Työväenmuseo

Ladataan Tapahtumat

« All Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Sisällissodan muistot: Pohjoinen Guernica – Vuoden 1918 muistot ja muistaminen

maaliskuu 22 klo 17:00 - 18:00

Sisällissodan muistot -luentosarja jatkuu dosentti Ulla-Maija Peltosen luennolla vuoden 1918 muistamisesta. Luennolla käsitellään, millaisia muistoja läheisen kuolema, katoaminen tai vapautuminen vankileiriltä jättivät jälkeensä. Millaisia selviytymiskeinoja ihmiset kehittelivät arjessaan ja miten käsittelivät muistojaan vuosien kuluessa? Luennon esimerkkikertomukset liittyvät tavalla tai toisella Tampereeseen. Otsikon Pohjoinen Guernica viittaa Kari Aronpuron saman nimiseen runoon.

Suomen sisällissota kosketti koko kansaa sekä sodan aikana, että pitkään sen jälkeen. Kaikki eivät osallistuneet rintamatapahtumiin, mutta eivät silti välttyneet sodan arjelta. Sodan jälkeen voittajat kirjoittivat historiaa, eikä kaikista kokemuksista voinut edes puhua ääneen.

Miksi keväällä 1918 nähtiin nälkää? Miten sodasta palattiin työhön ja arkeen? Millainen oli sodasta annettu virallinen kuva? Kuinka läheisten kuolemaa käsiteltiin, entä miten sodan kokemuksia muistettiin ja muisteltiin?

Työväenmuseo Werstaan Sisällissodan muistot: 1918 kuvissa, kirjoissa ja muistissa -luentosarja käsittelee sisällissodan kokemuksia ja muistoja arkipäivän näkökulmasta keväällä 2018, kun sisällissodasta tulee kuluneeksi 100 vuotta.

Luentosarja järjestetään yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa.

Huom. Paikalle kannattaa tulla ajoissa. Luentosalissa on tilaa noin sadalle ensimmäiselle. Luentosalin täytyttyä esitelmää voi seurata myös suoratoistona museon tiloissa.

Tarkemmat tiedot

Päivämäärä:
maaliskuu 22
Aika:
17:00 - 18:00
Tapahtumaluokka: