Irtisanottu perintö -verkkonäyttely13.12.2018

Tiedote

 

Irtisanottujen kokemuksia uudessa verkkonäyttelyssä

 

Työväenmuseo Werstaalla on tänä vuonna kerätty irtisanottujen kokemuksia sekä irtisanomisiin liittyviä esineitä. Irtisanottu perintö -hankkeessa lähes 50 ihmistä kertoi kokemuksistaan ja he lahjoittivat yhteensä 79 esinettä ja kuvaa museolle. Suurin osa irtisanomiskokemuksista on viimeisten kymmenen vuoden ajalta, mutta joukossa on myös muutama vanhempi muisto. Kerätyistä esineistä ja niihin liittyvistä tarinoista vähän yli puolet on nyt nähtävillä uudessa verkkonäyttelyssä, osoitteessa www.tyovaenliike.fi/irtisanottuperinto

 

”Se uutinen kyllä putosi kuin suorastaan pommi taivaalta, sitä ei siis osannut odottaa”, kertoo yksi haastatelluista tehtaan lakkauttamisesta ja omasta irtisanomisestaan. Oman tarinansa verkkonäyttelyssä kertovat muun muassa kännykkätehtaan työntekijä, 40 vuotta telakalla työskennellyt, mediamyyjä sekä palkanlaskija. Irtisanominen on useimmille ihmisille yksi elämän suurista kriiseistä. Useimmissa tapauksissa tilanne on ollut kipeä ja hankala ja aiheuttanut surua ja ahdistusta. Eniten katkeruutta ovat aiheuttaneet laittomat irtisanomiset. Joillekin lähtöpassit ovat olleet tie uusiin töihin sekä uuteen elämään.

 

Verkkonäyttelyssä muutamiin tarinoihin voi tutustua myös äänitallenteina. Näyttelyssä on myös yksi video irtisanomistilanteesta. Lisäksi näyttelyssä esitellään jokaiseen tarinaan liittyvä esine tai kuva. Museon kokoelmiin lahjoitettiin keruun yhteydessä hyvin monenlaisia esineitä: työhön liittyneitä välineitä, kuten puhelimia tai laskukone. Osa esineistä kertoo koko tehtaan alasajosta. Esimerkiksi ”Potkut” -veistos liittyy Turun tehtaan lopettamiseen ja tuotannon siirtämiseen Italiaan. Tehtaan työntekijät valmistivat viimeisinä työviikkoina kantaaottavan veistoksen, joka seisoi keskellä työpaikan lattiaa tuotannon loppuessa.

 

Irtisanottu perintö -hanketta on rahoittanut Museovirasto Eurooppalaisen kulttuuriperinnön juhlavuoden teemavuoden hankkeena. Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat olleet SAK, Teollisuusliitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM. Vaikka hanke päättyy tämän vuoden lopussa, Werstas ottaa jatkossakin vastaan irtisanomisiin liittyvää aineistoa sekä tallentaa ihmisten kokemuksia asiasta.
Irtisanottu perintö -verkkonäyttely:

www.tyovaenliike.fi/irtisanottuperinto

 

Lisätiedot: projektitutkija Jenni Ahto-Hakonen, puh. 050 440 1185 tai jenni.ahto-hakonen(at)tyovaenmuseo.fi

 

LEHDISTÖKUVIA

Irtisanottu perintö -hankkeen tunnus. Työväenmuseo Werstas. Lataa täysikokoinen kuva tästä
Kuva videosta irtisanomistilanteesta telakkateollisuudessa. Koko työpaikka suljettiin ja kaikki irtisanottiin. Kuva: Seppo Töllikkö. Työväenmuseon Werstaan kokoelmat.
Lataa täysikokoinen kuva tästä
Irtisanomispäivänä päällä ollut mekko. Äitiysloman jälkeen töihin mennyt palkanlaskija sanottiin irti, työntekijä riitautti irtisanomisen ja sai vahingonkorvauksia. Kuva: Antti Makkonen, Työväenmuseo Werstas. Lataa täysikokoinen kuva tästä

Työpaikan kahvikuppi, teknologiateollisuudesta matkapuhelinten alihankintafirmasta 2008 irtisanottu työntekijä. Kuva: Antti Makkonen, Työväenmuseo Werstas.

Lataa täysikokoinen kuva tästä 

Työntarkastaja työssään vuonna 1988 hieman ennen irtisanomista. Työväenmuseo Werstaan kokoelmat.

Lataa täysikokoinen kuva tästä 

”Potkut”-veistos, Turun telakan työntekijöiden kannanotto telakan toiminnan lopettamiseen ja toiminna siirtämiseen Italiaan. Kuva: Antti Makkonen, Työväenmuseo Werstas.

Lataa täysikokoinen kuva tästä