Finlaysonin kielikudelmat Komuutissa16.4.2019

tiedote

 

FINLAYSONIN KIELIKUDELMAT

 

Työväenmuseo Werstaan Komuutti-tilassa on avattu Finlaysonin alueen monikielisyyttä ennen ja nyt käsittelevä näyttely. Finlaysonin kielikudelmat -näyttelyssä on nykytamperelaisten kuvia ja haastatteluita sekä oma kokonaisuutensa alueen kielellisen historian monikerroksisuudesta. Näyttelyn ovat toteuttaneet yhteistyössä Tampereen yliopiston Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnan kielten yksikön ja visuaalisen journalismin opiskelijat.

 

Näyttelyyn kutoutuu kaksi erilaista osa-aluetta: Ihmisiä ja kieliä Finlaysonilla -kokonaisuus muodostuu visuaalisen journalismin opiskelijoiden ottamista henkilökuvista ja Tampereen puhekielen kehitystä käsittelevän kurssin opiskelijoiden toteuttamista haastatteluista. Toinen kokonaisuus on kielten opiskelijoiden rakentama Kielten kuusvooninkinen, joka puolestaan valottaa Finlaysonin tehtaan historiallisia kielimaailmoja, 1800-luvun monikielisyyttä, kielten keskinäisiä suhteita ja kerrostumia. Nimi Kuusvooninkinen on lainaa tehdasalueen vanhimman rakennuksen kutsumanimestä.

 

Finlaysonin tehdasalue Tampereen keskustassa on ollut monikielinen koko lähes 200-vuotisen historiansa ajan. Tehtaan perustaja James Finlayson oli kotoisin Skotlannista ja hänen jälkeensä tehdasta omistaneet Rauchit ja Nottbeckit puhuivat saksaa. Tietotaito hankittiin 1800-luvulla Englannista ja sikäläistä osaamista tehtaalla edustivat englantilaiset osastojen mestarit. Työntekijät puolestaan puhuivat suomea.

 

Tehdastoiminta alueella päättyi 1990-luvulla ja historiallisissa teollisuusrakennuksissa on uudet toimijat. Alueella työskentelee nykyisin noin 3000 ihmistä, jotka edustavat monia eri kansallisuuksia ja puhuvat useita eri kieliä. Vanhojen tehdastyöläisten puhe puolestaan on edelleen kuultavissa Tampereen murteen piirteissä.

 

Näyttelyn tavoitteena on ollut keksiä keinoja kuvata kieliä ja niiden keskinäisiä suhteita sekä vuorovaikutusta museonäyttelyn keinoin. Monikielisyyttä tarkastellaan näyttelyssä paikkaan sidottuna mutta samalla paikan rajat ylirajaisin suhtein rikkovana ilmiönä, joka vaikuttaa ihmisten arkeen ja kanssakäymiseen. Eri kielten painoarvo ja asema on vaihdellut, mutta kielitaito on aina avannut tai sulkenut ovia ja asemoinut ihmisiä suhteessa ympäröivään alueeseen.

 

Näyttely on esillä 5.5.2019 asti Werstaan Komuutti-tilassa ja sinne on vapaa pääsy.

 

Komuutti on Työväenmuseo Werstaan yhteisögalleria. Nimi Komuutti on lyhenne sanoista kokeilevan museotoiminnan tila. Kompakti noin 16 neliömetrin tila mahdollistaa erilaisten yhteisöjen pienimuotoisen näyttelytoiminnan. Sisältö Komuutissa vaihtuu noin kerran kuukaudessa.

 

Lisätiedot: Tampereen yliopisto, professori Kaisa Koskinen, 050 3181 193, kaisa.koskinen(at)tuni.fi

 

Kuvia:

Näyttelyn henkilökuvat ovat Tampereen yliopiston visuaalisen journalismin opiskelijoiden ottamia.

Kuvassa Marianne, kuvaaja Maija Partanen.

Lataa täysikokoinen kuva tästä