Lenin-museo esittelee nyt sosialistista lapsuutta24.6.2019

Tampereella sijaitsevassa Lenin-museossa on avautunut uusi sosialistista lapsuutta käsittelevä osio. Uusi päivitys kertoo millaista oli elää lapsena Neuvostoliitossa ja Itä-Euroopan sosialistissa maissa sekä Suomessa vasemmistolaisperheessä Neuvostoliiton viimeisinä vuosina ja sosialismin romahtamisen jälkeen. Teemaosio pohjautuu Tampereen yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnan ja Arizona State Universityn globaalikasvatusyksikön De-colonial and De-Cold War Dialogues on Childhood and Schooling -yhteistyöhankkeeseen.

 

Sosialistinen lapsuus -osio on avattu osana museon perusnäyttelyä. Teemaosiossa kuullaan rautaesiripun takana ja Suomessa varttuneiden ihmisten muistoja sekä kurkistetaan suomalaisen pioneerilapsen huoneeseen. Lisäksi näyttelyssä voi katsoa nostalgisia lastenohjelmia eri puolilta Itä-Eurooppaa ja kuunnella vanhoja lastenlauluja, kuten vaikkapa Lounatuulen laulua ja Krokotiili Genan syntymäpäivälaulua.

 

Sosialistisissa maissa ensisijainen vastuu lasten kasvatuksesta oli valtion päiväkodeilla, kouluilla ja järjestöillä. Lapset nähtiin voimana, jonka tehtävänä oli vaalia ja kehittää sosialistista järjestelmää tulevaisuutta varten. Järjestelmä tarjosi turvan ja maksuttoman koulutuksen mutta kaikki eivät sopeutuneet sosialismin ihanteisiin. Vain kaikesta ansioituneimmat ja sopeutuneimmat saattoivat esimerkiksi matkustaa ulkomaille kansainvälisiin lasten- ja nuortentapahtumiin. Suomesta tapahtumiin osallistuivat erityisesti pioneerit, joiden toiminta ja kasvatus myös perustuivat sosialismin ihanteisiin.

 

Lenin-museon Sosialistinen lapsuus -päivitysosio on toteutettu yhteistyössä Tampereen yliopiston kasvatustieteen apulaisprofessorien Nelli Piattoevan ja Zsuzsa Millein kanssa.

 

Lisätietoa Lenin-museon uudesta näyttelyosiosta antaa erikoistutkija Mia Heinimaa, 050 327 7735 tai mia.heinimaa@tyovaenmuseo.fi

 

Lisätietoa De-colonial and De-Cold War Dialogues on Childhood and Schooling -hankkeesta on saatavilla osoitteesta https://research.uta.fi/childhoodmemories/

 

Lehdistökuvat

 

Kouluvuosi alkaa syyskuun 1. päivänä, – Tiedon päivänä.
Kuva: Lenin-museo.
Lataa täysikokoinen kuva tästä.
[1,5Mt / . jpg]

 

 

 

 

 

 

Pioneereja Kremlin kongressipalatsin korotetulla permannolla Moskovassa 1970- ja 1980-lukujen taitteessa.
Kuva: Lenin-museo.
Lataa täysikokoinen kuva tästä.

[1Mt / .jpg]

 

 

 

 

 

Suomalainen pioneeri Artek-kesäleirillä vuonna 1960.
Kuva: Lenin-museo.
Lataa täysikokoinen kuva tästä.

[5,6Mt /.jpg]

 

 

 

 

 

 

Artekin tervehdys – Olkoon aurinko aina! Kuva vuodelta 1985.
Kuva: Lenin-museo.
Lataa täysikokoinen kuva tästä.

[9Mt / .jpg]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lenin-museo
Hämeenpuisto 28, Tampere
Avoinna 1.6.–31.8. joka päivä kello 11–18
Liput 8/6 euroa
Sisäänpääsy myös Museokortilla
www.lenin.fi