Työväenmuseo

Ladataan Tapahtumat

« All Tapahtumat

Teollisuusmuseo

11.6.2021 klo 11:00 - 31.12.2030 klo 18:00

Edessä nainen uusissa suojavarusteissa, takana mies vanhassa työhaalarissa ison koneen äärellä.

 

Teollisuusmuseo kertoo tamperelaisen teollisuuden 200-vuotisen tarinan osana maailmanlaajuista teollista vallankumousta.

Miten Tampereesta tuli Suomen Manchester eli Manse?
Miten teollistuminen muutti ihmistä, yhteiskuntaa ja ympäristöä?

Teollisuusmuseo on koko perheen kohde, johon ovat tervetulleita kaikki tehdaskaupungin tarinoista kiinnostuneet. Näyttelyssä voi tutustua tehdaskaupungin elämään, arjen iloihin ja suruihin monin tavoin.

 

Kaksi lasta kokoaa rakennuspalikoista korkeaa tornia, taustalla on iso valokuvatuloste vanhasta linja-autosta.Katsele stereoskoopilla stereokuvia 1860-luvun Tampereesta, tee itsellesi kaupungin ensimmäinen sinetti läpipiirtämällä, kokeile pellavalumpun, lampaanvillan ja historiallisten mallien mukaan kudottujen kankaiden tuntua. Kokeile pelaamalla, kuinka olisit ansainnut elantosi tehtaassa yli sata vuotta sitten, kokoa palapeliä, poseeraa tehtaalaisten keskellä ja rakenna palikoista oma tehdaskaupunkisi!

 

Entä löydätkö näyttelystä kaikki seitsemän sinne piilotettua hiirenkoloa? Pienet hiiret elävät tehdaskaupungin arkea Pienoismalli, jossa puutalon sisäpiha ja pihalla pyykinpesuvälineitä. Pyykkinaru, johon huovutettu hiirihahmo ripustamassa vaatteita kuivumaan.eri aikoina ja hiirenkolot kertovat myös lasten elämästä: leikeistä, syömisistä, asumisesta, koulunkäynnistä – sekä vanhojen tehtaiden uudesta käytöstä kaupunkikulttuurin tiloina.

 

Näyttelyssä on runsaasti historiallisia esineitä ja kuvia tehtaiden Tampereesta. Teollisuusmuseossa on esimerkiksi koneita tekstiiliteollisuudesta, metalliteollisuudesta ja kenkäteollisuudesta. Nähtävillä on myös paljon erilaisia teollisuuden tuotteita Fokker-hävittäjän potkurista rakastettuihin Sarviksen Katrilli-astioihin. Animaatiot, kuunneltavat tarinat, elokuvat ja pienoismallit täydentävät elämystä.

Työntekijä ratkoo paperikoneeseen valmistettua kuivatusviiraa vuonna 2014.

Teollisuus ei Tampereella ole kuitenkaan pelkkää menneisyyttä, vaan näyttely kertoo myös nykypäivän tamperelaisesta osaamisesta ja toiminnasta oman alansa huippuina. Nykytehtaiden arkeen näyttelyssä voi sukeltaa näyttävän panoraamavideon äärellä.

 

Tehtaiden sijainteja voi tutkia isolta kartalta. Kartan tiedot tulevat verkon avoimesta Wikidata-tietokannasta. Sinne voi jokainen kävijä myös täydentää tietoja.

 

Näyttelyn ovat tuottaneet yhteistyössä Työväenmuseo Werstas ja museokeskus Vapriikki ja sen toteuttamiseen on saatu Suomen Kulttuurirahaston Museovisio-apuraha.

 

Tarkemmat tiedot

Alkaa:
kesäkuu 11 klo 11:00
Loppuu:
31.12.2030 klo 18:00
Tapahtumaluokka: