luentoa on opastettu kierros Finlaysonin alueen historiasta kello 16. Opastuksen kesto on noin 45 min. Lähtöpaikka on Työväenmuseo Werstaan aula.

 

Kevään muilla luennoilla englannin kielen professori Jukka Tyrkkö puhuu torstaina 27.2. Tampereen ja Finlaysonin monikielisyydestä voimavarana ja haasteena, tietokirjailija ja opettaja Karoliina Suoniemi 12.3. lasten ja perheiden arjesta Finlaysonin tehdasyhteisössä, väitöskirjatutkija Risto Turunen luennoi 26.3. Pumpulivallankumouksesta eli sosialismista tehtaalla 1900-luvun alussa ja viimeisellä luennolla 16.4. tutkija Marja Lähteenmäki puhuu Finlaysonin alueen suojelusta ja uusiokäytön kysymyksistä.

 

Werstaalla järjestetään myös muuta juhlavuoden ohjelmaa. Museolla avautuu yleisölle 21.2. Muistoja Finlaysonilta -näyttely, joka kertoo alueella työskennelleistä ihmisistä sekä paikan historiasta. Näyttely on avoinna 6.1.2021 saakka. Lauantaina 21.3. museolla on Finlaysonin alue muistoissa -tilaisuus. Museo osallistuu myös toukokuussa järjestettävään Finlaysonin juhlaviikkoon. Werstas järjestää myös koko kesän ajan monipuolisesti erilaisia opastuksia Finlaysonin alueella.

 

Lisätiedot:
Museolehtori Hanna Yli-Hinkkala,

puh. 050 440 1158 tai

hanna.yli-hinkkala(at)tyovaenmuseo.fi

 

 

Kuva:

Finlaysonin tehdas 1877 Tammerkoskelta päin kuvattuna. Kuusvooninkinen tehdasrakennus näkyi aikoinaan kauas kosken toiselle puolelle.

Kuvaaja: Svante Lagergrén, Kuurojen museon kokoelma, Työväenmuseo Werstaan kokoelmat.

Lataa täysikokoinen kuva tästä