Työväenmuseo

Ladataan Tapahtumat

« All Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Valimo: ystäviä, voimamiehiä, eränkävijöitä ja ammattiväkeä

8.6.2017 - 27.8.2017

Timo Vesterisen ja Hannu Oksasen Valimo -valokuvanäyttely Työväenmuseo Werstaan Komuutissa. Kuvat Timo Vesterinen, tekstit Hannu Oksanen.

 

Ystäviä, voimamiehiä, eränkävijöitä ja ammattiväkeä

Valimo on työmaa, missä jokainen työvaihe on riippuvainen edellisestä ja siten myös jokainen työntekijä on riippuvainen kaveristaan.  Suuressa valimossa sulaa, liikkuu, valuu ja kaatuu joka päivä valtavia määriä monituhatasteista terästä. Virheisiin ei ole varaa mutta ei niitä usein satukaan, ammattitaito on korkea ja väki tietää vastuunsa ja miten poikkeustilanteessa toimitaan.  Se tarkoittaa myös sitä, että työtapaturmat ovat harvinaisia.

Karhulan valimolaisille on aina ollut kunnia-asia, että valettu teräs on laatutavaraa.  Kauan toiminut suuri valimo hehkuu korkean ammattitaidon lisäksi myös valtavasti työn ja ihmisten historiaa ja ajan myötä kehittynyttä omintakeista työpaikan kulttuuria, jollaista ei ole missään muulla.

Monet valimolaisista ovat olleet talossa yli kaksikymmentä, kolmekymmentä vuotta. Jonkun ura kestänyt peräti viisikymmentä vuotta. Kukaan ei enää missään edes uneksi pysyvänsä samassa tehtaassa näin kauan.  Valimoon on tultu usein kavereiden tai sukulaisten perässä. Kun ihmiset ovat tunteneet toisensa vuosikymmenten ajan myös tehtaan ulkopuolella, ei tarvitse ihmetellä miksi kaikki viihtyvät työmaalla niin hyvin, luottavat toisiinsa,  arvostavat omaa ja kaverin ammattitaitoa, ymmärtävät ja auttavat toisiaan ja käyvät  vapaa-aikana samalla salilla voimailemassa,  kalastavat samasta veneestä ja metsästävät samassa seurassa, veneilevät samoihin saariin, ottavat yhdessä oluet.

Sulzer Pumps Finland Oy:n valimo Karhulan teollisuuspuistossa työllisti syksyyn 2016 asti 170 henkeä, jotka kaikki irtisanottiin.  Noin kolmannes irtisanotuista säilytti työpaikkansa uuden omistajan palveluksessa. Valimotoiminta Karhulassa alkoi 116 vuotta sitten. Nykyinen valimo rakennettiin 1964.

 

Hannu Oksanen

Tarkemmat tiedot

Alkaa:
8.6.2017
Loppuu:
27.8.2017
Tapahtumaluokka: