Työväenmuseo

Ladataan Tapahtumat

« All Tapahtumat

PERUTTU: Yleisöopastus Muistoja Finlaysonilta -näyttelyyn ja Höyrykonemuseoon

huhtikuu 11 klo 15:00 - 16:00

Kevään yleisötilaisuudet peruttu koronavirustilanteen vuoksi

***

 

 

Finlaysonin puuvillatehtaan perustamisesta on 200 vuotta. Skotlantilaisen James Finlaysonin perustamasta pienestä kehräämöstä tuli Suomen ensimmäinen suuryritys ja tehdassaleissa uurasti enimmillään yli 3000 työntekijää. Heistä suurin osa oli naisia. Lisäksi 1800-luvulla joka kymmenes tehtaalainen oli alle 15-vuotias lapsi. Tehdastoiminta alkuperäisellä paikalla päättyi vuoteen 1995 mennessä ja nykyään historiallisella tehdasalueella on satakunta eri alojen työpaikkaa ja jälleen kolmisentuhatta ihmistä erilaisissa töissä.

 

Muistoja Finlaysonilta -näyttely kertoo tehdasalueella 200 vuoden aikana työtä tehneiden ihmisten kokemuksista. Näyttely esittelee kutojan 1800-luvun puolivälistä, portinvartijan, 1900-luvun työväenyhdistyksen aktiivi Ida Vihurin,  kirjailija ja työmies Väinö Linnan sekä pääluottamusmies Airi Mäkisen sekä näiden ajatuksia tehtaasta ja tehdastyöstä. Lisäksi näyttelyssä on henkilökuvia alueella nykyisin työskentelevistä henkilöistä.

 

Kierroksella tutustutaan myös Höyrykonemuseoon, jossa on nähtävissä alkuperäisellä paikallaan Finlaysonin tehtaan voimanlähteenä käytetty Sulzer-höyrykone. Koneessa on vaikuttavat mittasuhteet: vauhtipyörä on yli kahdeksanmetrinen ja tehoa löytyi aikoinaan 1600 hevosvoimaa eli yli megawatin verran.

 

Opastuksen kesto on noin yksi tunti.

Vapaa pääsy!

Tarkemmat tiedot

Päivämäärä:
huhtikuu 11
Aika:
15:00 - 16:00
Tapahtumaluokka: