Hanna Lehikoisen Itse ja Ihtiriekko Werstaan komuutissa3.4.2017

Tiedotusvälineille 3.4.2017

 

Kuvataiteilija Hanna Lehikoisen vaikuttava Itse ja Ihtiriekko -installaatio on esillä Työväenmuseo Werstaan Komuutissa 1.4.–1.5.2017. Lopputyönä valmistunut installaatio on omakuva, joka kertoo lapsenomaisen innostuksen ja uteliaisuuden kaipuusta sekä tekijänsä suhteesta taiteeseen. Teos kuvaa kahta ihmishahmoa, jotka taiteilija on valmistanut villaa neulalla huovuttamalla. Vappuun asti avoinna oleva näyttely on yleisölle maksuton. Tervetuloa!

 

Ihtiriekko on vanha kansankielinen nimitys avioliiton ulkopuolella syntyneen, tapetun tai siunaamatta hautaan lasketun lapsen kummitukselle. Itse ja Ihtiriekko -installaatio syntyi, kun lopputyötään työstänyt Lehikoinen huomasi kadottaneensa innostuksen taiteen tekemiseen. Suorittamiselta tuntunut työskentely pakotti pysähtymään ja pohtimaan, mihin ihmiset kadottavat osan lapsena luonnollisilta tuntuneista tunteistaan: 

 

”Olen aina ihaillut lasten kykyä ihmetellä ja innostua asioista. Kyllästyin suorittamiseen ja päätin tehdä toisen hahmon kuvaksi siitä innostuksesta, jonka olin itse unohtanut tai kadottanut. Teos alkoi merkitä minulle enemmän, siitä tuli henkilökohtaisempi.”

 

Itse ja Ihtiriekko on Tampereen Ammattikorkeakoulun kuvataidelinjalla opiskelleen Lehikoisen (s. 1990) ensimmäinen installaationäyttely. Nykyisin Itävallassa asuva ja työskentelevä Lehikoinen kiinnostui villasta veistosmateriaalina jo opintojensa alussa. Paluu tutun ja haastavan materiaalin pariin tuntui luonnolliselta tavalta tarkastella omaa kehittymistä kuvataiteilijana.

 

Lisätietoja näyttelystä antaa taiteilija Hanna Lehikoinen, puh. +358 449 522 441 tai sähköpostitse hannalehikoinen9@gmail.com.

 

Lisää lehdistökuvia antaa museolehtori Olli Nordling, +358 504 401 158 tai olli.nordling@tyovaenmuseo.fi.

 

Itse ja Ihtiriekko
1.4.–1.5.2017
Työväenmuseo Werstas, Komuutti-tila
Väinö Linnan aukio 8, Tampere
Vapaa pääsy

 

Lehdistökuvat:

Lehikoinen_Ihtiriekko_thumbToinen Itse ja Ihtiriekko -installaation hahmoista.

Ladattava kuva ( .jpg)