paasylippu

Työväenmuseo

LHBTIQ


LHBTIQ kuuluu museoon: kerro tarina, lahjoita esine tai valokuva!

 

Werstas kerää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen historiaa yhteistyössä muun muassa Setan kanssa. Werstaalla järjestettiin vuonna 2005 Suomen ensimmäinen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen historiasta kertova näyttely Vaarin paketti ja sateenkaarinappi. Werstaalla on myös maan ainoa LHBTIQ-museokokoelma. On aika täydentää kokoelmaa jälkipolvia varten.

 

Werstas kerää esineitä, valokuvia ja tarinoita, jotka kertovat millaista on elää LHBTIQ-ihmisenä Suomessa. Museo on kiinnostunut myös järjestötoiminnasta, tapahtumista, tempauksista ja esityksistä.

 

Museo haluaa haastaa sateenkaarikansan tallentamaan omaa menneisyyttään ja nykyisyyttään museon kokoelmiin. Werstas on kiinnostunut kaikesta aiheeseen liittyvästä materiaalista. Kiinnostava esine tai valokuva voi olla sata vuotta vanha tai syntynyt viime viikolla. Tärkeintä ovat materiaaliin liittyvät tarinat ja taustatiedot.

 

Tärkeitä kysymyksiä ovat milloin, missä ja miksi.

 

Werstaan kokoelmiin voi tutustua osoitteessa: arjenhistoria.fi Kokeile hakusanaa lhbt, niin näet mitä kokoelmissa jo on.

 

Kerro tarina, lahjoita esine tai valokuva. Werstas huolehtii lahjoittajien yksityisyydestä.

 

Ota yhteyttä Työväenmuseo Werstaan vs. kokoelmapäällikkö Marita Viinamäki, 050 440 1159, marita.viinamaki(at)tyovaenmuseo.fi

 

 

lhbt01

 

AJANKOHTAISTA

 

Kirjoituskilpailu lesbojen ja bi-naisten elämästä vuoden 2017 loppuun saakka

 

Lesbisen elämän merkityksellisyyden ja moni-ilmeisyyden puolesta liputtava Mummolaakso ry on järjestänyt kaikille avoimen kirjoituskilpailun, jossa kerätään ja jaetaan muistitietoa lesbojen ja bi-naisten elämästä.

 

Kirjoituskampanjassa kerätään talteen kertomuksia siitä, miten lesboutta ja biseksuaalisuutta on eletty eri puolella Suomea ennen nykypäivän yhteiskunnallista näkyvyyttä, oikeuksia ja sosiaalisen median verkostoja. Seksuaalisten vähemmistöjen vaiheet menneiden vuosikymmenten Suomessa kiehtovat paitsi sateenkaari-ihmisiä, myös tutkijoita ja laajempaa historian moninaisuudesta kiinnostunutta yleisöä.

 

Kerätyt tekstit luovutetaan Työväen Arkistoon osaksi LHBT-historian kokoelmaa ja kopiot niistä säilytetään Mummolaakson arkistossa. Paras muistitietokirjoitus palkitaan 200 euron rahapalkinnolla.

 

Lisätietoja kirjoituskilpailusta ja osallistusmisohjeita (PDF-tiedosto)

 

Mummolaakson kotisivut