Työväenmuseo

Ladataan Tapahtumat

« All Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Teatterikesä Off: Minna ja Frederica

7.8.2019 klo 18:00 - 19:00

Minna & Fredrika kertoo kahden kuuluisan naisen tapaamisesta. Heillä on paljon yhteistä. He olivat kumpikin Suomen ensimmäisiä naispuolisia journalisteja ja kirjailijoita, Fredrika Runeberg ruotsiksi, Minna Canth suomeksi. Molemmat olivat myös aikansa ensimmäisiä naisasianaisia. Heitä molempia kiinnostivat myös kielipolitiikka ja yhteiskunnalliset epäkohdat.

Minna taisteli tyttöjen koulutuksen, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta koko ikänsä. Hän kirjoitti lehtiin palavia artikkeleita, joita jopa sensuroitiin niiden kantaaottavan sisällön vuoksi. Minna kirjoitti myös novelleja, kertomuksia ja näytelmiä, joita esitetään tänäkin päivänä. Yli sadan vuoden jälkeen ne ovat yhä ajankohtaisia.

Miehensä kuoltua hän oli yksinhuoltaja, jolla oli elätettävänään seitsemän lasta, äiti ja veli. Lisäksi hän nosti konkurssikypsän kangaskaupan Kuopiossa hyvin menestyväksi osakeyhtiöksi.

Fredrika kirjoitti ja käänsi artikkeleita lehtiin. Hän osasi puhua useita kieliä. Hän oli aikansa sivistyneimpiä naisia sekä Suomen ensimmäisen historiallisen romaanin kirjoittaja. Runebergin kuoltua hän jäljensi tämän tekstejä kuolemaansa asti, vaikka hänen näkönsä oli jo huono.

Fredrika ylläpiti Runebergien taloutta, vaatetti ja kasvatti kahdeksaa lasta, järjesti kalaaseja miehensä vieraille ja nousi aamuyöllä kirjoittamaan. Hänelle jäi aikaa myös puutarhalle, jota hän rakasti. Mutta tunnetaanko hänet vain tortustaan?

Tänä vuonna Minnan syntymästä tulee kuluneeksi 175 vuotta, Fredrikan kuolemasta 140 vuotta. Haluamme osaltamme juhlistaa Minnaa ja Fredrikaa.

Näytelmässä Minna ja Fredrika kohtaavat kuoleman jälkeen, välitilassa. He ovat saaneet some-koulutusta ja tehtävän keksiä ja lähettää katsojille viesti. Tietoja yhteiskunnallisista epäkohdista etsitään googlettamalla. Syntyy hauskoja väärinkäsityksiä, koska nykyään eletään hyvin erilaista elämää kuin ennen vanhaan. Vai eletäänkö?

Näytelmä on osin fiktiivinen, osin omaelämäkerrallinen, liikuttava, koominen, jopa karnevalistinen. Näytelmän jälkeen järjestetään keskustelutilaisuus näytelmän herättämistä aiheista.

Käsikirjoitus ja ohjaus Virva Itäranta

Minna Kirsi Nurminen

Fredrika Sirke Lääkkölä

Valokuvat Ida Itäranta

ESITYKSET TEATTERIKESÄ OFF:SSA:

ti 6.8. klo 18
ke 7.8. klo 18

Esityksen kesto 1 h 15 min + keskustelutilaisuus näytelmän aiheista.

LIPUT: 18 € eläkeläiset, opiskelijat, työttömät/20 €

Lippuvaraukset ja tiedustelut: liputminnafredrika@gmail.com

Työväenmuseo Werstaan esitysten jälkeen, näytelmä lähtee kiertueelle Minnan ja Fredrikan kotipaikkakunnille. Esitysajat ja -paikat ilmoitetaan myöhemmin. Esitys on myös tilattavissa.

Tarkemmat tiedot

Päivämäärä:
7.8.2019
Aika:
18:00 - 19:00
Tapahtumaluokka: