Kansa elää näyttämöllä! Työväen Näyttämöiden Liiton 100-vuotisjuhlanäyttely10.9.2020

Työväen Näyttämöiden Liiton juhlanäyttely Työväenmuseo Werstaalla 11.9.2020–6.1.2021

 

Työväen Näyttämöiden Liiton 100-vuotista taivalta juhlitaan Työväenmuseo Werstaalla Tampereella. Kansa elää näyttämöllä! -juhlanäyttely kertoo työväenteatterin kehitysvaiheista sekä nykyisistä teatterintekijöistä. Näyttelyn ovat käsikirjoittaneet teatterihistorioitsija Mikko-Olavi Seppälä ja teatteriohjaaja Janne Saarakkala ja sen on visualisoinut lavastaja ja pukusuunnittelija Paula Koivunen. Näyttely on ollut esillä aiemmin tänä vuonna Teatterimuseossa Helsingissä.

 

Näyttely rakentuu Werstaalla kahteen tilaan: Kansa näyttämöllä -huoneessa on esillä historiallinen katsaus työväenteattereiden kehitykseen 1800-luvulta nykypäivään. Tavallisen kansan teatteriharrastus on 1800-luvulta lähtien synnyttänyt satoja harrastaja- ja ammattiteattereita. Omat teatterit antoivat työläisille mahdollisuuden tehdä ja nähdä myös sellaisia esityksiä, joissa käsiteltiin heille tärkeitä kysymyksiä.

 

Werstaan päänäyttelyn työväentalon salissa keskitytään työväenteattereiden nykypäivään. Teatterin lumo -osuus esittelee viisi teatterintekijää, jotka toimivat aktiivisesti TNL:n jäsenteattereissa. He ovat eri puolilta Suomea, eri ikäisiä, osa harrastajia, osa ammattilaisia. He kertovat intohimostaan, siitä mikä toiminnassa on heille merkityksellistä ja mikä on teatterin taika.

 

Näyttely kuuluu Työväen Näyttämöiden Liiton 100-vuotisjuhlatapahtumiin ja sitä ovat tukeneet Riihi säätiö ja Kansan Sivistysrahasto.

 

Lisätiedot:

Janne Saarakkala, janne.saarakkala@kolumbus.fi
Mikko-Olavi Seppälä, mikko-olavi.seppala@helsinki.fi

 

Lehdistökuvia

Helsingin Työväen Näyttämö esitti ruotsalaisen kansannäytelmän Vermlantilaisia Vallilan ulkoilmateatterissa kesällä 1927. Kuva: Kansan Arkisto.

Lataa täysikokoinen kuva tästä

 

Beowulf&Grendel, Kajaanin harrastajateatteri, Työväen Näyttämöpäivät 2018.

Kuvaaja: Pihla Liukkonen/Kontrastia.

Lataa täysikokoinen kuva tästä

Teatterin lumo -huoneessa esitellään viisi aktiivista eri ikäistä teatterintekijää ja -harrastajaa. Kuvat Heikki Suomi, kollaasi Päivi Hämäläinen.

Lataa täysikokoinen kuva tästä