Työväenmuseo

Kouluille


Werstas tarjoaa laadukkaita opetuspalveluita ja oppimateriaaleja. Museossa työskentelee useita museopedagogeja, jotka ovat erikoistuneet niin pienten kuin isojen museokävijöiden oppimiseen. Lähtökohtana on oppimisen ja tekemisen ilo. Lisäksi autamme opettajia vierailemaan omatoimisesti, ja olemme suunnitelleet materiaalia museokäyntien tueksi.

 

Museo on erinomainen oppimisen ympäristö. Toisenlaiset oppimisen ja opetuksen tavat, inspiroiva ympäristö, työskentely työpajassa tai omaehtoinen tutustuminen näyttelyyn saattavat saada aikaan positiivisen oppimiskokemuksen, jolla voi olla kauaskantoisia seurauksia. Käynti museossa jättää pitkäkestoisia muistijälkiä, jotka palautuvat mieleen ja kantavat kuukausien ja jopa vuosien päähän.

 


Opastukset ja työpajat

Opastetuista kierroksista ja työpajoista veloitetaan 30 euroa (kesto 45 min-tunti) per ryhmä. Ryhmällä tarkoitetaan yhtä koululuokkaa tai enintään 30 oppilaan ryhmää. Saatavilla on myös selkokielisiä opastuksia. Kierros tai työpaja pitää varata aina etukäteen. Opas noutaa ryhmän museon aulasta ja museomatka voi alkaa!

 

Päiväkodeille ja esiopetukseen

 

Tarhahommia
Opastettu kierros Lastentarhanopettajien tarina -näyttelyyn (avoinna 4.4.-8.12.2019).

Tutustutaan lastentarhojen arkeen eri aikoina: muun muassa 1800-luvun Fröbelin palikoihin ja 1900-luvun alun työkasvatukseen. Lisäksi haistellaan ruokamuistoja sekä loruillaan ja lauletaan yhdessä. Lapset saavat kertoa myös omista suosikkileikeistään. Kierroksen lopussa on aikaa myös vapaalle leikille. Museolehtori kertoo kierroksesta mielellään lisätietoja.

Kesto 45 min

 

Kohderyhmä: Päiväkoti- ja esiopetusryhmät, ikäsuositus 3-6-vuotiaat

Ajankohta: Sopimuksen mukaan näyttelyn avoinnaolopäivinä ti-pe 9.4.-8.12. välisenä aikana kello 9-11

 

Hinta: Maksuttomia kierroksia järjestetään keväällä ja syksyllä yht 40 kpl (ilmaiskierrosten lisäksi saatavilla on opastuksia 30 euroa/ryhmä)

 

Lue lisää Lastentarhanopettajien tarina -näyttelystä

 

Esiopetukseen ja alakoululaisille

 

kissaLastenkierros K. Issakaisen suuri nappijahti

Kissa K. Issakainen on kadottanut tärkeän nappinsa ja tarvitsee lasten apua. Samalla tutustutaan entisajan arkiseen elämään ja tehdastyöhön muun muassa Meirän kaupunki -näyttelyssä ja Höyrykonemuseossa.

 

Kesto: 45 min
Esikoululaisille ja 1.-2. luokkalaisille

Hinta päiväkodeille ja kouluille 30 euroa.

 

 

Lastenkierros Finlaysonin alueella

Opastettu kierros Finlaysonin tehdasalueella lapsille. Kierroksella kuljetaan tehtaantyttö Hilman matkassa. Hilma kertoo, millaista puuvillatehtaalla oli yli sata vuotta sitten. Kierroksella mitataan hyppimällä pisintä tehdassalia tai kokeillaan, kuinka moni mahtuu tehtaalaisasuntoon.

 

Kierros pohjautuu Hilma ja pumpulitehdas, Lasten Finlayson -kulttuuriraittiin ja se on tuotettu yhteistyössä Tampereen kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa.

Raittiesite ja tehtävät (Tampereen kaupungin kulttuuripalveluiden sivuilla, PDF 2 Mt)

 

Kesto: 30 min
Esikoululaisille, 1.-3. luokat
Hinta 30 euroa

 


Yläkouluille ja toiselle asteelle

 

Äänestä, lakkoile ja someta – kansalaisvaikuttaminen Suomessa

Opastettu kierros Vapauden museoon kansalaisvaikuttamisen näkökulmasta. Millaisia vaikutusmahdollisuuksia tavallisella ihmisellä on yhteiskunnassa? Kierroksella pohditaan, miten ihmiset ovat itsenäisen Suomen historian aikana pyrkineet muuttamaan maailmaa ja tutustutaan erilaisiin yhteiskunnallisen vaikuttamisen keinoihin.

 

Kesto 45 min,

Hinta 30 €, max. 25 henk/ryhmä (isommat ryhmät jaetaan kahtia kahdelle oppaalle)

 

 

 

IMG_8011_nelliTeollistumisen historiaa

 

Opastettu kierros museon näyttelyissä ja Höyrykonemuseossa, jossa tutustutaan Suomen teollistumisen kehitykseen ja työväestön oloihin tamperelaisen tekstiiliteollisuuden välityksellä.

Opastus on keskusteleva ja toiminnallinen, harjoituksissa käsitellään esimerkiksi mielipiteitä nuorten työssäkäynnistä. 

Suositellaan mm. historian ja äidinkielen opetukseen.

 

Kesto: 45 min

Hinta 30 euroa

 

Arkielämää 1900-luvulla

 

Kierros tehdaskaupungin työväen elämästä 1900-luvulla kertovaan Meirän kaupunki -näyttelyyn.

Opastuksella kerrotaan arjen historiasta: Miten rakennettiin kerrostaloja, millaista oli asioida osuuskaupassa, kuka pesi pyykit tai tankkasi autot?

 

Matka 1900-luvun kaupungin arkipäivään liikekadulle, kadonneiden ammattien jäljille ja vapaa-ajan viettoon työväentalolle johdattelee tarkastelemaan hyvinvointiyhteiskunnan kehittymistä ilmiönä.

 

Suositellaan yläkoulujen historianopetukseen.

 

Kesto 45 min.

Hinta 30 euroa.

 


 

Mestariduunaritoiminta ammattiopiskelijoille

 

Werstas on ammattiin opiskelevien oma museo! Ammattiopetukseen räätälöityyn toimintaan kuuluvat opastetut kierrokset sekä käytännön työpajat. Opastetuilla kierroksilla tutustutaan työelämään ennen ja nyt käytännönläheisellä ja keskustelevalla otteella ja kierrosten teemaa syvennetään työpajoissa.

Lue lisää

 


Omatoimivierailu

Werstaalle on aina vapaa sisäänpääsy. Omatoiminen museovierailu on koululaisryhmille aina kokonaan ilmainen. Ryhmien ja luokkien käynnistä kannattaa kuitenkin aina sopia etukäteen päällekkäisyyksien välttämiseksi.

 

Omatoimikäynnistä voi sopia ottamalla yhteyttä Werstaan asiakaspalveluvastaava Sanna Moskariin,
puh. 010 420 9221 tai sanna.moskari(at)tyovaenmuseo.fi.


Paja

Paja on Werstaan museopedagoginen työpajatila, joka sijaitsee näyttelytilojen yhteydessä. Pajassa on mahdollista toteuttaa erilaisia tehtäviä oppilaiden kanssa. Pajaa hyödynnetään museon omissa työpajoissa, mutta tila on myös vierailevien luokkien käytettävissä etukäteen sopimalla.

 

Pajan voi varata ottamalla yhteyttä Werstaan asiakaspalveluvastaava Sanna Moskariin,
puh. 010 420 9221 tai sanna.moskari(at)tyovaenmuseo.fi.

 


Eikö listasta löytynyt sopivaa?

Toteutamme myös erilaisia opetuspaketteja ja työpajoja toiveiden mukaan.

Ota yhteyttä museolehtori Olli Nordlingiin tai Hanna Yli-Hinkkalaan ja voidaan aloittaa oman museoelämyksen suunnittelu!

 

Yhteystiedot ja varaukset

 

Asiakaspalveluvastaava Sanna Moskari, puh. 010 420 9221 tai
Museolehtori Olli Nordling, puh. 050 4418 697 tai
Museolehtori Hanna Yli-Hinkkala, puh. 010 420 9228
etunimi.sukunimi@tyovaenmuseo.fi