Työväenmuseo

Tietopalvelut


Kirjasto ja arkisto

 

Huom!
Keskiviikon kirjastopalvelua yleisölle ei toistaiseksi järjestetä, vaan kirjasto- ja arkistoaineistoista kiinnostuneita palvellaan sopimuksen mukaan.


Lisätiedot ja yhteydenotot:
Tutkija Marita Viinamäki, puh. 050 440 1159 tai marita.viinamaki(at)tyovaenmuseo.fi

 

Työväenmuseo Werstaan kirjasto ja arkisto palvelevat historiantutkijoita ja muita museon edustamasta aihepiiristä kiinnostuneita. Werstas kerää kirjallisuutta sosiaalihistoriaan ja suomalaiseen työelämään liittyen. Pääasiassa kokoelmissa on tietokirjallisuutta. Kirjastoon otetaan lahjoituksina alan kirjallisuutta. Erityisesti LHBT-, Lenin- ja vuoden 1917-1918 tapahtumien kirjallisuus on tervetullutta.

 

Museon arkistossa on hyvin monenlaista aineistoa: lehtiä ja sanomalehtiä, pienpainatteita, näytelmätekstejä, julisteita ja sekalaista arkistomateriaalia. Werstas ei kuitenkaan lähtökohtaisesti kerää laajoja arkistokokonaisuuksia vaan pyrkii ohjaamaan ne eteenpäin muihin työväen perinnelaitoksiin, kuten Kansan arkistoon, Työväen arkistoon ja Työväenliikkeen kirjastoon.

 

Kirjasto on avoinna yleisölle keskiviikkoisin klo 12-16, jolloin kirjastoon pääsee ilmoittautumalla Werstaan infotiskillä. Kirjastossa voi lukea museon käsikirjaston kirjoja sekä lehtiä ja muita painotuotteita, mutta niitä ei lainata museosta ulos.

Kirjastossa on myös mahdollisuus lukea digitaalisessa muodossa vanhoja työväenlehtiä.
Lisätietoa työväenlehtien lukumahdollisuudesta

 


kehruustaKuva-arkisto

Työväenmuseo Werstas toimittaa kuvituksen tutkimuksiin, artikkeleihin, historiikkeihin, näyttelyihin ja muihin kuvatarpeisiin.

Werstaan kokoelmissa on noin 350 000 valokuvaa 1800-luvun lopulta aina 2000-luvulle saakka. Aihepiireiltään kuvakokoelmat liittyvät sosiaalihistoriaan ja suomalaiseen työelämään. Erityisen hyvin kokoelmissa ovat edustettuina kuluttajien osuustoimintaliike ja työväenperinne.

 

Kuvatilaukset:
Tutkija Marita Viinamäki, puh. 050 440 1159 tai marita.viinamaki(at)tyovaenmuseo.fi

 


Arjenhistoria.fi

 

Werstas teki historiaa vuonna 1994 tuomalla ensimmäisenä suomalaisena museona kokoelmansa verkkoon selattaviksi.

Nyt Werstas ylläpitää useiden museoiden ja arkistojen yhteistä Arjenhistoria.fi -palvelua. Haettavissa on yli satatuhatta historiallista valokuvaa ja esinettä, joista Werstaan omiin kokoelmiin kuuluu reilu kolmannes.

 

Arjenhistoria.fi -palvelussa mukana olevat museot ja arkistot:

Työväenmuseo Werstas
Tekniikan museo
Sähkömuseo Elektra
Päivälehden museo
Helsingin yliopistomuseo
Suomen siirtolaisuusmuseo
Kultamuseo
Työväen Arkisto
Kansan Arkisto

 

 Arjenhistoria.fi -palvelun tietosuojaseloste

 

Kysymuseolta.fi

Kysy mitä vain museon aihepiiriin liittyvistä asioista, voit liittää mukaan myös kuvan.
Palvelu on suomalaisten museoiden yhteinen verkkopalvelu.
 
 
kysymuseolta.fi-palvelun tunnus ja linkki palveluun
 

Lahjoitukset

Katso ohjeet lahjoituksen tekemiseen.

 

Yhteystiedot

Kokoelmapäällikkö
Leena Ahonen
p. 010 420 9264, 050 440 1164

 


 

Kiertonäyttelyt

Werstas jakaa mielellään osaamistaan muille museoille. Kaikkiaan kuusi Werstaan omiin tiloihinsa tekemää näyttelyä on vuosina 2008–2013 ollut esillä muissa museoissa 17 eri kertaa.