Kuljetusväen matkassa -näyttely Työväenmuseo Werstaalla29.5.2020

tiedote

 

 

Kuljetusväki on pitänyt maamme liikkeessä tänäkin keväänä koronatilanteen pysäytettyä monia aloja. Alan ammattilaiset ovat olleet avainasemassa muun muassa tärkeiden tuotteiden perille saamisessa. Työväenmuseo Werstaalla ensi tiistaina 2.6. avautuva Kuljetusväen matkassa -näyttely kertoo kuljetusalan työstä ja sen muutoksesta yli sadan vuoden aikana. Samaan aikaan näyttelyn avautumisen kanssa Werstas avataan jälleen yleisölle.

 

Suomalaiset kuljetustyöntekijät päätyivät historian lehdille ensimmäisen kerran keskiajalla, kun Turun satamassa lakkoiltiin vuonna 1491 epäreiluja lastinpurkaustaksoja vastaan. Tämä Suomen ensimmäinen lakko päättyi työntekijöiden voittoon. Ensimmäinen ammattiliitto alalla perustettiin 115 vuotta sitten. Suomen Satamatyöntekijäin liitto aloitti toimintansa vuonna 1905. Kuljetusalalla oli 1900-luvulla useita eri liittoja ja vuonna 1970 ne yhdistyivät Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:ksi, joka on toiminut nyt 50 vuotta.

 

Työ kuljetusaloilla on muuttunut reilun sadan vuoden aikana merkittävästi: lihasvoimasta on siirrytty konevoimaan, hevosen ohjaksista auton rattiin ja ryhmä- tai parityöskentelystä yksin työskentelyyn. Työt esimerkiksi satamissa ja maanteillä ovat muuttuneet myös kausitöistä säännölliseen vuorotyöhön.

 

Kuljetusväen työn arkeen näyttelyssä voi tutustua moniaistisesti ja elämyksellisesti. Kävijät kuljettaa ajan halki runsas historiallinen kuva-aineisto, elokuvat vuosikymmenten takaa sekä mielenkiintoinen historiallinen esineistö. Näyttelyssä on esillä esimerkiksi sota-ajan häkäpönttö, työasuja eri ajoilta ja aloilta sekä historiallisia pienoismalleja kuorma- ja linja-autoista.

 

Näyttely on myös koko perheen aikamatka satamien, maanteiden ja lentokenttien töihin. Näyttelyn tehtäväpysäkeillä voi kokeilla esimerkiksi kuormaliinan sitomista tai arvuutella lentohenkilökunnan ammattikielen sanoja. Jukeboksista puolestaan voi kuunnella alan töihin liittyvää musiikkia Marionin Pienestä rahastajasta Matti Eskon Rekkamieheen. Toiminnallisten pisteiden ja koko museotilan siivousta on tehostettu, jotta museokäynti olisi mahdollisimman turvallinen. Siivouksen lisäksi noudatetaan turvavälejä ja ohjeita hygieniasta. Näyttelyyn voi tutustua myös videon välityksellä, video on katsottavissa AKT:n videoblogissa osoitteessa www.akt.fi/vlog/

 

Kuljetusväen matkassa -näyttely on avoinna Työväenmuseo Werstaalla 2.6.2020-6.1.2021. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Näyttelyn yhteistyökumppanina on Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT.

 

Lisätiedot:
Työväenmuseo Werstas,
museonjohtaja Ulla Rohunen,
puh. 050 440 1157
ulla.rohunen(at)tyovaenmuseo.fi

 

Lehdistökuvia
(kuvaa klikkaamalla saat ladattavan täysikokoisen kuvan)

 

Kuorma-auto lähdössä Osuustukkukauppa OTK:n varastolta 1920-luvulla.

Kuva: Eino Finne, Työväenmuseo Werstas.

Virtain Osuuskaupan autonkuljettajat 1920-luvulla.

Kuva: Työväenmuseo Werstas

Linja-autojen pienoismalleja.

Kuva: Työväenmuseo Werstas

Mitä Suomen teillä kuljetetaan -ennen ja nyt?

Kuva: Työväenmuseo Werstas

Työ kuljetusaloilla oli pitkään kausiluonteista. Näyttelyssä kerrotaan ns. jätkänkierrosta.

Kuva: Työväenmuseo Werstas